Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 09.01.2012.
06:54
Ekipa "Vesti" - Foto: A

Božićna bajka

Kada dođe do smene stare i nove kalendarske godine, koju slavi ogroman deo planete, stiže najveći praznik za pravoslavne vernike. To je Božić i za mnogu dečicu simbol Božić Bate, koga sa radošću iščekuju, uvereni da im donosi nove poklone.

Hvala deda Đorđu: Mališani iz beogradskih kampova
 




Znajući da nekoj manje srećnoj deci, koja još uvek nisu osetila pravu toplinu doma, Božić Bata možda neće pokucati na vrata, 90-godišnji penzioner iz Toronta Đorđe Čordašević odlučio je da ga dostojno zameni.

Uputivši posredstvom Redakcije "Vesti" donaciju vrednu 500 evra, zamolio je novinare Humanitarnog mosta da od tog novca obezbede slatke paketiće i u njegovo ime podele ugroženim mališanima, često željnim svega, čiji su roditelji izbegli sa svojih vekovnih ognjišta. Želja ovog velikog humaniste ispunjena je doslovce kupovinom stotinu paketića.

Za razliku od ranijih godina, odlučeno je da paketići dečici budu podeljeni u prostorijama beogradskog Dopisništva "Vesti" čime bi najmlađi kosmetski prognanici, i ne samo oni, koji su utočište pronašli u izbegličkim kampovima u predgrađima Beograda, izašli iz sivila svojih baraka i u svetlim i velikim prostorijama u centru grada dobili svoje darove i osetili istinsku radost dolazećeg praznika.

Okićena jelka, velika gomila bogatih paketića u šarenim kesama sa likom Božić Bate dočekala je stotinu dečaka i devojčica predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Bratska ljubav


Jedanaestogodišnjem Damjanu Đorđeviću iz kampa u Kaluđerici nije smetalo što je pola sata stigao pre svih ostalih. Mirno je sedeo i u krilu čvrsto držao četiri paketića.

 

STIGAO PRVI: Damjan Đorđević


 

- Moje sestre Anđela, Momira i Ljubica su bolesne - objasnio je ovaj mališan, poreklom iz Peći, zašto je požurio da zauzme mesto.

 

Iskustvo ga je naučilo da se paketići brzo razgrabe, a on nije mogao da podnese ni pomisao da njegove sestre ostanu praznih ruku.

 

Prvi su nam došli, i to sat ranije od zakazanog termina, najmlađi stanovnici kampa u Kaluđerica u pratnji roditelja.

Iako pomalo zbunjeni, ugledavši sve te slatke đakonije na stolu, osmeh na njihovim licima govorio je više od bilo kakve reči.

Ipak, samo se poneko odvažio da uzme paketić ili sok pripremljen u znak dobrodošlice.


Nedugo potom, pridružili su im se vršnjaci iz kampova na Vidikovcu, Mirijevu i u Krnjači.

Dok su roditelji međusobno razgovarali jer ljude ništa tako ne zbližava kao zajednička nesreća, deca su svu pažnju usmerila na praznični aranžman.

Tačno je da paketiće dobijaju, ali je to ili u hladnom prostoru gde žive ili ogromnim halama državnih institucija gde je na stotine dece, ugrožene po svim osnovama.

U našem Dopisništvu, međutim, oni su bili u centru pažnje, svako je upitan za ime i prezime i osećaj nelagodnosti polako je nestajao, a rasla prisnost sa novinarima Humanitarnog mosta i ostalim zaposlenim u "Vestima".

Đorđe Čordašević

Naravno, i ime Đorđa Čordaševića često je pominjano.

Koordinatorka kampa na Vidikovcu Olga Stojković poželela da se posebno zahvali ovom izuzetnom čoveku koji ih nikada ne zaboravlja i uvek rado pomaže.


- Želimo deda Đorđu da ovaj Božić, ali i mnogo narednih, proslavi u dobrom zdravlju i raspoloženju, u društvu svoje dece i unuka. Sve što je učinio za nas od dolaska sa Kosova, a posebno decu, zaista je vredno i poštovanja i divljenja. Mi odrasli u njemu vidimo oca, naši roditelji brata, a deca i unuci deku - rekla je Olga Stojković.


U dobrim željama upućenim Đorđu Čordaševiću i rečima zahvalnosti na višegodišnjoj pomoći Olgi Stojković pridružio se Arso Milošević, koordinator kampa u Mirijevu.


Uprkos graji koja se, kako se druženje nastavljalo širila celim beogradskim Dopisništvom, ime Đorđa Čordaševića čulo se iz mnogih usta mališana zajapurenih obraščića.

I kao na pozornici, kad dirigent podigne palicu, tako se u istom času začulo stotinu dečjih glasića: "Hvala, deda Đorđe!"
 

I Banijac i Slavonac

 

Zna ko je, ne zna kuda će: Zoran Požar

Za razliku od improvizovanih izbegličkih kampova u Kaluđerici, na Vidikovcu i Mirijevu, gde su utočište našli kosmetski Srbi, u Krnjači je još uvek prisutan znatan broj prognanika iz Hrvatske.

 

Među njima je i porodica Požar. Najmlađi član Zoran ima osam godina, a na pitanje odakle je odgovara: - Iz Krnjače.


Zna i da mu je mama izbegla iz Slavonije, a tata sa Banije, ali ne zna kada će i gde imati svoj dom i sobu u kojoj će čuvati poklone i uspomene.

 

Porodična šetnja

 

KAO U STARA VREMENA: Porodica Kujović

Šestočlana porodica Kujović iz Prištine retko ima priliku da odlazi iz kampa Krnjača kod nekog u posetu.

 

Podela božićnih paketića bila je razlog da se svečano obuku otac Milivoj i majka Dijana i povedu Uroša, Milenu, Njegoša i Miloša u grad, kao u dobra stara vremena.

 
Srećna devojčica


Kada su mali prognanici napustili beogradsko Dopisništvo "Vesti", odnevši i poslednji paketić, a novinari Humanitarnog mosta vratili se pisanju ovog teksta, ušetala je plavokosa devojčica u pratnji majke. Osmotrila je prostoriju i u očima joj se ogledalo razočaranje.

 

Iva

Na pitanje kako se zove, dobili smo odgovor "Iva", a iz kog kampa dolaze, majka je zbunjeno uzvratila pitanjem: - Kampa? Kako to mislite?


Jasno, radilo se o nesporazumu. Trogodišnja Iva, šetajući ispred naše zgrade, videla je razdragane mališane kako se slade čokoladama iz svojih paketića i tražila od majke da je odvede do mesta odakle oni odlaze.

 

Sve se dobro završilo. Iva je dobila kesicu čokoladnih jaja i čašu soka i otišla zadovoljna i ne sluteći koliko je srećna što izbeglički život ne deli sa mališanima koje je sa dečjom zavišću gledala.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online