Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U autizam često beže mali genijalci

Jedan dečak istog trena, i bez greške računa složeni niz brojeva. Ako mu kažete kad ste rođeni, drugi dečak će ko iz topa reći koji je to bio dan, i pogoditi ko je još tada rođen. Ti mališani su genijalci. Ti mališani su deca sa autizmom!

Izložba ručnih radova: Učenici raznih smerova
 

Prva škola koja se odvažila da organizuje srednjoškolsku nastavu za takve klince je Srednja zanatska škola "Petar Leković" u beogradskom naselju Rakovica. Bez obzira na moguće teškoće, deca su se adaptirala na novu sredinu, a vrlo brzo su ih prihvatili i devojčice i dečaci, s teškoćama u učenju, iz redovne nastave. Zahvaljujući ljudima dobre volje, njihovo učenje od sada je unapređeno donacijom šest ajpedova, za svakog učenika po jedan, genijalih proizvoda američke komapnije Epl, koji su im iz daleke Kande stigli na poklon. Darodavac je menadžer iz Toronta Dragan Stojković, vizionar, baš poput osnivača čuvenog Epla, Stiva Džobsa, čiji su život i rad inspirisali milione ljudi širom sveta.
 

Na potezu Ministarstvo

Direktor, pun entuzijazma, se nada da će od Ministarstva obrazovanja dobiti odobrenje za nov obrazovni profil - operatera digitalne štampe, a ima vizuju da sve učenike uposli u okviru škole gde bi se bavili zanatima kojima se uče. Sve te ideje su na dugom štapu, dok država ne odluči.

 

Priložnici

Donaciju šest ajpedova iz Kanade pomogli su i prijatelji Dragana Stojkovića: "PLC Contracting", "IBX Restoration", Vejn Kelm u ime Ivi i Bersi Dželilija, Bronson elektrik, Butler Njaste Menagement, Sure Green Landscaping, Dejvid i Mauren Luis

- Moji dobri prijatelji imaju mališana sa autizmom, i tako sam saznao za ovu školu. Na ideju da kupim ajpedove došao sam čitajući biografiju Stiva Džobsa, a zatim i gledajući prilog o tome koliko je taj proizvod pomogao deci sa autizmom, jer imaju specijalne aplikacije samo za njih. Sećam se svedočenja jedne majke koja je plačući pričala kako je njen odrasli sin progovorio tek nakon što je koristio ajped. Takođe, jedna studija je pokazala da je oko 80 odsto autistične dece izuzetno pozitivno reagovalo na njih. Kontaktirao sam prijatelje u Kanadi da pitam da li su zainteresovani da pomognu kupovinu i svi su istog trena pristali. Njihova reakcija mi je potvrdila da činim pravu stvar - priča Stojković.


Za kratko vreme sakupili su novac za kupovinu ajpedova, nešto duže je bilo potrebno da se dopreme do Srbije. Darodavci se zahvaljuju kompaniji DHL na pomoći i besplatnom prenosu do Beograda.


- Kada sam video da su stigli u školu, bio sam najsrećniji na svetu. Izuzetno se radujem što će deca imati prilike da na njima uče i igraju se i nadam se da će im biti od pomoći. Svestan sam da autistična deca nemaju mnogo prilike za srednjoškolsko obrazovanje u Srbiji, i da su, ponekad, odbačeni od društva. Ali mi zaboravljamo da su i Nikola Tesla i Albert Ajnštajn bili autisti i genijalci. I velika je tragedija da našim malim genijalcima ne damo priliku da uče i napreduju. Možda će se i oni, uz našu pomoć, stasati u vanserijske matematičare, fizičare... - ističe Stojković, koji svake godine izdvaja pomoć za dečju bolnicu u Torontu, a donirao je pomoć za žrtve cunamija u Indoneziji. - Iskreno se nadam da će ova akcija kupovine ajpeda biti podsticaj i drugima da nastave da pomažu ove mališane, dodaje Dragan Stojković.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Direktor škole Milovan Marković bio je presrećan kada je video reakciju mališana na ovu donaciju. I sam je prihvatio veoma važan posao da prvi put u Srbiji organizuje srednjoškolsku nastavu za decu sa autizmom, i to u školi koja nije baš u zavidnom stanju, u kojoj su i dalje u toaletima čučavci, nema sredstava za opravku pocepanih oluka, i svaki dan mora da obezbedi obroke kako zna i ume.


- Iznenađeni smo koliko su se deca dobro uklopila u novu sredinu. Prihvaćeni su dobro od vršnjaka, nastavnici su zadovoljni postignutim rezultatima u dosadašnjoj nastavi, a za sada se većina opredelila za zanimanje cvećara. Ozbiljno pristupamo odabiru budućeg zanimanja i za ove mališane će naredno polugodište biti pravi izazov kada će odlaziti po radionicama. Svaku od njih će pohađati po dve nedelje, da bi na kraju odlučili za šta žele da se dalje obrazuju. Takođe, za svakog od njih organizujemo i lekarske preglede kako bismo bili sigurni da njihov izbor profesije prate i mogućnosti - kaže Marković i potvrđuje da ništa ne prepušta slučaju u ovom hrabrom pionirskom poslu.

Slučajan susret

Donacija iz Kanade stigla je u vreme održavanja izložbe ručnih radova učenika Škole "Petar Leković". U izradi su učestvovali i autistični učenici. Bili su i da ih vide na štandovima, tako da su se sreli i sa reporterima "Vesti", mada se jedni s drugima nisu upoznali.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online