Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 14.10.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Nadoknađeno sve do sada propušteno

Prošlog vikenda završena je tronedeljna rehabilitacija i resocijalizacija petogodišnje Karoline Janićević iz kosmetskog sela Berevca, kojoj su pre dve godine, zbog obostrane gluvoće, ugrađeni implantati u oba uha. Istina, samo jedna operacija je uspela, ali i to je dovoljno da devojčica ovlada govorom i, kada dođe vreme, krene sa svojom generacijom u redovnu osnovnu školu.

IDUĆEG MESECA NASTAVLJA VEŽBE: Karoilna Janićević

Tako će i biti i to zahvaljujući nesebičnoj pomoći čitalaca "Vesti". Svojim donacijama, oni su omogućili Karolini da u septembru nastavi logopedske vežbe u Dečjoj kući pri KBC Zvezdara u Beogradu. Zbog nemogućnosti roditelja da obezbede svakog drugog meseca 600 evra, ona je na postrehabilitacionom tretmanu bila samo prve godine nakon operacije. Ali, ova bistra devojčica, za samo tri nedelje savladala je ono što je u prethodnih devet meseci propustila.


Uverili su se u to i vaši reporteri uoči njenog povratka na Kosovo. Sa majkom Jelenom došla je u beogradsko Dopisništvo "Vesti", rumena poput kosovskih božura i osmeha toplog poput miholjskog sunca. Odevena beše kao njeni vršnjaci iz prestonice.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Ne smem ni da izgovorim koliko mi je srce puno! Prosto se plašim da baksuzluk ne prizovem. Svi raniji dolasci u Beograd bili su prava drama. Bez dovoljno novca, u strahu da ni za povratnu kartu neće ostati ako ostanemo cele tri nedelje, kako je medicinskim protokolom propisano, bez bilo čije tople reči, osmeha ili pogleda, dani su mi bili dugi kao godine. Ovoga puta, međutim, osećala sam se kao u raju. Plaćen stan i to za tri meseca unapred i saznanje da imamo novac skoro za četiri rehabilitacije, stvarao mi je osećaj sigurnosti tako da sam na tretmanima mogla sva da se pretvorim u oko i uho kako bih u pauzi do sledećeg dolaska u Beograd uvežbavala sa Karolinom ono što je naučila - pričala je majka Jelena dok je Karolina pažljivo slušala i osmehivala se.

MAJKA I ĆERKA: Jelena i Karolina Janićević

Za razliku od prethodnog susreta, ovog puta nije čitala reči majci sa usana niti je na naša pitanja odgovarala gestikulirajući ručicama. Svaka izgovorena reč zvučala je razgovetno i bila je uglavnom uravnoteženog tonaliteta.


- Njen rečnik je veoma siromašan. Sastoji se od kratkih reči i u stanju je da sastavi samo prostu rečenicu. Ali, to je ogroman napredak. Tako bih volela da svi oni koji finansiraju rehabilitaciju moje ćerke mogu da je čuju i da znaju da ni para koju su poslali nije uzalud uložena - rekla je Jelena Janićević preuzimajući 100 evra koje je poslala anonimna donatorka iz Frankfurta, zahvaljujući joj se i poželivši da uživa u zdravlju i sreći svojih sinova.


Još držeći u ruci pismo donatorke i brišući suze radosnice, do Jelene dopre glasić ćerke:


- Pričaj, mama!

Prvi susret sa donatorkom

 

Dan pre dolaska u Dopisništvo "Vesti", Jelena i Karolina imale su prvi direktan susret sa jednom od donatorki.


- To je Jelena Mitrović koja mi se telefonom javila još dok smo bili na Kosovu i rekla da dolazi u Beograd u vreme našeg boravka. Pre neko veče me nazvala i odredila mesto gde ćemo da se nađemo. Bila sam uzbuđena, kao dete prvi dan u školi. Ali, ona je tako srdačna, jednostavna i topla da sam se polako opuštala. Karalina nije imala moj problem. Ona je u svojoj donatorki odmah prepoznala dobro srce i sva joj se predala. Jelena mi je dala 100 evra, tako da sada, po mojoj gruboj računici, imamo za četvrtu terapiju oko 500. Osim novca, Karolina je dobila i igračku, bombonjeru, bade-mantil koji oblači čim uđe u stan - priča puna divnih utisaka o prvom susretu sa donatorkom Jelena Janićević, nadajući se da će ih biti još, kako su se i dogovorile.


