Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 05.10.2011.
12:00
Vesti - Foto: A

Hram tragičnoj lubavi

U Rajkovićima u podnožju Kozare služena je misa u novoizgrađenoj crkvi posvećenoj blaženoj devici Mariji, ili Maloj Gospi koja je vezana za legendu o zabranjenoj ljubavi Marije i Mehmeda po kojoj su je meštani kada je prvobitno izgrađena na ovom mestu 1903. godine, nazvali Mehmedova crkva. Ova legenda zainteresovala je i zemljake u dijaspori, koji su za nju saznali čitajući "Vesti".

ZA MEŠTANE - MEHMEDOVA CRKVA: Vernici na osvećenju
 


Crkvu je blagoslovio banjalučki biskup Franjo Komarica.

Crkva je obnovljena na inicijativu Helge Kambič, praunuke Austrijanca Karla Šmucera, vlasnika nekadašnje pilane u Kozarcu koji je početkom prošlog veka sagradio kapelu u Rajkovićima. Iako u devetoj deceniji, sa štapom u ruci, Helga Kambič je iz Ljubljane, gde živi, došla na blagoslov crkve.


Za crkvu je vezana legenda po kojoj se Šmucerova kćerka Marija zaljubila u Mehmeda Kulašića iz Kozarca koji je radio kod Šmucera na pilani.


Marija je krišom rodila vanbračno dete sa Mehmedom koje je nađeno zakopano u dvorištu džamije u Kozarcu. Kada je otac saznao za ovu zabranjenu ljubav i čedomorstvo, Mehmeda, koji se nikada posle nije oženio, otpustio je s posla, kćerku poslao u svet, a on je sagradio crkvu da spere greh sa porodice.

- Ja verujem u tu legendu. To je bila crna tajna u porodici o kojoj se nikada nije pričalo, jer tada je bio veliki jaz između muslimana i katolika - kaže Helga Kambič i dodaje da je za priču saznala iz jednog beogradskog nedeljnika tek posle Drugog svetskog rata kada je ona imala tridesetak godina a danas je u devetoj deceniji života.

- Kada sam priču pročitala u novinama, moja majka mi je potvrdila istinitost navoda, samo se o tome i dalje nije pričalo. Moji su sa ovih prostora otišli 1918. godine i mnogo kasnije sam saznala za porodičnu tajnu. Izgradnja ove crkve mnogo znači za mene i za moju porodicu i zadovoljna sam kako je urađena, jer vrlo lepo izgleda - kaže Helga.

- Ova svetinja je simbol zajedništva sa svim narodima ovog kraja bez obzira na veroispovest, i zato smo crkvu u Rajkovićima ponovo izgradili i obnovili - kazao je župnik prijedorske župe Marijan Stojanović.

Helga Kambič je za obnovu crkve donirala 20.000 evra. Pored nje, budući da je za izgradnju uloženo 180.000 KM, novac je, pored mnogobrojnih donatora iz zemlje i inostranstva, uložila i opština Prijedor 10.000 maraka, a još 15.000 KM za elektrifikaciju tog područja.

Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica RS izdvojiće 24.000 KM za rekonstrukciju mosta i prilazne staze prema kapeli posvećenoj rođenju blažene device Marije.

Istinita priča


- Otac je Mariju, nakon skandala, poslao u svet i pobrinuo se da se bogato uda u Rumuniji. Kasnije je došla u Austriju, imala je dva sina koji nisu imali potomstvo i od te porodice više nama nikog - završava priču Helga Kambič.


Sloga pobedila

 

Biskup Komarica je rekao da se raduje što je izgradnjom crkve pobedila ljubav.
- Radostan sam i zahvalan što sam svedok da su ovde ljubav i sloga pobedili ono što je učinio manjak ljubavi i sloge. Ovde su se brojni katolici, a i oni koji to nisu, udružili kako bi izgradili bogomolju koja ih kroz vekove ipak povezuje - kazao je biskup Komarica.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online