Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 27.11.2011.
00:30
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Uvek ćemo misliti na vas!

Veliki humanista i stalna donatorka Rajka Tarlać i parohijani SPC "Sveti knez Lazar" iz Aleksandrije, predgrađa Sidneja ne posustaju kada je reč o dobročinstvima prema njihovim unesrećenim zemljacima u otadžbini.

Miljenik zemljaka: Aleksandar Smukov
 

Dokazali su to i ovog puta, kada su nedavno prikupili pomoć vrednu od 1.200 australijskih dolara, namenivši je za čak osmoro štićenika. Humanitarnog mosta. Zajedno sa donacijom stigla je i kratka poruka dobočinitelja:


"Želimo vam sve najlepše u životu. Uvek ćemo misliti na vas i truditi se, kad god je to moguće, da vam priteknemo u pomoć."


Na listi ovih donatora iz daleke Australije, našla su se neka stara imena štićenika, ali i nova, koje sve vezuje slična gorka sudbina - bolest, siromaštvo i konstantna borba da se iz tog začaranog kruga izdignu.
 

Prvi preuzeo donaciju

U beogradsko Dopisništvo "Vesti" ubrzo po pristizanju novčanog priloga iz Australije došla je i majka sedmogodišnjeg Aleksandra Smukova kako bi preuzela tih 100 dolara, ali i pristigao prilog anonimne donatorke iz Frankfurta od 30 evra.
- Veliko i od srca hvala tim dobrim ljudima iz Australije i dobročiniteljki iz Nemačke, koji su mislili na Acu i što ga već pune četiri godine ne zaboravljaju. Aca sve pozdravlja, nažalost nije mogao da dođe zbog škole - kazala je preuzimajući donaciju majka Aleksandra, koja pored Ace brine i o devetogodišnjim bliznakinjama Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize.

Reč je o bratu i sestri četvorogodišnjem Marku i trogodišnjoj Mariji Okuki iz berkovačkog sela Predolja, 72-godišnjem Ranku Majstoroviću iz Omarske, petočlanoj familiji Tomović iz Novog Pazara i šestočlanoj porodici Božić iz sela Vardišta, kod Višegrada, kojima je upućena suma od po 200 dolara.


Pored njih, novčani prilozi od po 100 dolara, namenjeni su 32-godišnjem Danilu Jovanovu iz Kraljeva, 20-godišnjoj Doris Bošnjaković iz Užica, zatim 19-godišnjoj Suzani Vukosavljević iz Novog Bečeja i sedmogodišnjem Aleksandru Smukovu iz sela Dobrinaca.


Zašto su donacije upućene upravo ovim nevoljnicima, nije teško zaključiti.
Mali brat i sestra Okuka, nažalost neće upamtiti svoje roditelje, jer su ostali bez njih u teškoj saobraćajnoj nesreći, gotovo nadomak samog Predolja. Brigu o ovim lepim mališanima preuzeli su baka Mila i deka Gojko Okuka, koji se na sve moguće načine dovijaju da im nadoknade roditeljsku ljubav, baš kao i majčini roditelji.


Ni sudbina Ranka Majstorovića nije ništa lakša, jer on sa kćerkom Božanom i unukom Markom, koji je šesti razred osnovne škole, živi već treću godinu bez struje. Jedini prihod im je, i više nego skromna Rankova invalidska penzija. I ćerka i otac su slabog zdravlja, što im dodatno komplikuje život.


Kada je reč o Zorki i Vukomiru Tomoviću, koji su se zbog dva sina invalida 24-godišnjeg Ivana i 34-godišnjeg Predraga, preselili iz Pasjeg Potoka u Novi Pazar u dovršeni deo započete kuće, pretežno donacijama čitalaca "Vesti", dovoljno je reći da ih zli usud nije napustio. Nakon toliko nedaća koje ih celog života prate, Zorka je obolela od raka dojke, tako da je sav teret bolesti sinova pao na nejaka pleća oca Vukomira.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dane bez nade u bolje sutra provode teški duševni bolesnici 32-godišnja Desanka i 36-godišnji Gordan Božić u staroj vojnoj baraci u Vardištu kod Višegrada zajedno sa njihovo četvoro maloletne dece, koja često strahuju od roditeljskih svađa u napadu nervnog rastrojstva.

