Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 06.12.2011.
12:01
M. Jakšić - Vesti - Foto: M. Jakšić A

Srušeni snovi i nadanja u srećniju budućnost

Pokušala je 19-godišnja Aleksandra Gušić da preuzme glavni teret koji je u borbi za golo preživljavanje već godinama nakon povratka iz izbeglištva u selo Radmanovac na Kordunu nosila njena majka Dragica, ali nije uspela, bar ne za sada. Preslaba su njena pleća za posrnulu svetsku ekonomiju i velike nepravde, poput obećanja vlasnice jednog frizerskog salona u Vojniću - da će dobiti posao.

Pritisle ih brige: Aleksandra Gušić sa majkom Dragicom
 

U to su se naši reporteri nedavno uverili, kada su posetili Aleksandru Gušić i njenu majku Dragicu kako bi im uručili novčani prilog anonimnog donatora iz Ferare od 25 evra, o kome smo već pisali.


Zatekli smo ih blede i potištene, vidno upalih obraza i smanjene telesne težine. Komšija im, kako kažu, donese kozjeg mleka i po koje jaje. Nijedne kokoši više nemaju. Sve ih je pojela lisica. Sakupile su nešto pilića i čekaju da porastu. Kažu da sporo napreduju verovatno zato što ne mogu ni da se rastrče, ni uzmu malo više vazduha. Iza brave su, kako se i njih lisica ne bi dočepala.
 

Sve pripremljeno - stopirano

Profesor dr Jovan Vučinić, prodekan na Karlovačkom sveučilištu, sve je pripremio da se Aleksandra ove godine upiše u tu visokoškolsku ustanovu bez obzira na to što je završila srednju zanatsku školu za frizerku.
- Ne mogu od majke više da tražim ni za autobus do Karlovca, a kamo li za sendvič ili za jaknu koja mi se dopada. Hoću najpre da nešto zaradim, pa ću onda da studiram, jer stipendija od 1.000 kuna (oko 140 evra) mi neće biti dovoljna da pokrijem sve troškove koje iziskuje odlazak na fakultet - objasnila nam je Aleksandra svoju životnu odluku.

Gladan je narod na Kordunu. Takve gladi se oni stariji sećaju još jedino iz Drugog svetskog rata. Država traži svoje, a ti se onda snađi kako znaš i umeš - jedi korenje ako nemaš ništa drugo u tanjir da staviš, reći će vam izmučeni i utučeni ljudi.


Malo koji od njih je dao svoju kuću pod hipoteku kako bi dobio socijalnu pomoć. Ponos im to ne dopušta. Rađe će umreti od gladi nego pristati na takvo poniženje.


- Kakva je samo to nepravda biti građanin drugog reda. Stariji to nekako i mogu podneti, jer iza sebe već imaju jedan život. Većina duže vremena lep i srećan. Ali, deci poput moje Aleksandre ne samo da po prirodi stvari takva sećanja manjkaju, već je pitanje hoće li nešto lepo u svojoj mladosti uopšte doživeti - suznih očiju i čvrsto držeći za ruku Aleksandru rekla je Dragica Gušić, a potom nastavila:


- Hvala od srca tom dobrom čoveku što je mislio na nas i opet nam uputio svoju pomoć. Ona nam je baš kao i sad, i te kako dobrodošla da zakrpimo poneku rupu u, i ovako, već preskromnom budžetu. Samim tim, znamo da nismo zaboravljene i same u svojoj muci, a to nam isto mnogo znači. Došla su teška vremena i svaka para nam je kao dar sa neba, jer Aleksandra ne može da nađe posao, a ne možemo ni da živimo od svog imanja, jer nemamo novca da uložimo u njega, da bi posle mogli da ubiremo plodove svog truda i rada.

Divlje svinje ne daju mira

Svinjče je za Dragicu i Aleksandru za sad samo pusti san, jer ga nemaju čime hraniti. Pokušale su uzgajati kukuruz, komšija im je uzorao zemlju, ali divlje svinje sve pojedoše. Ne mogu da kupe žicu sa strujom kako bi se odbranile od poganih čupavaca. Štalu treba zakrpiti i dovesti u red, ali i to iziskuje dosta novca koje njih dve nemaju, niti mogu same da obezbede.


Nema posla, a novca je sve manje i od ono malo što su njih dve imale dok Aleksandra nije navršila 18 godina. Od tada za nju nema dečjeg doplatka, tako da im, kad plate sve račune od socijalne pomoći, ostane jedva nešto više od 50 evra. Neimaština je Aleksandru razdvojila i od njezine ljubavi Mirka. Srušili su im se zajednički planovi onog momenta kad je Mirko dobio otkaz u preduzeću u kojem je radio. Aleksandra u jednom, a on u drugom delu Korduna. Kako doći jedno do drugog kad nemaju čime i kako u takvim okolnostima negde zajedno otići? Kako razmeniti osmehe i ćaskati o danima koji su pred njima, kad su oni toliko magloviti kao da će ova zima večno da traje? Pitanja je bilo bezbroj, a odgovora niotkuda...
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelji za prijatelje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online