Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nema straha od zvukova, nema ni govornih znakova

Petogodišnja Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca, kod koje je došlo do obostrane gluvoće kad je počela da izgovara prve reči, završila je drugi ciklus govorne rehabilitacije i resocijalizacije u Beogradu.

Sve sigurnija u sebe: Karolina Janićević

Sa majkom Jelenom otputovala je kući gde će proslaviti novogodišnje i božićne praznike, a onda se vratiti u Beograd i nastaviti da "uči" da čuje i govori što joj omogućava ugrađeni implantat u ušni kanal. Iako ga je operacijom dobila pre dve godine, tek u akciji Humanitarnog mosta obezbeđena su sredstva za sprovođenje obaveznog postoperativnog programa, kojih je predviđeno šest u jednoj godini, a svaki roditelje košta nedostižnih 600 evra.


Kao i posle prvog ciklusa, završenog početkom oktobra, Karolini je stigao poklon paket i 100 evra anonimnog donatora iz Kapruna u Austriji.
 

Budite zdravi i srećni!

Krajem januara Karolina će doći na treći ciklus terapija.
- Sada smo ostali mesec dana. Terapije su produžene za nedelju dana, a pauze skraćene. Logopedi rade sa Karolinom po ubrzanom programu tako da je sve propušteno u jednoj godini skoro nadoknadila. Gradivo u predškolskom savladava je u potpunosti. Naravno, to je zasluga čitalaca "Vesti". Kako nemam adrese svih donatora, ja im se u ime cele naše porodice zahvaljujem, čestitam Novu godinu i Božić sa željom da ih celog života zdravlje služi i sreća prati - rekla je 26-godišnja Jelena Janićević.

Ovaj čovek velikog srca dao je ogroman doprinos da se skupi više od 3.000 evra, što znači sigurnih pet od prepisanih šest tretmana, posle kojih će Karolina bez greške razlikovati šumove i zvukove, prepoznavati glasove i imati normalnu govornu komunikaciju sa okolinom.


- Naš dobrotvor, čiju želju da mu ne pominjemo ime moramo da poštujemo, javlja nam se redovno kad smo na Kosovu, na pauzi između dva tretmana, a još češće u Beogradu. Karolina, kao i sva deca oštećenog sluha ili vida, ne otvara se lako, ali svog čiku iz Austrije prihvatila je već posle prvog telefonskog razgovora. Tada je samo ćutala i slušala šta joj on govori, a po povratku sa prvih terapija u naš iznajmljeni stan, kada je vežbala reči koje je tog dana naučila samo u mom prisustvu, bila sam ne malo iznenađena kada ih je ponavljala i ovom donatoru. Tada sam shvatila da smo preko "Vesti" dobili za prijatelja divnog čoveka, jer za prepoznavanje dobrote, kao i zla, deca sa hendikepom imaju neko posebno razvijeno čulo - priča majka Jelena, osluškujući svaku izgovorenu reč svoje ćerkice.


Po njenom izrazu lica, Karolina zna da li je pojam nazvala pravim imenom, pravilno složila reči u rečenici i dala im normalan tonalitet. Ukoliko se na majčinom čelu pojavi bora, devojčica pocrveni i duboko dišući, kao mala atletičarka na gredi koja pazi na svaki korak, i ona se sva skoncentriše na reč koju će izreći. Ali, ne odustaje.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Kad u očima i osmehu majke prepozna ponos, nastavlja da priča pravilnim i sve dužim rečenicama. Tako od nje saznajemo da je od čike iz Austrije dobila prelepu toplu ljubičastu jaknu, u istoj boji su i čizmice i da u dve torbe ima toliko haljinica, džemperčića, jaknica, ali i slatkiša i ženskih sitnica, prilagođenih devojčicama njenog uzrasta, da ne može sve da nam nabroji.


- Dođite da vidite - predlaže Karolina i dodaje da je i majka Jelena dobila mnogo lepe garderobe kao i tata Jadran koji ih kod kuće sa žudnjom iščekuje.
I devojčica želi da zagrli oca i da zajedno proslave predstojeće praznike. Mešavina glasova ukućana, onih sa televizije i raznih šumova koji dolaze spolja, više je ne plaše jer je u stanju da ih razlikuje i ravnopravno učestvuje u razgovoru ne pomažući se govornim znacima.
 

Dve miljenice, dve donacije

Kristina Ristić

Kao i u oktobru, tako je i prošle nedelje anonimni donator iz Austrije poslao paket, gotovo identičan Karolininom, za osmogodišnju Kristinu Ristić iz Krševice kod Bujanovca i novčani prilog od 100 evra. Pošiljku je u Beogradu dočekala Jelena Janićević. Ovoga puta nije ga ponela sa sobom i neće je na autobuskoj stanici u Bujanovcu čekati Kristinini ujak i ujna.
Lepe i vredne poklone ostavila je u beogradskom Dopisništvu "Vesti", u dogovoru sa donatorom, gde će ih Kristina preuzeti kada dođe na pregled na Očnu kliniku gde joj je oko amputirano od prostrelnih rana zadobijenih od očuha kad joj je usmrtio majku baku, brata i sestru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online