Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 03.01.2012.
06:50
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Božić ćemo slaviti i za vaše zdravlje se moliti

Što je Božić bliži, sve je više naših čitalaca širom sveta kojima se pred očima, kao na filmskoj traci, smenjuju slike objavljivane u "Vestima" na kojima se vide njihovi sunarodnici na Kosmetu kako po mrazu i snegu strpljivo stoje ispred narodnih kuhinja.

Radi od jutra do sutra: Svetlana Stević
 

Topla čorba, komad prasećeg pečenja, salata i parče domaće torte, pomagalo je tim nesrećnicima da osete božićnu radost u srcu, ali ne zato što im je stomak pun, nego što se taj veliki dan bar po nečemu razlikuje od prethodnih. Doprinos tome dali su upravo čitaoci "Vesti" koji su slali vredne novčane donacije, a članice Humanitarne organizacije Majka devet Jugovića iz Gračanice novac su utrošile za kupovinu namirnica i svojim zlatnim rukama pripremale jela po domaćim receptima i pravoslavnim običajima.


Tako će biti i ove godine. Srbi u enklavama osetiće blaženstvo u srcu i veru da će idući i sve naredne Božiće dočekati van zatvora na kome nema katanca, ali ni bezbednog izlaza. I anonimni donator iz Karltona, koji je poslao narodnim kuhinjama na Kosmetu 500 australijskih dolara, Cvijeta Hiršmaner iz Beča od koje je stiglo 200 evra i Petrović iz Kvisledna, čija donacija iznosi 200 australijskih dolara, prepustiće se uživanju najvećeg hrišćanskog praznika. Oni će znati, kao što će kosmetski Srbi osećati, da su jedni drugima bliži i da je ispunjena božja zapovest: "Ljubi bližnjeg svog".

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Novinari Humanitarnog mosta poslali su poruku o prispeću ovih donacija popadiji Svetlani Stević, predsednici Humanitarne organizacije Majke devet Jugovića.


- Neka Bog blagoslovi ove dobre ljude koji su u mislima sa nama i koji su nam uveličali radost pripreme božićnih praznika. Takođe i porodicu Ćorić iz Kanbere od koje smo nedavno dobili 1.000 dolara. Svim korisnicima narodnih kuhinja u selima opština Novo Brdo, Kosovska Kamenica, Gnjilane, Kosovska Vitina, Klina i Istok, gde je glad najveća, prenećemo čestitke braće iz dijaspore, a njih 200 zapaliće sveće za zdravlje, sreću i blagostanje svojih dobrotvora - rekla je Svetlana Stević u čijim će rukama donacije biti dok vi budete čitali ove redove.


Nismo sigurni da će u ovom delu Kosmeta na Božić biti struje. Ovih dana često nestaje, ali hrana se sprema uz lampe na gas i kuva na šporetima u kojima pucketaju drva. Ako u mraku ostanu i sela u kojima su narodne kuhinje na praznik kad slavimo Hristovo rođenje, sijaće radošću duše onih koje ste milosrdnom ljubavlju darivali, koliko i novcem. Nešto od te svetlosti možda prepoznate na fotografijama koje ćemo objaviti uz priču o proslavi Božića vaših štićenika.
 

Tri priloga na tri adrese

Ostali bez roditelja: Marija i Marko Okuka

Iz Kvislenda je posredstvom Redakcije "Vesti" u Sidneju stiglo ukupno 450 australijskih dolara. Osim Petrovića, koji je Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji darovao 200 dolara, prilog u istom iznosu poslao je i naš čitalac Nikola iz Sidneja svom malom imenjaku, slepom Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice, dok je 50 dolara Slavka iz istog grada uputila bratu i sestri Marku i Mariji Okuka iz Predolja u Hercegovini, čiji su roditelji pre godinu dana poginuli u saobraćajnoj nesreći.

 

Hvala imenjače!

Božićni dar Marku i Mariji Okuka, zajedno sa ostalim donacijama stiglim posredstvom Redakcije "Vesti", stići će u Predolje pre Božića. Donacija namenjena 10-godišnjem Nikoli Joviću, kome su oba oka amputirana, sačekaće njegov dolazak na kontrolni pregled u Beograd.
- To je divno! Nikola se ponovo setio našeg Nikole. Toliko puta sam njegovo ime zapisala u svesku gde su zapisani svi koji su nam pomogli. U septembru smo se vratili u Kosovsku Mitrovicu iz Beograda, gde je naš sin završio tri razreda Osnovne škole za slepu i slabovidu decu. Ovde ide u redovnu. Na času pamti, služi se Brajevim pismom. Znamo da to nije najbolje rešenje, ali najvažnije je da porodica bude na okupu. Mnogo, mnogo pozdrava Nikoli - rekla je Danijela Jović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prilozi iz Sidneja i Beča
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online