Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 14.02.2012.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A

Novca ima za svih šest terapija

Krajem januara petogodišnja Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca, kod koje je došlo do obostrane gluvoće kad je počela da izgovara prve reči, započela je i četvrti ciklus govorne rehabilitacije i resocijalizacije u Beogradu. Doputovala je sa majkom Jelenom kako bi nastavila da "uči" da čuje i govori što joj omogućava ugrađeni implantat u ušni kanal.

Na četvrtoj terapiji: Karolina sa majkom

Sprovođenje ovog obaveznog postoperativnog programa u Dečjoj kući pri Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, omogućili su joj plemeniti čitaoci "Vesti", obezbedivši joj sredstva za šest predviđenih terapija u jednoj godini, a svaki roditelje košta nedostižnih 600 evra.

Tako su pristigle donacije, o kojima smo već pisali, a to su 500 evra, deo priloga vrednog 5.000 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga, kao i 50 evra Sarijana Stevića sa unucima iz Minhena bile povod da u pauzi između vežbi, ova ljupka i pametna devojčica dođe do Beogradskog dopisništva "Vesti" kako bi ih preuzela.


- Želimo još jednom da se od sveg srca zahvalimo ovim divnim ljudima na ukazanoj pomoći zahvaljujući kojoj će moja ćerkica moći mirno da završi svih šest ciklusa govorne rehabilitacije i resocijalizacije. Koliko svima nama u porodici to znači, teško je rečima opisati, jer da nije bilo ovako dobrih ljudi poput donatora iz Nemačke, naša Kristina ne bi dobila šansu da krene sa vršnjacima u školu.

Istina, čitaoci "Vesti" su joj omogućili ne samo da završi rehabilitaciju uz logopedske vežbe nego da istovremeno prati nastavu sa dečicom u predškolskoj ustanovi i osposobi se za polazak u redovnu osnovnu školu na Kosovu - rekla je 26-godišnja majka Jelena Janićević sa osmehom na licu, a potom dodala:


- Kako vrtići zbog ove jake zime i vanrednog stanja u Srbiji ne rade, Karolina vežba čitanje i pisanje sa mnom kod kuće. Zaista sam prezadovoljna svime što smo uz pomoć lekara i logopeda postigli. Iskreno se nadam da će do polaska u školu celokupno gradivo uspešno savladati i da između nje i vršnjaka neće biti nikakve razlike. Kad to kažem mislim na ravnopravnu komunikaciju sa ostalim prvačićima.


I dok je majka slagala novčanice i zahvaljivala se svima koji su mislili na njenu ćerku dok je ona na Kosovu skupljala snagu za nastavak ovih iscrpljujućih tretmana i savladavanje obrazovno-vaspitnog programa, Karolina je s ponosom pokazivala svoje umeće crtajući kuću, drveće, cvetiće, zvezdice. Pitavši je za koga to tako lepo crta, odgovorila je kratko:" Za vas!"


Zahvalivši joj se na predivnom crtežu, mala Karolina je poželela da što pre krene u iznajmljeni beogradski stan sa mamom, kako bi uživala u zimskim čarolijama, sankajući se i praveći Sneška Belića. 

Nema više straha

 

Zahvaljujući govornim rehabilitacijama, kao i konstantnim vežbanjem kod kuće, lepuškastu Karolinu mešavina glasova ukućana, šumova sa televizije i raznih zvukova koji dolaze spolja više ne plaši. To, naravno, nije bio slučaj kada je dobila implantat i mogućnost da čuje. Sada, međutim, ravnopravno učestvuje u razgovoru ne pomažući se govornim znacima, što je za njene roditelje, lekare, ali i donatore veliki uspeh. Ovoj devojčici omogućeno je da uživa u čarima detinjstva.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online