Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 06.02.2012.
01:45
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A

Za Ognjenovo zdravlje sve biste učinili

Sudbina petoipogodišnjeg Ognjena Džebe iz Istočnog Sarajeva pregolema je i preteška od samog njegovog dolaska na svet, kako za ovog mališana tako i za njegove nesrećne roditelje. Uzrok tome je neizlečiva bolest od koje pati, u medicini poznata kao Vilijamsov sindrom.

Boluje od rođenja: Ognjen Džebo

Saznanje da boluje od ove retke genetske bolesti još kao beba, donelo je porodici Džebo mnogo patnji, neprospavanih noći i bezbroj dana provedenih po različitim kliničkim centrima.


- Kada se rodio Ognjen, našoj sreći nije bilo kraja. Porođaj je normalno protekao, sve je bilo u redu kao i sa prvim sinom, dve godine starijim Milomirom, pa nismo mogli ni da naslutimo da nešto može krenuti po zlu.

Nažalost, samo nekoliko dana po rođenju uočena mu je stenoza anusa, zbog čega su morali odmah da operišu u Institutu za majku i dete u Beogradu.

To opet nije moglo da ukaže na sve ono što ga je posle snašlo. Kako je naš sin rastao i napredovao, bilo je očigledno da zaostaje za svojim vršnjacima. Nije nam bilo druge, pa smo ga vodili od lekara do lekara i radili sve analize koje su od nas tražili - počeo je da priča otac Mladenko Džebo i nastavio:


- Nakon brojnih analiza i pregleda, doktori su posumnjali na genetsku bolest i zato smo po njihovom savetu uradili molekulsku dijagnozu u Švajcarskoj, gde je nažalost potvrđeno da naš sin boluje od Vilijamsovog sindorma.

Kako su nam ukratko objasnili stručnjaci, ova retka bolest je okarakterisana slabošću za obuzdavanje, mentalnom retardacijom i teškoćama u učenju. Tako ćemo morati da budemo veoma strpljivi i veoma uporni kada je reč o Ognjenovom lečenju jer za njegovu boljku pravog leka nažalost nema.


Iako im se činilo da će im srce pući od tuge, majka Slobodanka i otac Mladenko bili su odlučni da svoje dete osposobe za život najbolje i najviše što je u njihovoj moći, kao i medicine.

Mali plavokosi Ognjen je uprkos brojnim poteškoćama, ipak, prohodao sa tri godine i tri meseca.

Zahvaljujući roditeljskoj nezi, brizi, upornosti, požrtvovanošću i redovnim odlascima kod logopeda, defektologa, fizikalnih terapeuta, on pored samostalnog kretanja razume jednostavne verbalne naloge koje, uglavnom, izvršava. Ispoljava interesovanje za igranje i igračke, ali sa nedovoljno pažnje.

Najvažnije da Ognjen progovori

 

- Vilijamsov sindrom decu i ljude obolele od ove bolesti, uprkos svim nedostacima i poteškoćama u učenju, čini izuzetno društvenim, empatičnim i povezanim sa drugim ljudima, što je i slučaj sa našim Ognjenom. Voli da je okružen ljudima i da se igra sa bratom.

 

Ipak, njemu je preko potrebna govorna rehabilitacija kako bi mogao na bolji način da komunicira sa okolinom i sam ukaže na to šta mu je potrebno, ili šta mu smeta, a to je naš najveći roditeljski cilj. Najteže je moliti za pomoć, ali više nemam kud. U kreditima sam do guše jer je to bio jedini način da pokrpim sve što je potrebno Ognjenu za lečenje.

 

Teško je to na glas reći, ali da nam nije Ognjenove boljke, živeli bismo istina skromno, ali ipak mnogo lakše jer se ne bismo zaduživali i svakog meseca morali da razmišljamo kome i kako ćemo dug vratiti - kazao je tužno otac Mladenko.


- Činjenica je ta da je Ognjenu preko potrebno da nastavi sa defektološkim i logopedskim tretmanima kako bi mogao još bolje da komunicira sa okolinom i kako bi jednog dana bio samostalniji i ne bi sasvim zavisio od tuđe nege i pomoći.

Da bi to bilo moguće, mi ga moramo redovno dovoditi Beograd, kako radi kontrole tako i radi lekova bez kojih ne može nijedan dan, a koji se mogu kupiti samo u Beogradu. Tu i nastaje veliki problem.

Nas četvoro živimo samo od moje plate, pošto sam zaposlen kao vodoinstalater u Komunalnom preduzeću za vodovod i kanalizaciju, a to nije ni blizu dovoljno da se pokriju svi troškovi.

Supruga Slobodanka, iako po zanimanju frizer, ne može da radi iz dva razloga, prvi je naravno briga o našim sinovima, a drugi činjenica da i sama boluje od epilepsije.

Otuda i naše muke, jer za put do Beograda, analize, preglede, lekove i terapije treba izdvojiti bar 300 evra, i tako svakih mesec dana - rekao je otac Mladenko.

U okrilju porodice: Ognjen sa ocem Mladenkom i bratom Milomirom


 

Nemajući kud, ovaj nesrećni čovek je odlučio da se za pomoć obrati ljudima dobre volje iz dijaspore, jer sam sve teže izlazi na kraj sa problemima sa svojom skromnom platom.


- Ognjen i Milomir su moja životna radost i najveći životni pokretač. Nema šta ne bih učinio za njih. Nije lako moliti nepoznate ljude za pomoć, to je nešto najteže što može da snađe čoveka posle bolesti deteta. Verujte mi da bismo i klečali ako treba, samo da omogućimo Ognjenu nastavak lečenja gde god da je potrebno, bilo kod nas bilo u Srbiji.

Njegova bolest sama po sebi je veoma teška jer ima problema i sa srcem i sa bubrezima i svesni smo da on nikada neće biti kao i sva zdrava dečica. Ipak, redovnim odlascima kod lekara i pravim terapijama njegovo zdravstveno stanje može biti bolje, a hendikep ublažen, što će nam mnogo značiti.


Nadamo se da će apel porodice Džebo stići do vas i da ćete mu vi, naši plemeniti čitaoci, pomoći da sinu obezbedi preko potrebne lekove da ga vodi redovno na preglede i logopedske terapije kako bi progovorio, čime bi njegov život bio lakši.

Ne može bez lekova

 

- Zbog prirode bolesti, Ognjenu su oslabljene funkcije bubrega i srca, pa mora svakodnevno da pije lekove, koji nažalost ne mogu da se kupe u BiH, već čim terapija bude pri kraju moram da putujem u Beograd kako bi ih kupio. Pre svega zbog toga što se izdaju po posebnoj recepturi.

 

Samo odlazak i kupovina lekova iziskuju još finansijskih sredstava zbog kojih naša porodica mnogo trpi. Tako se vrlo često nađemo u situaciji da moramo da pozajmljujemo novac kako bismo imali za najosnovnije potrebe - iskren je otac Mladenko Džebo.

 

Kontakt adresa

 

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Džebo i omoguće im da njihovog teško bolesnog sina Ognjena redovno vode na kontrolne preglede i lečenje u Beograd mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71.123 Istočno Sarajevo ili putem telefona na broj: ++387 66 827 444.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online