Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 15.09.2011.
12:00
M. Filipović - Vesti - Foto: A

Humanost briše granice

U Čikagu je na detaljnim medicinskim ispitivanjima nedavno boravila Zorana Živković, 12-godišnja devojčica iz Obrenovca, koja je obolela od retkog Morljuio sindroma.

U organizaciji Programa bratskih gradova Beograda i Čikaga i svesrdnu pomoć generalnog konzula iz Čikaga Deska Nikitovića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, stigla je na ovu stranu okeana sa mamom Biljanom da čuje mišljenje ovdašnjih stručnjaka i dobije nadu za uspeh u nastavku lečenja.

SVI ZADOVOLJNI: Vesna Zafirovski, Zorana i Biljana Živković, konzul Desko Nikitović i dr Jelena Kravarušić

Sve je krenulo od akcije koju su pokrenuli Zoranini školski drugovi iz OŠ "20. oktobar" iz Bariča s ciljem da se ovoj teško oboleloj devojčici obezbede električna invalidska kolica.

Skupština grada je usvojila predlog, gradonačelnik Đilas joj je prošlog novembra uručio kolica i rešio da i na drugi način pomogne. Odmah je uključen i Čikago, u kojem je jedna od najpoznatijih dečjih bolnica, a priskočile su u pomoć i ovdašnje humanitarne organizacije.

- Divno je što smo došle u Čikago kod ovako uglednih stručnjaka i u ovako poznatu bolnicu. Nemam reči kojima mogu da zahvalim svim ljudima koji su nam pomogli u ovoj akciji i omogućili nam da dođemo na preglede. Odsele smo u kući koja je namenjena za slične slučajeve, svi su bili vrlo pažljivi sa nama, a najvažnije je da rezultati daju dobre prognoze za eventualni nastavak lečenja i dodatna ispitivanja u Čikagu.

Zorani su svi rezultati više nego dobri i funkcije srca i pluća, a predlog doktorke, koja ih je pregledala, jeste da se sada u Beogradu pod hitno urade operacije kukova i vratnog pršljena koji joj pritiska nerve i onemogućava hodanje. Ja sam u životu, inače, pesimista, ali kada je Zoranino zdravlje u pitanju veliki sam optimista i skoro sam sigurna da će ona jednog dana, i to uskoro, prohodati.

Divno je videti kako je u Čikagu sve prilagođeno invalidima, pristupne rampe su svuda, upotreba kolica je bez ikakvih problema i niko u nas ne gleda zato što je Zorana drugačija. Sve je vrlo, vrlo humano - kaže samohrana majka Biljana Živković.

U američkoj bolnici: Zorana Živković sa majkom Biljanom

Akciju je u Čikagu pokrenuo generalni konzul Desko Nikitović, u okviru saradnje bratskih gradova a na predlog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

- Najpre sam se informisao o bolesti od koje boluje Zorana u Northwestern bolnici u Čikagu, a potom i kod američkih i naših lekara. Mnogo nam je pomogla dr Jelena Kravarušić, endokrinolog na Northwesternu.

Svi su nam potvrdili da je u pitanju retka bolest, o kojoj se ovde rade studije i vrše istraživanja, pa smo došli na ideju da je dovedemo u Čikago gde su urađene sve potrebne pretrage.

Pregledi su veoma skupi, radi se o 20.000 dolara, uz sve druge troškove prevoza i smeštaja. Grad Beograd je obezbedio prevoz, a mi smo ovde obezbedili donaciju, zapravo animirali velikog filantropa, gospođu En Luri, predsednika Fondacije En i Robert Luri, koja je donirala 100 miliona dolara za novu Dečju bolnicu u Čikagu.

Ona je pokrila troškove pregleda i sve druge troškove tokom Zoraninog boravka u Čikagu. Posle toga smo pristupili realizaciji njenog dolaska, obezbedili smo vizu, imali smo veliku pomoć ambasade Amerike u Čikagu. Vrlo smo zadovoljni tokom akcije i rezultatima pregleda koji su ovde obavljeni - kaže Desko Nikitović.

Prvo dete iz Srbije

 

NA ISTOM ZADATKU: Vesna Zafirovski i Mišel Masbero

Mišel Masbero je menadžer Kohl's House u okviru Dečje bolnice. Ne krije zadovoljstvo što je bila u mogućnosti i da lično pomogne porodici iz Srbije.


- Prvenstvena namena naše ustanove je smeštaj porodica čija su deca u procesu pripreme transplantacije vitalnih organa, ali pružamo smeštaj i za druge potrebe. Kuća ima osam soba i zaista smo srećni što smo mogli da ugostimo devojčicu iz Srbije i njenu majku.

 

Imamo pacijente iz cele Amerike i sveta, a ovo je prvi slučaj iz Srbije. I svi se odlično druže jer deca imaju svoj poseban jezik za komunikaciju.

 

Divno je videti kako porodice u najtežim trenucima života uspostavljaju kontakt sa sedam stranaca i postaju prijatelji, kao što smo i mi prijatelji sa svima njima. "

 

Želja da nastavi lečenje

 

Zorana Živković će boravak u Čikagu pamtiti za ceo život, uz želju da ovde uskoro ponovo dođe. Onim čulom razvijenim kod obolelih od retkih i hroničnih bolesti ona oseća da će joj lečenje u Americi smanjiti stepen invaliditeta i tako život učiniti lakšim i lepšim.


- Svi su bili divni prema meni, i lekari, i osoblje, i naši domaćini iz konzulata, zaista sam srećna zbog ovog iskustva! Istina je, pomalo mi nedostaje moje društvo iz škole, jedva čekam da ih vidim, sada sam krenula u sedmi razred.

 

Odličan sam đak, najviše volim srpski jezik i likovno, obožavam da crtam, to je moj lepi svet. Nadam se da će mi buduće terapije i operacije omogućiti da prohodam i makar malo zaustavim ovu bolest - kaže za "Vesti" Zorana.

Desna ruka Biljani i Zorani tokom boravka u Čikagu bila je Vesna Zafirovski, asistent konzula, koja je radila i na pripremama njihovog dolaska, uz brigu za smeštaj, prevoz, posete lekarima.


- Ovo je akcija na humanitarnoj bazi, ja sam bila veza između Beograda i Čikaga, prevodilac i domaćin Zorani i Biljani. Nije bilo jednostavno sve uklopiti i obezbediti, naročito oko smeštaja, ali smo dobrotom ljudi iz KOHL's House uspeli da ih smestimo u toj kući, za sve dane boravka. To je odlično osmišljena organizacija na dobrotvornoj bazi, tu im je sve bilo obezbeđeno, uz blizinu bolnice.

Divno je da doktorka ima veoma pozitivan pogled na Zoranin slučaj, što se zasniva na odličnim rezultatima magnente rezonance i neoštećenim funkcijama vitalnih organa. Nadamo se da će uspeti i da prohoda, makar i uz pomoć pomagala.

Sada je čekaju važne operacije u Srbiji, posle kojih će se poboljštati cirkulacija i sprečiti veće posledice bolesti u njenim kasnijim godinama. Verujemo da će se kvalifikovati i za istraživanje u okviru terapije enzimske zamene, što bi joj pomoglo u kasnijim godinama i sprečilo neke negativne efekte bolesti - kaže Vesna Zafirovski.


Tako je jedna mala bolesna Beograđanka pokazala da humanost briše sve granice, ne samo među ljudima nego i one koje dele učenike i političare, države i njihove vlade.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online