Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 19.12.2011.
02:30
K. Marković - Vesti - Foto: A

Srpski Deda Mraz obradovao mališane

Deda Mraz se potrudio da i ove godine za srpsku decu u igraonici u Halemu obezbedi poklone koje nažalost nije mogao lično da uruči, pa je zamolio vaspitačicu Slavicu Stojković da mu pomogne.


Oduševljeni mališani pevali su na srpskom poznate pesme Deda Mrazu, a među poklonima bilo je igračaka i slatkiša.

Nadležni zadovoljni

Srpska igraonica svoj rad bi trebalo da nastavi posle letnjeg raspusta, u februaru 2012, kad se i đaci vraćaju u školske klupe. Međutim, sve će zavisiti i od odluke nadležnih u opštini i državi da li će odobriti odgovarajuća materijalna sredstva.
- Ova grupa je postigla značajan uspeh. Nadležni u opštini Kejsi s radošću govore o srpskoj igraonici. Postigli smo cilj: da okupimo srpske mališane, igramo se i družimo na srpskom jeziku. Svi koji su nas posetili od nadležnih imali su samo reči hvale - poručuju zaposleni u Halemu.

- Deda Mraz je deci i njihovim roditeljima poželeo dobro zdravlje, puno uspeha u životu i da se ponovo okupimo i sledeće godine. Naravno, poželeo nam je i da dogodine naučimo još više srpskih pesama i igara - otkriva Slavica.
Prigodnom predstavom i dodelom paketića, prošlog petka je završeno ovogodišnje druženje u igraonici, koja je radila svakog petka pod okriljem Udruženja srpske zajednice Australije iz Dandenonga.


- Vaspitačice, da li nam je ove lepe poklone doneo srpski Deda Mraz? - upitao je jedan mališan, a Slavica se brzo snašla:
- Naravno, deco, ali on je jako zauzet jer mora da obiđe još dece u Srbiji.
Oduševljeni mališani s nestrpljenjem su potrčali prema stolu na kojem su ih čekala iznenađenja. Otvarali su kese prepune slatkiša i igračaka, a zatim je usledila prava jurnjava. Na sve strane leteli su baloni od sapunice, najmlađi su uživali, a roditelji su fotografisali svoje klince i klinceze.

Uporni roditelji

Većina mališana u srpskoj igraonici rođena je u Australiju, ali se uz pomoć roditelja i vaspitača trude da nauče srpski jezik i običaje.
- Baš se lepo druže, prijatna je atmosfera. Roditelji su uporni da im deca nauče maternji jezik, bez toga ništa ne bi uspeli - poručuje Slavica Stojković.

Nisu ni mališani zaboravili svoju vaspitačicu, pa su je obradovali poklonom i novogodišnjom čestitkom koja je izmamila i suzu radosnicu.
- Već dve godine radim s njima, dobila sam sat, verovatno da produžimo vreme i da se družimo više i češće. To je možda i poruka Deda Mraza - da se družimo češće i budemo na okupu. Jutros su mališani bili malo i razočarani kad su saznali da je ovo poslednje druženje u 2011 - rekla nam je Slavica.


Za Radinku Kavedžić, kao i mnoge roditelje koji su prezauzeti radnim obavezama, srpska igraonica pomaže da nadokande ono što nisu mogli tokom nedelje.
- Uz igraonicu s decom možemo da podelimo i deo našeg detinjstva - kaže Radinka.
Marko Jelača jedan je od retkih očeva koji je svakog petka dovodio Kristinu i Petra na druženje s vršnjacima. Rođen je u Australiji, pa zna koliko je teško da se srpski jezik nauči u tuđini.
- Majka mi je rođena u Egiptu, a deca u Australiji. Otac nas je svojom upornošću naučio srpski, kod kuće smo samo našim jezikom pričali. Iskreno se trudim sada, koliko mogu, da svoju decu naučim srpski, ali je to zaista teško. Ova grupa pomaže, ali se ona održava samo jednom nedeljno. Glavno je da su nam deca na okupu i da se druže - kaže Marko.


Upitali smo Marka kako to da je on "najhrabiji" tata jer jedini dolazi u igraonicu sa svojoj decom.
- Takva je srpska zajednica, šta da se radi! Izgleda da jedino ja mogu da nađem vremena. Ukoliko se naša deca drže zajedno dok su mala, biće zajedno i kad odrastu - poručuje Jelača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online