Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 04.10.2011.
01:01 >> 00:59h
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

Za manje straha, suza i bola

Donacija vredna 50 evra, koju je nedavno donela u Dopisništvo "Vesti" Desanka Međed iz Halmstada za osmogodišnju Kristinu Ristić iz Krševice kod Bujanovca, sačekala je njen dolazak u Beograd na kontrolni pregled.

Naučila prva slova: Kristina Ristić
 


Tako se trogodišnja tradicija nastavlja. Ljudi dobre volje, koji Kristinu u srcu nose, kao da imaju šesto čulo. Pošalju poklon i zaduže novinare Humanitarnog mosta da joj ga uruče uoči traumatičnih pregleda na Očnoj klinici, gde joj je oko amputirano nakon prostrelne rane zadobijene u krvavom piru očuha kada joj je usmrtio majku, baku, brata i sestru.

Devojčica o njemu razmišlja u lekarskoj ordinaciji i sve prođe s manje straha i suza.
Iscrpljena od noćnog putovanja, i celodnevnih pregleda, Kristina je sa ujakom Goranom stigla u Dopisništvo "Vesti" u odmaklim popodnevnim satima. Preuzimajući 50 evra, tražila je da sama potpiše potvrdu o uručenju novca.


- Ja sam pošla u školu - rekla je važno i nastavila: - Ne mora više niko da se potpisuje umesto mene...


Drugi deo rečenice izgovorila je mucajući, očiju uprtih u ujaka Gorana, koji sa suprugom Violetom brine o sestričini kao rođenoj ćerki.


- Tako je, Kiki. Ti si sada đak prvak i treba da pokažeš šta znaš, a znaš više od školskih drugova i drugarica i ja sam najponosniji ujka na svetu - rekao je Goran, pročitavši u Kristininim očima strah da ga je povredila privlačeći formular potvrde koji je stajao ispred njega ka sebi.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Nežne reči i lagani prelazak ujakove ruke preko njene svilankaste kosice vratio je Kristini osmeh i samopouzdanje i kada je ponovo progovorila nije bilo ni traga od mucanja. Jasno, to je jedna od trauma stravičnog masakra kome je prisustvovala i samo čudom ostala živa.


Preneli smo Kristini i pozdrave bake Dese iz Švedske, čestitke za polazak u školu, želju da bude zdrava i da dobro uči. Poručila joj je takođe da ona nema svoju decu i da je zato u njoj ostalo toliko materinske ljubavi da Kristinu i sve druge mališane o kojima pišemo voli kao svoje unuke, njihove roditelje kao sinove i ćerke.


- Ni ja nemam baku, a ako ona hoće, može da bude moja - rekla je Kristina ozbiljno.
Bila je ozbiljna i kada je odgovarala na pitanje da li se dogovorila sa ujakom šta će da kupi za baka Desinih 50 evra:


- To je sve samo za mene. Pare će usitniti čim dođemo u Bujanovac i ujna će mi davati kad pođem u školu za užinu i sladoled. Pare koje su stigle, i od jednog čike, i one su kod ujke. Neka vam on sada kaže...


Naravno, već smo znali da je anonimni donator iz Austrije poslao 250 evra Kristini na kućnu adresu, uoči polaska u Beograd. Znali smo da je to naš čitalac koji poslednjih nedelja nesebično materijalno pomaže petogodišnjoj Karolini Janićević sa Kosova i svakodnevno se informiše o toku govorne rehabilitacije i resocijalizacije.


- Odavno nam se tako dobar čovek nije javio ni toliki novac poslao. Dogovorili smo se da deo novca utošimo za kupovinu vrata na kupatilu. Vi se sećate da smo ga napravili od donacija čitalaca "Vesti" u sklopu temeljne adaptacije kuće i dogradnje omanjeg krila za Kristinu. Kako je novca ponestajalo, stavili smo stara vrata da sačekaju neka bolja vremena. Uradićemo to sada, a ostaće dovoljno novca i da se spremi zimnica - rekao je Goran Ristić, ističući da su čitaoci "Vesti" svojim dobročinstvom pokazali svima njima u kući koji su masakr izbegli da život ima smisla, iako rane za gubitkom najdražih nikada neće potpuno zaceliti.

  

Kontrola za dva-tri meseca

- Svi rezultati kontrolog pregleda su dobri. Tek za godinu dana moraće da se menja očna proteza. Kontrole su poželjne jednom u dva do tri meseca, zavisno od toga da li će se ponovo javiti infekcije oko veštačkog oka, s obzirom na to da je pošla u školu, da će biti izloženija prašini i znojenju, a mi nećemo moći da je upozoravamo na pranje ruku. U svakom slučaju, možemo da budemo zadovoljni. Sadašnje stanje je u redu i nećemo unapred da se sekiramo. Nastavljamo da idemo kod logopeda kako bi govorna mana do kraja bila iskorenjena - kaže Goran Ristić gledajući Kristinu koja očnu protezu s lakoćom nosi kao i breme prošlosti tako da neupućeni sagovornik nikada ne bi povezao ovu devojčicu sa invalidom i siročetom.

 

 

Odložen susret sa Karolinom

Donator iz Austrije imao je želju da se Kristina Ristić i Karolina Janićević sretnu u Beogradu. Osećanja koja gaji prema ovim devojčicama uveren je da ih vezuju ne samo u njegovom srcu i mislima, nego i u njihovim životima. Jednu je zli usud ostavio bez jednog oka, drugu bez sluha na desnom uhu i obe imaju problema sa govorom.
- Za jedan dan u Beogradu jedva uspemo sve na klinici da obavimo. Znate da se dešavalo da ni kod vas ne dođemo. Mi zaista nismo imali vremena da idemo na Zvezdaru i tražimo Karilinu. Jedina mogućnost je bila da ona dođe sa majkom u Dopisništvo "Vesti", ali u ovo vreme je na vežbama. Zaista mi je žao zbog donatora - rekao je Goran Ristić, uveren da je susret samo odložen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online