Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 24.11.2011.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić A

Sportski pobednik, životni gubitnik

Oholost zle sudbine obrušila se svom silinom na nekada snažna i sportska, a danas bolesna i nemoćna pleća 49-godišnjeg Željka Đurđića iz Zrenjanina, legendarnog rukometnog golmana Proletera i reprezentacije Jugoslavije.

Od lovorika do prosjačkog štapa: Željko Đurđić
 

- Ne znam ni sam, imam utisak kao da sam bacao drvlje i kamenje na sopstveni život, pa je sudbina sad rešila da mi se stostruko osveti - kroz suze u očima cedi reči popularni Džigi, nekadašnji šampion i veliki golman, a danas socijalni slučaj i čovek koji, potpuno sam i bez igde ikoga, jedva sastavlja kraj s krajem.


Došao je u Zrenjanin davne 1988. iz Doboja, gde je rođen i gde je uspešno započeo blistavu sportsku karijeru, rukometnog golmana i "maga među stativama" kako su ga novinari vrlo često nazivali.


- Proleter je bio strašan tim predvođen kapitenom reprezentacije Momirom Rnićem, sa Zoranom Tomićem, Rastkom Stefanovićem, Nikolom Adžićem, Arsenićem, Lisičićem, Radončićem, Slavkovićem... Osvojili smo titulu prvaka tadašnje Jugoslavije i sjajno igrali u Kupu evropskih šampiona. Dogurali smo do finala sa Barselonom gde je nedostajao samo gol do samog evropskog trona. Mala je uteha, što sam proglašen za najboljeg golmana Evrope i što sam obezbedio mesto standardnog reprezentativca, tadašnje, još uvek velike i moćne Jugoslavije. Ipak, to finale pamtiću do kraja ovog mog bednog života - ističe Željko, opet za trenutak zaustavljajući suze i gorčinu, koja mu, kako sam ističe, navire direktno iz duše, a potom nastavlja:
 

Kontakt adresa

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu Željku Đurđiću, nekadašnjem velikom sportisti i golmanu i omoguće da obavi operaciju kolena u Novom Sadu, kako bi mu život bio lakši i kvalitetniji, mogu stupiti sa njim u kontakt na adresu: Sportsko-rekreativni centar Partizan, ul. Beogradska br. 15, 23.000 Zrenjanin, Srbija i putem telefona na broj: + 381 64 95 66 426. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Za situaciju u kojoj se nalazim trenutno, ne krivim nikoga. Jednostavno, tako se namestilo i to je, valjda, neki moj usud. Tako je negde zapisano i moralo je tako biti. Onda kada su usledili sunovrati, rascepi i ratovi. Sport uopšte, pa i rukomet naravno, raspršio se u vrtlogu političkih dešavanja, a tu, kao da je počeo i moj privatni lom i životni sunovrat. Zaista sam tužan i veoma nesrećan. Osećam se bedno, jer svojoj porodici, supruzi i deci, ne mogu da pomognem i pošaljem im neki dinar. Pored ove moje bede i sirotinje, porodica i rastanak sa njom je najmračnija sekvenca mog života. Ratni vihor nas je razdvojio. Supruga Vesna, odlučila je da se sa troje naše dece vrati u Bihać, gde i danas živi. Sa njom su naši anđeli, Biljana, koja ima 25 godina i odličan je student, dve godine mlađi Boris i 19-godišnji Bojan. Moja tri "B" koja mi i te kako nedostaju u ovoj mojoj čamotinji i bitisanju u Zrenjaninu, gradu u koji sam došao i zavoleo ga na neki čudan način...

Željko Đurđić (čuči drugi zdesna)
 


Osam godina kapiten Proletera, Željko Đurđić, koji danas živi, tj. spava u kancelariji zrenjaninskog Sportskog saveza, u kojem je, doduše po ugovoru o delu, privremeno zaposlen. Za svoj danonoćni rad, prima samo minimalac, od kojeg ne može normalno ni da se hrani, a kamoli da sebi priušti bilo šta drugo. Poverava nam da je i dalje u kontaktu sa sada već bivšom suprugom, sa kojom se razveo na njeno insistiranje i svojom decom, do koje mu je mnogo stalo.

