Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zbog poklona ušli u dugove

Porodica Mire i Draška Marjanovića iz Miljakovaca kod Prijedora, koja ima devetoro dece, ulazi u jednu od svojih najneizvesnijih zima. Ionako minimalan budžet ovih višegodišnjih štićenika Humanitarnog mosta od 200 KM dečjeg dodatka osiromašen je novim zaduženjima.

Samo grubi radovi: Mira Marjanović sa najmlađim sinovima
 

Pre godinu, njima je kancelarija UNHCR-a iz Banjaluke donirala građevinski materijal da dograde još jednu prostoriju, jer je kuća u kojoj Marjanovići žive vlažna i tesna za toliko članova. Međutim, kako je materijal stajao, jer Marjanovići nisu imali novca da započnu zidanje dodatnog stambenog prostora, predstavnici UNHCR-a su došli pre 15 dana da im uzmu materijal i daju nekom drugom ko može da gradi.


Ova porodica je, uz nadljudske napore i po već hladnim danima, uspela da ozida prostoriju kako ne bi ostali bez materijala za gradnju.
 

Ni stipendija ne stiže

Najstarija kćerka Marjanovića, maturantkinja gimnazije, stipendista je Udruženja Srba "Petar Kočić" iz Dortmunda, ali od početka školske godine nije ništa primila.
- Tih 50 evra iz Dortmunda Dragani je služilo da plati autobusku kartu do škole, za knjige i užinu. Molim se da joj stipendija nije ukinuta nego da kasni - kaže zabrinuto majka Mira, odlučna da školuje decu kako bi lakše živeli od nje i njenog supruga Draško.

- Majstor je zidao 10 dana. Dnevnica je bila 70 maraka, a ja sam mu pripremala hranu i piće. To nas je koštalo više od 700 maraka i morali smo da se zadužimo. Veresija nas nije mimoišla ni u prodavnici gde nabavljamo potrepštine za kuću - jada se Mira i dodaje: - Imamo kobilu i sem u zimskim mesecima nekom u selu uvek nešto uradimo i zaradimo bar po vreću-dve brašna. Ali, do proleća nema ništa...


Na dograđenom delu kuće urađeni su samo grubi radovi i dogradnja je daleko od završetka. Treba ugraditi stolariju, razvesti struju, uvesti vodu, uraditi podove, okrečiti.
Svaka pomoć bi joj, kaže, dobrodošla: od hrane pa svega ostalog, jer Marjanovići mesečno troše šest vreća brašna.


Na svu muku Miri je crkla i veš mašina.


- Mašinu sam kupila od donacija koje sam pre četiri godine dobila od čitalaca "Vesti" kada sam rodila sina Predraga. Iako je mašina pod garancijom popravka je oko 200 maraka, što je za nas preskupo tako da ću morati da se vratim pranju veša na ruke - nastavlja Mira pomirljivo.


Nastavak radova na kući, nada se Mira, uslediće tek na leto, ako bude novca, zapravo ako dobri ljudi nisu zaboravili na njih.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Mnogo dece - mnogo potreba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online