Nastavlja rehabilitaciju u Igalu: Danilo Jovanov

Nekadašnji košarkaš Danilo Jovanov nastradao je u saobraćajnoj nesreći pre 10 godina i ostao kvadriplegičar. Zbog skromnog kućnog budžeta njegove radničke porodice ovaj nesrećni mladić dugo nije mogao da bude podvrgnut rehabilitaciji, zbog čega je bio zarobljen u postelji među četiri zida. Tako je bilo sve dok mu plemeniti čitaoci "Vesti" nisu pritekli u pomoć i omogućili da ode na rehabilitaciju u Igalo u Crnoj Gori, gde razumevanjem i novčanoj pomoći dobrih ljudi još boravi, nadoknađujući sve što je godinama unazad propustio.


Slepa Doris Bošnjaković, obolela od cerebralne paralize i epilepsije već punih šest godina ne ostavlja ravnodušnim humane zemljake širom sveta. Znajući da ova višestruko bolesna devojka zajedno sa samohranom majkom Slavicom i sestrama Suzanom i Anamarijom, žive od socijalne pomoći, više je nego očigledno da u kući gde bolest vlada, svaka para je od velikog značaja.
 

Lista dobročinitelja

Na listi donatora, osim Rajke Tarlać koja je za većinu navedenih štićenika već slala donacije, ispisana su i sledeća imena: Dragica i Radovan Petrović, Mira i Dragomir Živković, Ljubo Kipić, Zorka Simić, Plana Jakovljević sa porodicom i Ljubo.

Životni put takođe slepe Suzane Vukosavljević, koja je otišla na operaciju očiju u Tibingen kako bi joj se delimično vratio vid, težak je od samog početka. Posebno, jer je iskusila izbeglištvo, nemaštinu i na kraju raspad porodice. Mali Aleksandar Smukov, tokom druge godine života, oboleo je od malignog tumora očiju, najpre jednog, potom i drugog oka. Nakon nebrojenih hirurških zahvata, zračenja i hemioterapija, oba oka su mu amputirana, da bi mu život bio spasen. Danas pohađa časove u Školi za slepu i slabovidu decu u Zemunu i uprkos svim mukama kroz koje je prošao ide kroz život uzdignute glave i sa osmehom na licu.


Sve ove činjenice dovoljne su da omekšaju i najtvrđe srce, pa tako nisu mogle da ostave ravnodušnom ni dobrotvorku Rajku Tarlać, kao i njene prijatelje iz daleke Australije. Zato ne čudi što ovim nevoljnicima pomažu i to ne prvi put.
 

Prosleđeni prilozi Tomovićima i Jovanovu

Reporteri "Vesti" istog dana poslali su deo donacija na dve adrese, porodici Vukomira Tomovića u Novi Pazar 200 dolara, a Danilu Jovanovu u Kraljevo 100 dolara koliko im je i namenjeno.
 

Zla sreća ih u stopu prati: Familija Tomović

- Prezahvalan sam svim tim dobrim ljudima na ukazanoj pomoći. Kao što već znate Zorka je ozbiljno bolesna, zbog čega se trenutno nalazi u bolnici u Kragujevcu na novom ciklusu hemioterapija. Ne da se ona, veliki je borac - ispričao je isprekidano teškim uzdasima Vukomir Tomović, koji kod kuće brine o tri nepokretna bolesnika, jer mu se pored sinova i majka razbolela i ne može na noge. A treba i da obilazi ženu jednom na 15 dana u bolnici, zato nije bilo potrebno ni pitati na šta će novac utrošiti.


Porodica Danila Jovanova se takođe srdačno zahvalila dobročiniteljima poručivši da će prilog biti potrošen na nastavak lečenja njihovog sina.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Draga Rajka, hvala neizmerno
HUMANITARNI MOST Tamo daleko neko te voli
HUMANITARNI MOST Prilozi iz Sidneja i Beča
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online