Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 09.12.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A. Čukić A

Ni tegobnijeg života ni ponosnijeg naroda

Kad se početkom oktobra Željko Knežević vratio u Bazel s Kosova, gde je najugroženijim sunarodnicima uručio pomoć prikupljenu zajedno sa humanistima iz ovog i okolnih švajcarskih gradova, osetio je potrebu da svoje utiske podeli sa čitaocima "Vesti".

Organizator akcije: Željko Knežević

Odlučnost srpskog življa da uprkos nemaštini, nesigurnosti, pa i povremenom beznađu ostane na ovoj vetrometini Balkana, delovala je snažnije od svega do sada doživljenog.

Rekao je tada Željko Knežević našim reporterima da su mu se razgovori sa ljudima kojima je pomoć uručio zauvek urezali u sećanja.

Mogu sve da izgube, mogu da im uzmu sve što su generacije iza njih stvarale i da se ponovo, poput feniksa, dignu iz pepela.


Jedino što ljudima čijim se korenima ne vidi kraj u svetoj srpskoj zemlji niko ne može oduzeti je ponos.

Ponosni su u bolu, patnji, bedi, gladi i neslobodi. Ponosni su i kada pružaju ruku da prime pomoć jer su uvereni da svako zlo prođe kao i dobro i da se onda samo pominje, kao i da se kolo sreće večno okreće.


Oni koji imaju više, odreći će se u korist onih koji imaju manje, što u veku sve veće obezljuđenosti Kosovo čini još specifičnijim od svih drugih delova matice i njenog rasejanja.


Zato ne čudi što je Željko Knežević, odmah po povratku s Kosova, započeo novu akciju prikupljanja pomoći za sunarodnike pred kojima skida kapu.


Ovaj diplomirani inženjer ovog puta, međutim, novac nije odneo i lično uručio nego je taj zadatak poverio novinarima Humanitarnog mosta koji su stotine i stotine stranica posvetili tragičnim pojedinačnim sudbinama kosmetskih Srba u pokušaju da ih dovedu do slabašne svetlosti na kraju dugog i mračnog životnog tunela.


Čim je prikupljeno 600 švajcarskih franaka, Miloš Jevremović doneo je donaciju u beogradsko Dopisništvo "Vesti", a Željko Knežević je naznačio kome uručiti po 300 franaka.


Prvo na spisku našlo se ime Novice Sovrlića iz Kosovske Mitrovice.

Knjiga svakom priložniku

 

- Desna ruka u prikupljanju pomoći za naš napaćeni narod na Kosovu bila mi je Gordana Begović iz Sent Galena, veliki čovek i borac, čije dobročinstvo je poznato mnogim štićenicima Humanitarnog mosta. Novac je prikupljan na mojim književnim večerima.

 

Na onoj održanoj u Bazelu priloge su velikodušno dali: dr M. Hiba, Ana i Sneža Nikić, Gordana Dinić, Ruža Vasiljević, Ksenija Hausler, Bilja Rosić, Ivanko Marić, Stanislav Budišin, Slavica Todorovski, Željko Rauo... - izjavio je za "Vesti" Željko Knežević.

 

On dodaje da je svaki priložnik dobio na poklon knjigu.


- Čast mi je da kažem da Željka lično poznajem. Ono što nas vezuje jeste ljubav prema knjizi. Potreba za pisanjem i čitanjem je izjadnačena. Razlika je što ja od onog što napišem ili uradim ne mogu da obezbedim pristojan život supruzi i deci, a imamo ih četvoro. Tri studenta i jednog prvačića.

Za razliku od mene, Željko može da zaradi i da pokrije svoje egzistencijalne potrebe, a što je najlepše čak i da pomogne nama koji smo se našli pod nepravednim udarcima sudbine.

Zato primiti novac koji je na svojim književnim večerima prikupio za mene predstavlja čast i ja se njemu i svim učesnicima akcije najtopluje zahvaljujem i želim mnogo uspeha u radu i životu - rekao je vidno uzbuđen Novica Sovrlić, saznavši da je deo novčane pomoći iz Švajcarske namenjen njemu i njegovoj šestočlanoj porodici.

Bog će vas nagraditi!

 

BUDUĆI SVEŠTENIK: Stevan Sovrlić

- Ova donacija pripašće mom sinu Stevanu koji studira Bogoslovski fakultet u Foči.

 

Od našeg porodičnog novčanog kolača njemu, kao po nepisanom pravilu, uvek najmanje pripadne - rekao je novinarima Humanitarnog mosta Novica Sovrlić i najavio dolazak sina u prolazu kroz Beograd na putu ka Kosovskoj Mitrovici.


- Veoma sam prijatno iznenađen. Danas je tako malo ljudi na Kosovu kojima ne treba pomoć. Sreća te je u rasejanju više onih koji mogu i hoće da pomognu. Željku Kneževiću i svim priložnicima se zahvaljujem u ime moje porodice i sugrađana - rekao je Stevan Sovrlić, uveren da Bog sve vidi i da će dobro dobrim nagraditi.


Jednokratna novčana pomoć od 300 švajcarskih franaka stigla je u ruke i Nebojše Đorđevića, glave petočlane porodice. Novac je uručio prof. dr Gojko Savić, nekadašnji predavač na Prištinskom univerzitetu, a sada izmeštenom u Kosovsku Mitrovicu, česta veza čitalaca "Vesti", novinara i štićenika Humanitarnog mosta.


- Nebojša Đorđević bio je toliko zbunjen donacijom da se činilo da strahuje da je u pitanju greška. Sve vreme je ponavljao da je prošlo tek mesec dana kako ga je posetio čovek iz Švajcarske, Željko, i doneo mu novčanu pomoć. Prezimena nije mogao da se seti, od uzbuđenja valjda.

Pričao mi je o ljudima koji su davali priloge za njega i druge nevoljnik. A njih je toliko na Kosovu da prosto ne može da veruje da je pomoć ponovo poslata njegovoj porodici - priča prof. Savić o čoveku koji ima punu kuću bolesnika i nikavih prihoda i koji se pita da li je pravedno da i ova donacija završi u njegovim rukama.

Kultura u službi humanosti

 

I u Sent Galenu se organizuju kulturne manifestacije za pomoć narodu Kosova i Metohije. Priloge za nedavno uručenu donaciju dali su u ovom gradu (osim Gordane Begović): Valentina Vulović, Tanja Ivanović, Bogdan Ranisavljević, Marko Trujić, Stojan Mršić, Miloš Todorović, Pami Tirak, Elpida Takas, Tina i Dani Egeli.


- Znamo da je ovo skromna pomoć, ali verujemo da će makar malo da pomogne dve kosmetske porodice. Naše akcije imaju za cilj da animiraju i druge ljude ljude dobre volje da nešto slično učine. Mi ćemo nastaviti da organizujemo književne večeri, koncerte, izložbe slika i sav novac usmeravati na Kosovo i Metohiju - poručuje Željko Knežević.

Upravo ova skromnost i osećaj da i ono malo treba podeliti sa onima koji nemaju nimalo je razlog što je Željko Kneževeć odlučio da novac ponovo uputi Nebojši Đorđeviću. Bez posla je kao i većina njegovih sugrađana, a kako uspeva da nahrani i nabavi lekove za bolesnog oca, jedno gluvonemo dete, a drugo češće bolesno nego zdravo, samo on zna. Još dvoje mališana je u kući i jedino čega za sada imaju dovoljno jesu roditeljska ljubav i nada da će biti bolje.

A biće bolje jer su brigu o njima preuzeli humanisti iz Švajcarske.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online