Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U kući punoj bolesnika, svaka para dar je s neba

Posredstvom Redakcije "Vesti" nedavno je stiglo 200 australijskih dolara naših čitalaca Milana i Dragana iz Liverpula, predgrađa Sidneja. Ni ovog puta nisu napisali prezime, ali su donaciju namenili štićenicima Humanitarnog mosta kojima je njihova plemenitost dobro znana i u mislima vezana za njihova imena.

Nesrećna porodica: Tomovići
 

To je porodica Vukomira Tomovića koji je, zbog potrebe da sinovi, oba nepokretna, budu bliže lekarima, dao trošnu kuću i neveliko imanje u Pasjem Potoku za plac i obećanu kuću u Novom Pazaru. Plac je dobio, ali kuća je ostala neispunjeno obećanje opštinskih čelnika i da nije bilo čitalaca "Vesti", među kojima su i ova dva dobrotvora, oni se prošlog novembra ne bi uselili u završene dve sobe, sa kuhinjom i kupatilom. Vukomir i supruga Zorka najvećim delom su sa svojih deset prstiju zidali, kako bi što manje majstore platili.


Istog dana donacija je prosleđena porodici Tomović koju čine i 35-godišnjeg Predraga i 25-godišnjeg Ivana, Vukomirova majka, onemoćala od godina i tuge što je bolest uskratila srećno detinstvo unucima, a pre pet godina i praunuci. Mala Marija, ćerka jedinog zdravog Vukomirovog sina Zorana, boluje od cerebralne paralize, iste bolesti od koje i stričevi. Kako ni ovaj nesrećni otac ne radi, mesta se u završenom prizemnom delu započete kuće našlo za sve Tomoviće.
 

Nek vas Bog čuva!

"Evo, skupismo nešto novca ja Dragan i brat mi u Hristu Milan pa vas sa velikim poštovanjem molimo da ovu skromnu ali od srca iskrenu donaciju uručite porodici Tomović iz naselja Čestovo kod Novog Pazara. Mnogo ih pozdravite i neka ih čuva Hristos spasitelj sveta", napisali su Dragan i Milan iz Liverpula Redakciji "Vesti", čijim imenima su Tomovići znatno ranije dodali prezime plemeniti.

 

- Milan i Dragan poslali su nam pomoć i za Uskrs - bilo je prvo što je izgovorio otac Vukomir preuzevši donaciju svojih dobrotvora. - Ja nisam čovek koji pamti samo one koji su mi loše uradili, a ove druge zaboravlja. Kod mene je obratno i kad pogledam u kuću kao da čitam imena zemljaka na zidovima čijim su donacijama zidana ili kupljeni prozori i vrata...


Za razliku od svih ranijih razgovora, Vukomir Tomović nije počeo da nabraja poslove koji su pred njim i odmah utvrdi prioritet gde će donaciju utrošiti.


- Zorkina bolest nas je potpuno unazadila. Uskoro će godinu dana kako joj je otkriven rak dojke. Bori se mučenica, ali ne može protiv božje volje. Ove nedelje treba da odemo u Niš. U tamošnjoj bolnici će joj ponoviti hemioterapiju. Ostaće neko vreme, a mi smo onda ovde u Pazaru kao obezglavljeni. Sad znam zašto se kaže da je žena stub kuće. Onako tiha, toliko je poslova obavljala u toku dana, a da nisam ni primećivao. I sada, čim izađe iz bolnice beži od kreveta. Ne može više ni da pomakne Predraga i Ivana, da ih opere ili presvuče, umori se i kad samo jednog nahrani. Sve to sada ja radim, ali dvostruko mi je lakše kad je ona tu i daje mi uputstva kojim redom i kako šta raditi...


Tu Vukomir Tomović zaćuta kao da se hiljadama kilometara udalji od nas.


- Eto moj Milane i moj Dragane... Gde je dobra, tu nas neće. Ima li šta lepše nego kad čovek u mojim godinama i bolesnim sinovima konačno dođe do krova nad glavom i to ne u nekoj zabiti gde je pola godine odsečen od grada. Ali, nama se nije dalo da uživamo. Razbole se Zorka. Sva sreća pa vi, dobri ljudi ne okrenuste glavu od nas - prenu nas Vukomir, iznenada progovorivši glasom slomljena čoveka.


Dalje nije morao ni da govori. Bilo je jasno da je novac došao kao poručen za odlazak Zorke na novi ciklus hemioterapije. U ovom času za njega nema ništa važnije od spasavanja životne saputnice niti većih dobrotvora od Dragana i Milana koji su, kao da mu misli čitaju, poslali novac pred polazak u Niš, što ugrožava njihov ionako preskroman kućni budžet koji se sastoji od naknade za tuđu pomoć i negu bolesnih sinova i povremenih donacija naših čitalaca.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online