Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 22.11.2011.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
- Foto: A

Majko, zašto nas ostavi?

Dok Nazif Karišik iz Trijebinja kod Sjenice nadniči, 10-godišnji Ermedin povija i hrani najmlađeg Samira, a kad je on u školi, obaveze preuzima mlađi Elvis

Porodica Karišik iz sela Trijebinje na Pešteru, udaljenog od Sjenice oko 15 kilometara, godinama živi teško, mahom od prihoda koje nadničenjem zaradi glava kuće Nazif Karišik.

Porodica Karišik


 
Od letos je ovoj porodici, a deci posebno, još teže, jer su ostala bez majke koja se, posle 12 godina braka sa njihovim ocem, odlučila da ih ostavi, da novu bračnu zajednicu zasnuje u susednom selu i da ode bukvalno bez pozdrava. Za više od stotinu dana nijednom ih nije pozvala, niti posetila.


Pošto je Nazif prinuđen da nadniči, najstariji Ermedin, kome je samo 10 godina, morao je da preuzme svu brigu o braći i sestrama, posebno o najmlađem Samiru, koji je još u pelenama, ali i o kozi i kravi koje su im jedino bogatstvo.

Zamenio majku: Ermedin presvlači Samira

- Najstariji Ermedin ima deset, Elvis osam, Enisa šest, Elma pet i najmlađi Samir godinu dana, još je u pelenama i tek je prohodao.

O bivšoj supruzi, razlozima njenog odlaska ne želim da govorim, sad mi je najvažnije, u nevolji koja nas je zadesila, da nekako odgajim i sačuvam decu kojima je, pošto su još mali, teško zameniti majku.

Da bar imamo novca za namirnice, odeću i školski pribor bilo bi nam lakše, da ne moram u nadnicu sam bih brinuo o mališanima.

Ovako, kad ja odem "na posao" sve pada na leđa najstarijeg Ermedina, a kada je on u školi brigu o Samiru i drugoj deci preuzima osmogodišnji Elvis - kaže Nazif Karišik.


- Za tri meseca majku nijednom nismo sreli, znamo da je tu u susednom selu, vidimo je kad se vraćamo iz škole u daljini kako čuva ovce. Nas ne posećuje niti čuje, nije nam lako, često se zaplačemo i zapitamo zašto nas je ostavila, tata nam je dobar, brine se o nama, trudi se da nam bude i otac i majka, ali ne može stalno da bude uz nas.

Zato ja priskačem u pomoć, već sam se navikao da okupam, presvučem i nahranim Samira, znam da pomuzem kravu i kozu, skuvam mleko, supu, ispržim jaje...

Kad nemamo šta drugo, uzmemo vrućeg hleba, umačemo u šećer i budemo siti neko vreme. Nedavno nam je i čika Hido Muratović doneo nešto slatkiša, namirnica i školskog pribora, pa nam je malo lakše - kaže desetogodišnji Ermedin koji, uz sve nevolje koje su ga zadesile, stiže da napiše domaće zadatke i bude solidan đak.

Pomoć dobrodošla

 

 

- Posle svaga što im se desilo, zaključio sam da je porodici Karišik potrebna pomoć, odneo sam im malo namirnica i odeće, neki novopazarski krojači obećali su mi da će im obezbditi toplu odeću za zimu, a obućari dobre čizme i cipele. Nisu deca kriva što su se njihovi roditelji razišli i što ih je majka ostavila bez pozdrava - kaže Hido Muratović, humanista iz Novog Pazara.


Decu je zatekao kako ručaju po krišku hleba i šećera i poručuje da bi svako učinio veliko delo kad bi im bar malo pomogao. Telefon oca Nazifa Karišika je: ++381 62 168 78 87.


Ima jedna srećna zvezda

 

 

HUMANO DELO: Mali Samir sa bračnim parom Hadžajlić

Saznavši za nevolje porodice Karišik, Hajro Hadžajlić (60) i njegova supruga Hafiza (57) iz Sjenice ponudili su Nazifu da preuzmu brigu o malom Samiru. Došlo je do dogovora i Samir je trenutno "na gostovanju" u Sjenici.


- Kod nas može da ostane koliko god želi, gledaćemo ga kao svoje dete, ako budemo živi, oženićemo ga ovde i kuću ćemo mu sagraditi.

 

Njegov otac, brat i sestra mogu da ga posete kad požele, mogu i da ga uzmu kad god hoće.

 

Naš cilj je bio da pomognemo detetu, da ga na neki način spasemo, da se ne smrzne u trošnoj brvnari.

 

Naša deca su odrasli ljudi, rasuti po svetu, Samir nas je usrećio, spava između nas, igramo se po ceo dan sa njim, voleli bismo da sa nama ostane što duže - kaže Hajro Hadžajlić.


Petoro mališana porodice Karišik tuguje za svojom majkom i strepi kako će bez nje prezimiti tešku peštersku zimu.


- Treba pripremiti ogrev, ustati rano i naložiti šporet, doručkovati i spremiti se za školu, treba se ugrejati posle škole i popiti nešto toplo... Sve to bez majke je mnogo teže. Nadamo se da tata tokom zime neće raditi, da će biti pored nas i da će nas krava i koza nekako prehraniti - priča pribrano, kao da ima 20 godina, Ermedin Karišik.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Konačno osmeh na licu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online