Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 04.11.2011.
12:00
Ž. Janjić - Vesti - Foto: A

Marko i Marija - deca zemljaka

U ponedeljak, 1. novembra, navršilo se godinu dana od najpotresnije poratne tragedije u Hercegovini, u kojoj su živote izgubili Radenko i Danijela Okuka, mladi supružnici iz berkovićkog sela Predolja, iza kojih je ostalo dvoje sasvim male dece, trogodišnji Marko i dvogodišnja Marija.

NISU UPAMTILI RODITELJE: Marko i Marija

U teškoj saobraćajnoj nesreći, na lokaciji Prevorac, kada je njihov automobil sleteo s puta, gotovo nadomak samog Predolja, na licu mesta je izdahnuo Radenko, dok je njegova supruga, mlada učiteljica Danijela (rođena Đurica), od zadobijenih povreda, preminula dva dana posle u Kliničko-bolničkom centru u Podgorici.

Nije bilo nikog, ko ih je makar i površno poznavao, a da ih nije iskreno ožalio i da mu se u duši nije steglo pri pomisli: a šta će sad ono dvoje dece, koji nisu ni svesni šta im se na samom početku života desilo!


Ovakva dilema, nakon naših zapisa o malim Okukama u "Vestima", sigurno je ponukala i Desu Međed iz Halmstada u Švedskoj, Cvijetu Hiršmaner iz Beča i nekoga ko se potpisao kao "anonimni donator" iz Liverpula, predgrađa Sidneja u Australiji, da mališanima preko naše Redakcije pošalju po 100 evra, odnosno 50 australijskih dolara.

U selu, na sedmom kilometru od Berkovića prema Stocu, s desne strane, gde je i raseljavanje stanovništva učinilo svoje pa od pet kuća vrata su otvorena samo na dve, pošiljku predajemo Markovoj i Marijinoj baki, 58-godišnjoj Mili, koja nam, sa suzama u očima, govori:

- Hvala tim dobrim ljudima koji su nam ovo poslali, hvala im i što imaju razumevanja za našu tešku situaciju, hvala u ime ovo dvoje moje male unučadi...

Znate, ispočetka je nakon tragedije bilo i poseta i pomoći od zemljaka iz dijaspore, ali vremenom se to smanjivalo i jenjavalo...

Život je, nažalost, takav. Ostalima će sve to polako bledeti u sećanju, samo nama roditeljima Radenka i Danijele neće nikad - zaplaka Mila Okuka.

I BAKA I MAJKA: Mila Okuka sa Marijom

Nije baki Mili nimalo lako dok nam ovo priča, dok se izvinjava što njen suprug Gojko (64) nije kod kuće, jer mada je penzioner i šećeraš, mora da čuva goveda gore u brdu. Reč zastane, a suze nekontrolisano poteku.


- Znate - nastavlja s vidnim naporom. - Ne možemo mi naš problem rešiti čekajući na pojedinačne humanitarne pomoći dobrih ljudi. To je samo gašenje požara.

Gojkova primanja su mala, mlađi nam sin Darko (27) radi ovde kod kuće, automehaničar je i maltene nas izdržava.

Stariji sin Zdravko (33) nikako da dobije posao. Po struci je nastavnik istorije i geografije, a već 12 godina je na Birou u Berkovićima. Raspitivao se, konkurisao od Bijeljine do Trebinja... - priča zabrinuto Mila Okuka.

Briga strica

 

Sin Zdravko potvrđuje majčinu priču i deli zabrinutost za budućnost bratanaca.

- Išao sam ovde u opštinu u Berkoviće, pa i kod vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija u Mostar. Rekli su mu da znaju za našu situaciju, ali od posla - ništa! Čemu onda da se nadam? I ja mislim kad bih dobio posao da bi to za nas bilo bolje rešenje od bilo kakve humanitarne pomoći... - kaže Zdravko.


Zna ova iskusna žena da ni mladim ljudima danas nije lako podizati decu, a kamoli njoj i suprugu kojima je tragedija ranila dušu i pogoršala zdravlje.


- Kako Marko, kome su sada četiri godine i trogodišnja Marija budu rasli, rast će i troškovi - objašnjava baka, pokazujući na unučad.

- Od onog što im mi možemo dati, za sada im ništa ne nedostaje. Ali, pravo da vam kažem, strepim od pomisli na našu ukupnu porodičnu budućnost, ako Zdravko ne nađe zaposlenje. Zahvalna sam, ponavljam, svakom ko nas je do sad pomogao, ali najzahvalnija bih bila onom ko bi Zdravku pomogao da se zaposli.
 

Tužna godišnjica

 

Povodom godišnjice pogibije Danijele i Radenka Okuke, otkriven je spomenik i održan parastos.


- Podigli smo im lep spomenik, platili ga 10.000 maraka ili 5.000 evra... Nama će zauvek biti teško, ako ne i teže iz meseca u mesec...

 

Mnogi mi kažu: dobro je što su ti unučad bila tako mala pa možda nisu ni svesna gubitka. Nije to tako. Ja bih volela da su bili stariji, da su ih upamtili... Jer, to što su ovako mali, još me više boli...

 

Neće im faliti pažnje od dedova i baka, ali roditeljska pažnja i ljubav, koju neće osetiti, ipak, nešto je sasvim drugo... - kaže Milka Okuka.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pozdrav iz Hercegovine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online