Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Jedan prilog i jedan poziv

Kada je Cvijeta Hiršmaner iz Beča pročitala na stranici Humanitarnog mosta priču o nevoljama 11-godišnjeg Mihajla Kukića iz Prijedora, kome je potrebna transplantacija rožnjače na oba oka, nije časila ni časa da mu uputi svoju pomoć. U Redakciju "Vesti" stigao je novčani prilog od 100 evra.

Preživeo dve transplantacije: Mihajlo Kukić sa majkom
 

- Kada sam saznala da Mihajlovi roditelji sami ne mogu da obezbede sumu od 5.000 evra koliko košta ovaj hirurški zahvat u italijanskom gradu Milanu, kako ne bi ostao bez vida posle svega što ga je snašlo od rođenja, verujte, srce mi se steglo. Zato se nadam da će ovaj moj skromni dar bar malo doprineti da se i drugi humani ljudi uključe u akciju i pomognu da Mihajlo ne ostane bez vida - rekla je u telefonskom razgovoru našim novinarima redovna učesnica u mnogobrojnim akcijama Humanitarnog mosta Cvijeta Hiršmaner.


Sudbina ovog mališana nije mogla da ostavi ravnodušnom ovu ženu dobrog srca iz mnogo razloga. Najveći od njih je što je Mihajlu još kao dvomesečnoj bebi na Institutu za majku i dete u Novom Beogradu utvrđeno da boluje od leukemije. Da bi se ovoj teškoj bolesti stalo na put, on je sa tri godine morao da bude podvrgnut transplantaciji kostne srži u Italiji, jer su sve druge terapijske metode iscrpljene. A, godinu dana kasnije izvršena mu je i transplantacija jetre oštećene od silnih citostatika.
 

Kontakt adresa

Svi koji žele da pomognu Mihajlu Kukiću da ode i na treću transplantaciju, koja će mu spasti vid, mogu stupiti u kontakt sa njegovim roditeljima, majkom Sonijom i ocem Milenkom putem telefona na broj: ++387 52 323 297 ili ++387 65 957 095. Adresa porodice Kukić je: Novo naselje Urije, 79.000 Prijedor, BiH.

Teška borba roditelja Sonije i Milenka Kukića za spas i ozdravljenje sina jedinca gotovo od njegovog rođenja, nažalost još uvek nije gotova. Jedan od kontrolnih pregleda ukazao je na to da Mihajlo ima teško oštećenje rožnjače na oba oka, takođe kao posledicu velikog broja hemioterapija, zračenja i jakih lekova koje još uvek pije. Zato su pre dve godine bili u Milanu, gde su obe transplantacije obavljene. Tada su im lekari savetovali da Mihajlo bude podvrgnut i trećoj - transplantaciji rožnjače.


- Nažalost, vid mu je iz dana u dan sve slabiji. Jedino rešenje je hirurški zahvat u Italiji, ali košta 5.000 evra. I to bez troškova hospitalizacije za koju se ne zna koliko bi trajala. Pošto sam po ceo dan sa Mihajlom kako bih mu terapiju dala na vreme, ali i kako bi zajedno učili, igrali razne društvene igre, jer on ne može da pohađa redovnu školu, tako i primećujem kako ubrzano gubi vid. I Mihajlo to zna, jer mu se u knjigama stalno "smanjuju" slova, brojevi, crteži predmeta... Ipak, uveren je, baš kao i mi, da će nakon transplantacije rožnjače sve ovo nestati kao rukom odneseno. Naravno i da će moći redovno da ide u školu sa drugarima, što bi njemu pričinilo najveću radost - priča Sonija, a potom dodaje:


- Želim da se od srca zahvalim toj divnoj dami iz Austrije na razumevanju i ukazanoj pomoći. Pošto je ovo prva donacija koja je stigla, gledamo na nju kao na dobar znak, a naravno i uspešan početak akcije. Isto tako moram reći da nam se, od kada se priča o našim nevoljama našla u "Vestima", javio i jedan dobri čovek iz Nemačke, rodom iz Doboja koji se raspitivao o Mihajlu. Hvala mu unapred na pomoći, ali i samoj želji da nam pomogne.


Troškove za transplantaciju kostne srži i jetre u Italiji za Mihajla je snosila regija Lombardija. Sada traže donatore za transplantaciju rožnjače među zemljacima, a porodica Kukić novac za operaciju svog sina nema, niti može sama da obezbedi, baš kao ni za prethodno lečenje. Otac Milenko, koji je ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske, prima skromnu penziju i nastoji na sve moguće načine da obezbedi sinu skupe lekove. Upravo zato su se, nemajući kud, obratili za pomoć humanim zemljacima iz dijaspore o čijim se dobročinstvima govori skoro pune dve decenije. Sada se pruža prilika i Kukićima da se uvere u njihovo dobro srce i spremnost da im izađu u susret i pomognu svakom ko ne može sam da savlada golemu životnu prepreku.
 

Donacije na još tri adrese

Pored Mihajla Kukića, Cvijeta Hiršmaner bi želela da pomogne svim nesrećnim zemljacima. Kako je to nemoguće, bila je prinuđena da izdvoji četvoro nevoljnika. Odlučila je da to budu oni za koje je procenila da akcije ne idu tempom kojim bi ona želela. Tako je poslala po 100 evra za starinu Ranka Majstorovića iz Omarske i bivšeg jugoslovenskog rukometnog golmana Željka Đurđića iz Zrenjanina, a 200 evra za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji. To znači da je ova žena dobrog srca uputila ukupno 500 evra na četiri adrese.
- Nadam se da će svim tim dragim ljudima koje je zla sudba snašla, ova novčana pomoć dobro doći - rekla je Cvijeta, koja šalje pomoć unesrećenim zemljacima i po nekoliko puta tokom jednog meseca.


Niko kao gospođa Cvijeta

- Kažete da je Cvijeta poslala pomoć? To je prosto neverovatno. Stvarno ne znam čime sam zaslužio da mi već drugi put šalje donaciju. Molim vas, prenesite joj da me je toliko obradovala, da ne znam šta da kažem, zaista. Novac ću čuvati za operaciju kolena u Novom Sadu. Cvijeti želim dobro zdravlje i da je sreća uvek u životu prati - rekao je 49-godišnji Željko, koji živi u prostorijama Sportsko-rekreativnog centra u Zrenjaninu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobre vesti stižu iz Milana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online