Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 27.09.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Bolovi prestali, mišići ojačali

Pre šest nedelja otputovao je 32-godišnji kvadriplegičar Danilo Jovanov iz Kraljeva u Igalo na Institut "Dr Simo Milošević", zahvaljujući nesebičnoj novčanoj podršci plemenitih čitalaca "Vesti".

CELO LETO UZ BRATA INVALIDA: Danilo i Dragan jovanov

Za 12 godina, koliko je proteklo od saobraćajne nesreće u kojoj je teško povre|en tada mladi sportista i ponos celog grada, samo tri puta imao je mogućnost da boravi u ovom najpoznatijem rehabilitacionom centru na području bivše Jugoslavije.

Sa njim je mla|i brat Dragan, student medicine, koji znanje stečeno na fakultetu dopunjava praktičnim radom.

Zato ne čudi što Danilo u njega ima više poverenja nego u lekare sa najvišim titulama, fizioterapeute i medicinske tehničare.


I roditelji u Kraljevu su mirni jer Dragan im svakodnevno podnosi iscrpan medicinski i finansijski izveštaj. O tome su pre neki dan pričali sa višestrukim donatorima svog sina, kome je jedna sekunda presekla put ka zvezdama i učinila ga zarobljenikom u četiri zida u višespratnici koja nema odgovarajući lift niti rampe za kretanje invalida.


Porodica Danilović iz [vajcarske znala je da je Danilo u Igalu, ali nije odustala od donošenja pomoći koju je uručila njegovim bri`nim roditeljima.


- To je zaista divno od bračnog para Rade i Boška Danilovića! Mislim da kada do|u u Srbiju ne propuste da obi|u Danila od kada su o njegovoj tragediji čitali u "Vestima".

Ovoga puta doneli su mu 150 švajcarskih franaka koje su poslali Dragana i Miljan Ivezić, što tako|e nije njihova prva donacija mom bratu, zatim 100 evra svog sina Dragana Danilovića, a oni su platili 120 franaka specijalne gaze za lečenje dekubita.

Danilo `ali što ih nije video, ali i poručuje da im je neizmerno zahvalan što misle na njega i što su mu produ`ili boravak u Igalu. Zahvalan sam i ja i to ne za svaki dan, nego svaki sat koji moj brat provodi u ovom lečilištu - priča Dragan Jovanov.

Svaki dan kao praznik

 

- U proteklim mesecima gospođa Rada Danilović sa svojom porodicom spasavala je mog brata donoseći specijalne gaze za dekubite nastale od višegodišnjeg ležanja.

 

Znam koliko će joj biti drago kada sledići put dođe u Kraljevo i na Danilovom licu ne vidi onu bolnu grimasu koju on pokušava da sakrije osmehom, bezuspešno, naravno, jer ga odaje bledilo na obrazima i čelo orošeno znojem ne samo pri pokretu nego i dužem govoru.

 

Sada, međutim, dekubiti su se povukli za više od 80 odsto. Posle toliko godina ispijenih bolom, Danilo se svakom danu raduje kao prazniku - priča Dragan Jovanov.


Dođite i vidite


- Neću da nabrajam sve zemljake koji su mom bratu darovali preko 3.000 evra za odlazak u Igalo da ne bih slučajno nekog propustio. Imam, međutim, potrebu da sve pozovem da dođu i vide Danila kada se vratimo u Kraljevo.

 

Oni koji su ga ranije videli, shvatiće veličinu svog dobročinstva, oni koji nisu upoznaće mladića koji izgleda onako kako želimo punih 12 godina - kaže Dragan Jovanov, koje je i ovo leto proveo u učenju i nezi brata.


Tako saznajemo da su braća Jovanov otputovala u Igalo 15. avgusta uverena da će im darovani novac omogućiti tri nedelje punog medicinskog i rehabilitacionog tretmana.


- Danilo je dobio sve što je po najvišim medicinskim standardima, dok smo na svemu ostalom štedeli, tako da smo boravak produ`ili na pet nedelja. Ušli smo i u šestu. Istina, morali smo da pre|emo u privatni, mnogo jeftiniji smeštaj. To je sada moguće jer je Danilovo stanje neuporedivo bolje nego kada smo došli.

I dalje ga vodim na ve`be. I njihov broj je redukovan u odnosu na prve nedelje. Iako ga gledam 24 sata dnevno ne mogu da ne uočim promene nabolje iz dana u dan.

Mama i tata neće ga poznati. Ojačao je, mišići su se opustili, lakše diše, dobro jede, mirno spava i neumoran je u salama za ve`banje.

Kad bi ostao ovde cele zime, uveren sam da bi dijagnoza bila promenjena i da bi iz kategorije kvadriplegičara bio prebačen u paraplegičare - nastavlja Dragan Jovanov da opisuje učinak boravka u Igalu na svog brata.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online