Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.11.2011.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: A

Kuća od ljubavi napravljena

Od kada se rodila, Svetlana Nedeljković (59), iz banjskog lečilišta Gornja Trepča, kako kaže, zna samo za muku i nedaće, a brige su joj postale mnogostruko veće kada joj se u 15. godini porodila ćerka Katarina, koja se odmah posle porođaja preudala, a bebu ostavila majci.

NAJSLUŽNIJI: Donatori, Svetlana Nedeljković i Angelina
 



- Angelinu mi je njena majka, a moja ćerka je ostavila u ovoj mojoj sirotinji a da je nijednom nije podojila. Kako mi je bilo da podižem bebu u straćari bez vode i struje, u kojoj je sa svih strana duvala promaja, samo ja znam. Živeli smo samo od nadnica mog sina Nenada, a kakav je život od onoga što se nadnicama zaradi, može se samo zamisliti - nikada dovoljno mleka za bebu, za pelene koje sam prala na ruke, za hleb...

U našoj kući ničega nije bilo osim suza. E, suza je bilo mnogo i uvek. Ipak, najteži trenuci su mi bili oni koje smo provele pod šatorom jer se u kućerku više nije moglo živeti, ali sada mi duša peva jer će zahvaljujući ljudima dobrog srca moja Angelina imati sigurno detinjstvo - govori Svetlana Nedeljković.

Roze soba iz roze snova

 

Uselivši se u novu kuću najradosnija je bila Angelina.
- Baka verovatno više neće noću plakati jer sada imamo sve što nam treba. Ja imam i lično svoju sobu roze boje i mnogo lutaka u njoj! O svemu ovome sam sanjala i eto, zahvaljujući tetama iz Kola srpskih sestara, dobrim ljudima i čika Milanu iz Švajcarske, moj san se ostvario. Sada nam je kuća prelepa i topla - kaže Angelina ne ispuštajući omiljenu lutku koju joj je poslala Zorica Plavšić iz Švajcarske.

 

Slatka obaveza

 

Preko "Vesti" do Angeline: Milan Plavšić sa svojom miljenicom

Stalni donatori male Angeline i njene bake bili su Milan i Zorica Plavšić iz Belezona u Švajcarskoj, a Milan je samo za ovu priliku doputovao u Gornju Trepču.


- Prvo što pročitamo u "Vestima" jeste rubrika Humanitarni most i mnogo puta do sada smo supruga i ja pomagali siromašne i bolesne. Tako smo saznali u kakvim uslovima živi Angelina i počeli smo da joj pomažemo, a to ćemo činiti i ubuduće.

 

Angelina ostaje briga moje porodice. Nastavićemo da joj svakog meseca šaljemo po 100 evra i tako će biti do njene osamnaeste godine, a možda i kasnije. Neće oskudevati ni u čemu, jer ćemo joj redovno obezbeđivati obuću, odeću, školski pribor, knjige...

 

Danas sam veoma srećan jer vidim da ima još humanih ljudi i da će se Angelinin život potpuno preokrenuti - kaže za "Vesti" Milan Plavšić, rođeni Kraljevčanin koji u svetu radi više od 37 godina, ne ispuštajući iz naručja svoju miljenicu, slatku porodičnu obavezu.


Suze Svetlane Nedeljković i plač njene unuke ipak je neko čuo, video i opisao. Od tada je Angelina izrasla u lepu šestogodišnju devojčicu koja je maštala da jednog dana dobije svoju roze sobu, toplu i sa mnogo igračaka. Suze babe Svetlane opisali su novinari, a sve je krenulo nabolje kada su ih posetile članice Kola srpskih sestara iz Čačka, čija je predsednica Biljana Jakšić.

One su ih redovno posećivale, donosile hranu, higijenske pakete, lekove kad bi zatrebali. "Vesti" su pisale o tome, pa je bilo i zemljaka iz dijaspore koji su im pomogli da prebrode teške godine. Ali grupa humanih Čačanki započela je i akciju da se Angelini i baki Svetlani obezbedi kuća.


I akcija je uspela! Pre nekoliko dana unuka i baka uselile su se u novu kuću, vrednu 30.000 evra, čiju je izgradnju finansirala Srpska kablovska mreža SBB-a.

Presrećne: Baka Svetlana i unuka Angelina


- Mi smo firma koja pomaže bolesne i siromašne širom Srbije. Reagovali smo tako što smo odmah pošto smo čuli priču o Angelininom životu naručili izgradnju montažne kuće za nju i njenu baku i posao je bio gotov za svega mesec dana. Sada su na sigurnom - kaže za "Vesti" koordinator SBB-a.


Pored Srpske kablovske mreže SBB, humanost prilikom izgradnje i opremanja Angelinine kuće iz snova pomogle su i firme Forma ideale, koja je obezbedila kompletan nameštaj i firma Tehnomarket, koja je u novu kuću unela električne uređaje koje je Angelina prvi put videla, a baka Svetlana moraće da prođe kraću obuku da bi njima rukovala.


No, jedno je sigurno. Dan kada su Svetlana Nedeljković i mala Angelina dobile svoj dom, u Gornjoj Trepči, bilo je mnogo radosti i mnogo dokaza da u svetu ima još mnogo humanosti.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online