Svaki dan na grobu roditelja

Koliko voli grad u kojem i danas živi, pokazao je i gestom, kada je pred sam kraj njihovih života, roditelje iz Bosne, doveo na obale Begeja.
- Otac i majka umrli su mi 2002. i 2003. i sahranjeni su ovde u Zrenjaninu, a ja svakodnevno, na putu prema poslu, svratim i obiđem njihov grob. Tu valjda sam sebi ulijem neku snagu da izdržim i ova moja dva bolesna kolena, nekako doteturam do hale i radnog mesta. Svakodnevno mi kroz glavu proleti ceo život, karijera i borim se šta ću, nekako opstajem. Najteže mi je noću, dugo ne mogu da zaspim... - kaže Željko Đurđić, koji je doživeo sudbinu sličnu Marjanu Benešu i još nekim velikanima sporta, koji se tokom karijere, nisu štedeli i koji su zbog narušenog zdravlja, ostali teški invalidi, a praktično zaboravljeni od šire društvene zajednice.


- Ne mogu finansijski da im pomognem. Zbog sporta i silnih godina velikog odricanja rukometu, ostao sam težak invalid, praktično bez oba kolena, sa ugrađenim veštačkim čašicama, koje na moju nesreću, ne funkcionišu kako valja. Da ne bih završio u invalidskim kolicima, potrebna mi je operacija. Mene su upravo česte povrede sprečile da posle uspešne karijere, a branio sam do 38. godine života, nastavim da se bavim trenerskim poslom i tako obezbedim sebi egzistenciju. Danas nemam ništa. Ni stan, ni automobil, a na posao po nekoliko kilometara, idem pešice, sa ove moje dve bolesne noge. Operacija u Novom Sadu kod poznatih i cenjenih stručnjaka, koju su mi preporučili lekari, da bi se stanje koliko - toliko poboljšalo, košta 5.000 evra, a ja u džepu nemam ni 5.000 dinara...- konstatuje nekadašnji reprezentativac Đurđić, koji je 45 puta oblačio dres sa državnim grbom.


Uz opet neizbežne suze dodaje:


- Spavam u kancelariji Sportsko-rekreativnog centra na starom gvozdenom krevetu. Zimi se grejem uz mali kalorifer na struju, nemam ni ormar, ni kuhinju, a od mojih bednih 15.000 dinara, koliko zaradim, uglavnom jedem suvu hranu. Neću da kažem biće bolje, jer već godinama ništa se ne menja. Verujte, samo se plašim bolesti, tj. nemoći. Ne smem ni da zamislim šta bih radio, ako bi pao u invalidska kolica...

Željko Đurđić na početku karijere u Doboju
 


Pauza, bolan uzdah. Ovog velikog asa, svi bivši drugovi i saigrači su zaboravili i niko mu se već godinama ne javlja, što ga posebno boli.


- Portir sam u toj istoj hali, u Medisonu, gde su me nekada navijači i saigrači na ramenima iznosili sa parketa. Sada, samo bol i tuga u duši. Beda i jad. To me razdire, a eto igrom sudbine, moram da budem svakog dana tu na radnom mestu, vrlo često i sa metlom u rukama. Borim se sa uspomenama, emocijama, koje ne mojom voljom, naviru poput bujice i verujte nije lako - završava priču Željko Đurđić.
 

Saosećanje kao lek

Gord i postajan, a danas poprilično nemoćan i na rubu egzistencije, Željko Đurđić, koji je jedva pristao da za "Vesti" otvori dušu i iskreno ispriča ono što ga godinama tišti i pritiska, molećivo ističe, da ne želi ničiju milostinju i sažaljenje.
- Meni je pomoć i te kako potrebna, eh kad bih samo nekako mogao da obavim tu operaciju i izbegnem invalidska kolica, ali neću da ova moja priča bude shvaćena kao molba nekadašnjim drugovima i saigračima. Svi su oni otišli nekim svojim putevima, ne čujemo se više i nismo u kontaktu, ali prijala bi mi nečija pažnja, makar samo poziv. To ne sporim, jer možda mnogi od njih i ne znaju u kakvoj sam situaciji i gde sam i šta sam. Zato sam i ispričao ovu moju tužnu priču, pa sad šta bude - rekao je Željko Đurđić, naglo zaćutavši.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online