Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kad bi mogao i srce bi dao

Neumoran u dobročinstvima, 90-godišnji penzioner Đorđe Čordašević iz Toronta uspešno nastavlja svoju životnu misiju, a to je da pomogne i usreći zemljake u otadžbini koje je život surovo kaznio. Tako je nedavno ovaj čovek dobrog srca i darežljive ruke uputio novčanu pomoć od po 50 kanadskih dolara za pet štićenika Humanitarnog mosta.

Neumoran: Đorđe Čordašević

Reč je o 12-godišnjoj Kristini Milutinović iz Leposavića, oboleloj od leukemije, četvoroipogodišnjoj sleporođenoj Mileni Živanović iz Bajine Bašte, petočlanoj siromašnoj porodici Petković iz sela Ristovca, petipogodišnjem Ognjenu Džebu iz Istočnog Sarajeva, obolelom od Vilijamsovog sindroma i 11-godišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, kome vid naglo slabi, posle transplantacije kostne srži i jetre.


Novčani prilozi svima su stigli direktno na kućnu adresu.


Razlog zbog koga je jedan od najrevnosnijih donatora Humanitarnog mosta odlučio da obraduje upravo ovu dečicu i porodicu, nije napisao, ali je jasno da ga je duboko pogodila sličnost njihovih sudbina.


Mališane, Kristinu, Ognjena i Mihajla teška bolest izložila je u najranijem detinjstvu teškim iskušenjima, dok je mala Milena rođena bez vida. Srećom, porodicu Petković ovakav usud nije pogodio, njihova deca su zdrava i napredna, ali jeste konstantna borba da se izađe na kraj sa svakodnevnom besparicom i obezbedi puka egzistencija.
 

U Rimu čeka transplantaciju: Kristina Milutinović

- Veliko hvala tom divnom čoveku što je mislio na našu ćerkicu. Njegova pomoć i podrška mnogo nam znače i kada je Milena bila na prethodnoj operaciji i sada kada se spremamo za novu. Stanje njenog vida je isto. Ide u razvojno odeljenje, prepoznaje boje, igra se sa decom i uživa u tome. Vaspitačice su veoma zadovoljne njenim ponašanjem i željom za radom i učenjem, što mi je veoma važno. Naravno, to i nama roditeljima daje podstrek da ne odustajemo od borbe da Mileni poboljšamo vid. Ona sada vidi 25 odsto, iako je posle operacije u Rusiji pre dve godine videla čak 50 odsto, pa i pored toga uspeva da se samostalno kreće i orijentiše u prostoru - rekla je majka Marijana, kojoj su pre dve godine mnogobrojni dobrotvori širom sveta pomogli da njena ćerka ode na operaciju očiju u Rusiju, prikupivši tokom akcije Humanitarnog mosta oko 12.000 evra.

Milena Živanović

Deo novca je potrošen u Rusiji, oko 7.000 evra, a ostalo na elektromagnetne stimulacije. Dodatne muke pojavile su se od onog trena kada je Milena nakon elektromagnetne stimulacije dobila epilepsiju, zbog čega je došlo do pogoršanja njenog vida, a posle ove vesti novčani prilozi ponovo su počeli da stižu njenim nezaposlenim roditeljima.


Svoju zahvalnost Đorđu Čordaševiću uputio je i otac malenog Ognjena, Mladenko Džebo koji se zajedno sa suprugom Slobodankom svim silama bori da svom sinu omogući nastavak lečenja i terapija kod logopeda kako bi što bolje komunicirao sa svojom okolinom.


- Ovo je zaista prijatno iznenađenje. Hvala tom dobrom čoveku od sveg srca, nek ga zdravlje i sreća svuda prate. Moram priznati da me je ovaj novčani prilog zaista mnogo obradovao, jer kada se moj apel ljudima dobre volje našao na Humanitarnom mostu, jako sam se plašio da se niko neće javiti. Razuverila me prvo donacija anonimnog donatora iz Bad Homburga zahvaljujući kojoj će moj sin moći da nastavi logopedske terapije i vežbe bezbrižno u naredna dva meseca, a sada i prilog iz Toronta. Ova dobročinstva daju mi nadu da ćemo uz pomoć ovako dobrih ljudi uspeti da našeg Ognjena osposobimo za koliko-toliko samostalan život. Priroda njegove bolesti, za koju nema leka, veoma je teška, jer ima problema i sa srcem i sa bubrezima. Znamo da on nikada neće biti kao sva zdrava dečica. Ipak, osećamo roditeljsku dužnost da učinimo sve što je do nas kako bi njegovo zdravstveno stanje bilo bolje, a hendikep ublažen - ispričao je Mladenko Džebo.


Kako se 12-godišnja Kristina Milutinović zajedno sa porodicom nalazi u Rimu, gde treba da bude podvrgnuta operaciji kostne srži koju će joj dati brat, to će njen otac Zoran Milutinović novčani prilog iz Toronta podići čim se bude vratio u Srbiju.

Donacija i iz Sidneja

Bliži se kraj akcije: Mihajlo Kukić

Pored novčanog priloga Đorđa Čordaševića, za Mihajla Kukića je posredstvom Redakcije "Vesti" stiglo i 50 australijskih dolara donatorke iz Sidneja, koja se potpisala kao VT-61.
- Neizmerno hvala tim dobrim ljudima iz Kanade i Australije. Sada smo u potpunosti sigurni da ćemo na put Mihajlovog izlečenja u Milano moći da krenemo bez finansijskih briga. Isto tako verujem da će i transplantacija rožnjače biti uspešna kao i akcija za mog sina i da više nećemo morati da strepimo da li će naš sin ostati bez vida - rekla je Sonija Kukić kojoj će narednih dana biti uručeni svi novopristigli prilozi posredstvom naše Redakcije.

 

Ni posla ni para

- Sve imam veći utisak da nas gleda neko odozgo i pošalje pomoć kad od neimaštine nemamo kud. Goran već dugo nije radio, jer nije bilo posla, posebno po ovoj nezapamćenoj zimi.Tako smo se nas dvoje, sa sinovima i svekrom, šćućurili u kuću i

Odmah u prodavnicu: Snežana Petković sa decom

jedva sastavljamo kraj sa krajem. Novčani prilog Đorđa Čordaševića, verujte, mnogo nam znači jer će mi omogućiti da odem u prodavnicu i kupim neophodne namirnice - kazala je Snežana Petković, koja se sa suprugom Goranom upoznala još dok je kao dete boravila u Domu za napuštenu decu u Vranju.


I Ognjenu dva priloga

U nastavku razgovora sa Ognjenovim ocem Mladenkom Džebom, saznajemo da je na njihovu kućnu adresu takođe stigao novčani prilog iz Kanade od anonimnog donatora u vrednosti od 100 dolara.
 

Dvomesečna terapija: Ognjen Džebo

- Iako sam se tom dobrom čoveku već zahvalio u telefonskom razgovoru, osećam dužnost da to učinim i posredstvom "Vesti" i uputim mu svoje najdublje poštovanje za ukazano dobročinstvo. Naravno i ova donacija biće utrošena samo na Ognjenovo lečenje i napredak u komunikaciji sa okolinom - ispričao je vidno uzbuđen otac Mladenko.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ceo život stao u jednu suzu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online