Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 19.09.2011.
08:15
K. Savić - Vesti - Foto: A

Milici kolica iz Berlina, Milijani iz Kanbere

Ne mogavši mirno da spava znajući da njegova štićenica 16-godišnja Milica Rančić iz Pirota, jedna od tri sestre rođene istog dana i obolele od iste bolesti, cerebralne paralize, ne može da krene u srednju školu jer nema električna kolica, penzioner Saša Rajkov iz Berlina odlučio je da nešto preduzme. Što je naumio, to je i učinio.

Tako je nedavno, zajedno sa suprugom Ingrid, poslao Milici Rančić polovna električna kolica sa svim potrebnim dodacima. Pored toga, pripremio je i paket garderobe zajedno sa slatkišima i novčanim prilogom od 50 evra, kako bi i njene sestre Monika i Milijana dopunile kreditom nove mobilne telefone koje im je prethodno darovao, a o čemu smo već pisali.

PRESREĆNE: Monika, Milijana i Milica Rančić sa majkom Olgicom


 

O ovoj lepoj vesti, naše novinare je telefonom obavestila majka Olgica Rančić kojoj je iz svake izgovorene reči izbijalo ogromno zadovoljstvo.


- Teško je rečima opisati koliko nas je Saša Rajkov obradovao i koliko nam njegova pomoć znači. Ni sama ne znam čime smo zavredeli njegovu naklonost i pažnju, ali hvala mu do neba u ime cele naše porodice za sve što je učinio za naše ćerke, a posebno za Milicu.

Nije mala stvar kupiti sam elektronska kolica i poslati ih nekome ko vam nije niko i ništa i koga u životu nikada niste videli ili upoznali. To je zaista za svako poštovanje i divljenje - rekla je u dahu Olgica Rančić, na čija su se pleća svalile goleme nevolje onog trenutka kada je njen suprug Ivica ostao bez posla jer je njegova firma otišla u stečaj i sada sa skromnom platom higijeničarke u Narodnoj biblioteci u Pirotu od 15.000 dinara izdržava celu porodicu.

Biće i za polovni automobil

 

- Od donacija koje su nam darovali čitaoci "Vesti" za Miličina kolica, a to je ukupno 1.800 evra, planiramo da kupimo polovan automobil, kako smo već nagoveštavali. Kola su nam potrbna da bismo vozili sve tri ćerke do škole, jer iako su Monika i Milijana pokretne, mogu da hodaju samo kraće relacije.

 

Milijana je mnogo slabija na nogama. Kada se pre neki dan vratila iz ekonomske škole, do koje ima dva kilometra, bila je toliko iscrpljena da već sutradan nije mogla da ode na časove. Ispostavilo se da je dobila upalu mišića. Pošto su kolica obezbeđena, mislimo da je najbolje da novac utrošimo upravo na ovaj način - ispričala je Olgica Rančić.


Želja ćerki da upišu srednju školu, kao što smo već pisali, dovela je u nepriliku bračni par Olgicu i Ivicu Rančić, jer kako na ovom nivou obrazovanja nema patronažne nastave, invalidna deca svakog dana moraju da odlaze na časove.

Pored toga, iako su sve tri lečene istim metodama ruskih specijalista, učinak lečenja bio je sasvim različit. Monika je uspela da prohoda, Milijana da se kreće uz pomoć štaka, ali Milica, nažalost, nije uspela da stane na noge zbog čega je ostala vezana za invalidska kolica.


Rančići nisu imali novca, niti mogućnosti, da sami nabave to ortopedsko pomagalo. Upravo zbog toga su morali da se za pomoć obrate plemenitim čitaocima "Vesti" i nisu se prevarili, jer su zahvaljujući njihovom razumevanju svi problemi rešeni, a njihove ćerke su dobile šansu da započnu novo i srećno poglavlje u svom životu.

Onom kome je suđeno

 

Dok smo ispisivali poslednje redove ove priče o uspešnom završetku akcije Humanitanog mosta, saznali smo da je on prevazišao i naša najsmelija očekivanja.


- Anonimni donator iz Kanbere, koji se među prvima odazvao apelu za pomoć Milici, ispunio je obećanje i poslao električna kolica, koja je nabavio zajedno sa prijateljima. Posle silnih peripetija u vezi sa transportom, stigla su u Pirot. Otišli smo da ih preuzmemo i onda vam lepu vest javimo.

 

Nažalost, opet se pojavio problem i mi kolica ne možemo da dobijemo bez originalne fakture. Zato ću morati da zamolim dobrotvora da nam to pošalje. Nadam se da će se sve ovo brzo završiti i da će ova kolica dobiti Milijana. Kad smo tražili pomoć za Milicu, nismo ni slutili da će biti neophodna i našoj drugoj ćerki. Sada su obe zbrinute, a mi neizmerno zahvalni - govorila je uzbuđeno majka Olgica.


- Pošto su kolica prvobitno stigla u Niš, to smo suprug i ja morali da odemo po njih. Saša nas je zamolio da dok ih ne pokupimo ništa ne pričamo Milici, već da je iznenadimo. Njegova želja je za nas bila zapovest.

Tek kada smo došli kući i pokazali devojčicama šta im je sve poslao njihov dobrotvor iz Nemačke, nisu mogle da veruju. Emocije su nas sve ophrvale, tako da je bilo suza radosnica, a Monikinoj, Milijaninoj i Miličinoj iskrenoj sreći nije bilo kraja.

Kako Milica do sada nije krenula u srednju tehničku školu koju je upisala, jer nije imala elektronska kolica, možete misliti njeno uzbuđenje što će konačno krenuti na časove i upoznati svoje nove drugare - kazala je majka Olgica, još u neverici da su šansu za srećniju budućnost njenim ćerkama dali ljudi koji su za njih saznali iz novina.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online