Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 10.10.2011.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Šupa se puni drvima, a podrum turšijom

Dejan Milošević, oboleli ratnik iz Vranja, i njegova majka Vesna zahvaljujući stalnoj donaciji od 40 evra anonimnog dobrotvora iz Nemačke i donaciji Gvozdenije Ekvalo iz Ciriha od 125 švajcarskih franaka počeli su da pune šupu drvima i da spremaju zimnicu.

- Kad je teško tu su naši dobrotvori. Hvala im jer su nam olakšali život, učinili ga podnošljivijim i po ko zna koji put ulili veru i nadu da postoje ljudi ogromnog, plemenitog srca - kaže Vesna.

OGREV JE NJEGOV POSAO: Dejan Milošević





Bili su na odmoru kod prijatelja u okolini Struge, a kad su se vratili razmišljali su o zimnici i nabavci drva za ogrev. Kao da je Gvozdenija iz Ciriha, koja je rodom iz Paraćina, znala za to i poslala im novčani prilog, a potom je stigao i prilog od stalnog anonimnog donatora koji stiže svakog meseca u istom iznosu.


- Uh, što smo se obradovali. Kupili smo drva, tri metra kubna za 90 evra, imali smo dva i ako da Bog nabavićemo još tri da smo mirni i bezbrižni preko zime. Jer, kada je toplo u stanu onda su i suv hlebac, so i paprika slatki - priča Vesna.


Iako stanuju u zgradi gde nema struje, vode i kanalizacije, misle na zimnicu koja se na jugu Srbije tradicionalno sprema.
 

MNOGO STE NAS  OBRADOVALI: Vesna Milošević

- Komšija ima kube. To vam je plehani omanji šporet sa čunkom na kome pečemo paprike i pravimo ajvar. Bila sam u subotu na pijaci i kupila paprike, crveni i plavi paradajz.

Sa Dejanom idem kad se seljaci spremaju da odu, oko podneva, i kupimo ono što ostane, sitnije i slabijeg kvaliteta, ali mnogo jeftinije.

Ima više posla, ali uradimo to zajedno. Dejan peče paprike, a onda ih umešamo sa paradajzom i dobijemo neku vrstu malidžana.

Ukusno je i izdašno. Imamo 18 tegli koje smo odneli u podrum kod prijatelja da bi se sačuvale za zimu. A, zimi malo malidžana, malo sira i vrućeg hleba i eto radosti na stolu - navodi Vesna.


Vesna je majstor za zimnicu, jer je kuvarica po profesiji, pa uvek ističe da od ništa napravi svašta.


- Biće i tegla sa živom turšijom, pa peglana paprika, kiselićemo zeleni paradajz, malo šargarepe i karfiola. Nanizala sam i dva niza crvenih paprika koje sušimo na terasi. Biće za trljanicu i punjene posne paprike koje Dejan obožava. Sve to obezbeđujemo zahvaljujući našim dobrotvorima. Ne primam mesecima platu u Jumku.

Molim se Bogu da me od januara 2012. godine stave na spisak za odlazak na biro rada gde bih provela poslednje dve godine do penzije. Ako to dočekam, mislim na penziju, ponovo ću se roditi. Znam da penzija neće biti veća od 150 evra mesečno, ali to će za nas značiti hleb i opstanak - iskrena je Vesna.

Brižan sin

 

Dejan majci u svemu pomaže, a posebno se angažuje oko drva za ogrev. Kad ih iseku, sve to on sekirom iscepa za "smederevac" i složi u improvizovanoj šupi pored zgrade u prigradskom vranjskom naselju Čerencu.

 

Majci ne dozvoljava ni cepanicu da ponese. Stegla ju je reuma, oslabilo srce, popustila kičma od preteškog života. Može samo da posmatra kako radi, kao i vaši reporteri.


- Puno pozdrava za naše dobrotvore, Bog ih blagoslovio - ispraćaju nas mašući dugo rukama dok se udaljavamo iz divljeg naselja u kojem su okolna đubrišta stanište za pse lutalice.


Kaže da se nada će tada moći da poruči mladom donatoru iz Nemačke koji im već godinama šalje svakog meseca 40 evra, a ponekad i više, da tu praksu prekine jer i on ima porodicu i decu. Novčane pošiljke, ako budu stizale kada penzija počne da stiže, neće doživljavati kao pomoć nego poklon. Nada se da će i ona moći bar malom pažnjom da uzvrati - teglom ajvara ili nizom suvih paprika.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nesreća nesreću stiže
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online