Da li u strahu da nećemo saznati sve o dobroti zemljaka iz Austrije ili zbog majčinih suza kojih se toliko nagledala, Karolinino nestrpljenje je raslo sve dok se Jeleni nije vratio osmeh na usne, oči sjajem zvezda zasijale, a reči potekle iskreno, poput bistrog planinskog potoka.

IMA NOVOG DONATORA I NOVU DRUGARICU: Kristina Ristić
 


- Sve mogu da zaboravim ali dobročinstvo našeg zemljaka, koji je sa Kosova otišao na rad u Austriju, neću moći dok sam živa, taman i kad bih htela. Nije bilo dana da nas nije zvao telefonom, Karolina je prve naučene reči njemu darovala. To je njeno hvala za sav novac koji je poslao, pakete zahvaljujući kojima je obučena poput princeze. I srećan završetak terapije označio je torbom punom darova koja nam je stigla u Beograd i donacijom od 110 evra. Karolina se najviše obradovala vazdušnom dušeku. Ne samo da se igra na njemu dok se blago talasa nego i spava. Ne znam zaista šta da kažem... Sve je tako prazno u odnosu na što su ovaj čovek i vaši čitaoci učinili za našu ćerku i celu porodicu - rekla je Jelena Janićević koja je narednog dana otputovala sa Karolinom na Kosovo.
 

Kao čarobnjak iz bajke

 

Anonimnog donatora iz Austrije, koji je obasipa pažnjom i poklonima, Karolina doživljava kao čarobnjaka iz bajke koji stalno smišlja nova iznenađenja. Organizovao je i finansirao dolazak oca Jadrana, u paketima koji su jednom nedeljno stizali u Beograd uvek se krilo nešto od čega je Karolini zastajao dah, kao vazdušni dušek u poslednjem ili novac skriven u čarapici u ranijoj pošiljci.


- Ovaj divni čovek ubedio me je da je za Karolinino dobro da je odvedem i negde van stana i Dečje kuće. Za sve što izlazi iz okvira lečenja, slao je posebne novčane priloge. Odvela sam ćerku u Zoološki vrt. Sigurna sam da će taj dan pamtiti celog života, kao i svog čiku čarobnjaka - priča majka Jelena o čoveku čije su donacije premašile iznos jedne tronedeljne rehabilitacije, ne računajući sve druge poklone, uključujući i novčane.

 

Isti pokloni Karolini i Kristini

 

Čarobnjak iz mašte male Karoline, u srcu nosi i osmogodišnju Kristinu Ristić, siroče iz Krševice kod Bujanovca. Devojčice vezuju briga i ljubav istog donatora iz Austrije,

kao i telesni hendikep, istina stečen na različite načine i sa oštećenjma različitih čula.

- Uz poslednji paket za Karolinu i donaciju od 110 evra, stigao nam je i jedan sa istim novčanim iznosom za Kristinu. Želja ovog divnog čoveka je bila da ga mi poneseno, a on je organizovao da nas na autobuskoj stanici u Bujanovcu sačekaju Ristići. Tako su se upoznale Kristina i Karolina - javila nam je telefonom Jelena Janićević. 

 

Sreća za svu decu

 

Nekoliko sati kasnije Kristina je razgovarala sa donatorom. Već se igrala na vazdušnom krevetu, a bila je prezadovoljna poklonima primerenim đaku prvaku: đačkim torbama, patikama, trenerkama, haljinicama, majicama, čarapicama koje su skrivale 20 evra...


- Učinio bih sve za srećno detinjstvo Karoline i Kristine, ali i sve druge dece - izjavio je za "Vesti" dobrotvor iz Austrije. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online