Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U igračkama uživali i deca i roditelji

Porodici Petković, u selu Ristovac, 12 kilometara udaljenom od Vranja, stigle su donacije čitalaca "Vesti", Ksenije Naumović iz Ciriha i anonimnih darodavaca iz Frankfurta. Ogromna kutija puna igračaka i tri kese odeće izazvale su pravu erupciju oduševljenja dece.

Volim vas: Aleksandar Petković

Trogodišnji Aleksandar skakao je na kutiju, ljubio je svaku igračku koju bi izvadio.


- On i Nemanja, kome je osam godina, nisu do sada imali kamiončiće, zeke, kuce, slagalice... Za tako nešto nisu znali ni da postoji - priča njihova 33-godišnja majka Snežana.


Mali Aleksandar, iako zauzet poklonima, slušao je pažljivo majku, a da sve razume pokazao je šaljući ručicom poljubac. Naravno, upućen je dobrotvorima. Osmogodišnji Nemanja skoncentrisao se na jednu igračku, a kada otkrije čijem uzrastu je primerenija, davao bi je bratu ili zadržavao.


Otac Goran i majka Snežana brišu suze. Ni oni, kao deca, nisu imali igračke.


- Srce će da mi izleti od radosti. Goran i ja smo odrasli u domovima. Domska deca nemaju ništa svoje, pa ni igračke. Zato mi sada imamo samo jednu želju, a to je da naši sinovi imaju srećno detinjstvo, da se što više smeju i raduju, jer su tu otac i majka da ih paze i maze - ističe Snežana. 

 
Bratska podela: Nemanja i Aleksandar
 


Goran i Snežana Petković, o kojima su "Vesti" pisale, imali su teško detinjstvo, prepuno suza i straha, pa su kao mali završili u Domu za nezbrinutu decu u Vranju. Goran je u Dom stigao sa šest godina, a Snežana sa 12. Kao deca su se družili, a kada je Goran završio Srednju kožarsku školu zaljubili. Po izlasku iz Doma, 1999. godine rešili su da žive zajedno.


Da nije bilo rođaka u Ristovcu, Petkovićeva životna golgota bi se nastavila. Pomogli su im da očiste dvorište, da učvrste kuću i dobiju stare, ali sačuvane komade nameštaja. Goran radi kod privatnika, mesi burek noću i plaćen je po komadu ili tepsiji.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Sređujemo kuću polako jer je velika skupoća i najviše novca ide na naše sinove. Moraju da budu siti i obučeni. Teško je, srce nam se kida jer Nemanji ne možemo da kupimo patike za školu, pa nov ranac, sveske, pribor i ostalo. On svakog dana pešači pet kilometara do škole. Patike, one kineske, pocepa za mesec dana. Gledamo na televiziji, deca u Beogradu dobili besplatno knjige. Neka i treba. Ali, za ovu ovde u Ristovcu, koja su do administrativne granice sa Kosovom i Metohijom teško i da znaju da postoje. Zato, svako ko završi osnovnu ili srednju školu odmah razmišlja da beži u Beograd gde ga očekuju najteži građevinski radovi. Prazne se sela. Evo, doći će zima, trebaće deci obuća i odeća. Valjda ćemo se nekako snaći, od države nema vajde. Nismo mi prosjaci, hoćemo da radimo i zaradimo - ističe Snežana.

Veliki borac: Snežana i Goran sa sinovima i starim ocem
 


Imaju tri sobice i kupatilo. Dve sobe su im koliko-toliko sređene. U jednoj, u bračnom krevetu spavaju svo četvoro, u kujni spava stari Vukadin, otac Goranov koga je doveo iz rodnog sela Čestelina.


- Imamo jednu kozu da bi Nemanja i Aleksandar imali mleka. Desetak kokoški, a svi zajedno radimo u bašti. Važno je da nismo gladni - navodi Snežana.


Snežana i Goran sa decom i starim Vukadinom su našli svoj mir u idiličnom kutku u pitomom selu Ristovac, gde je bila srpsko-turska granica do 1912. godine.


- Najveće bogatstvo su deca. Želimo da nikad ne osete ni najmanje od onog što smo mi doživeli u detinjstvu. Daće Bog, biće tako - kaže Snežana.
 

Skok u kutiju

- Volim sve čike i tete, oni vole mene! - viče Aleksandar dok baca lopte i trči po sobi.
Ne može da veruje da je to sve njegovo.
A onda seda u polupraznu kutiju s istim izrazom radosti kao deca u Diznilendu.

 

Odeća rođacma

Većinu poslate odeće Nemanja i Aleksandar su prerasli, ali to nije zabrinulo ni njih ni roditelje.
- Niša braća i sestre su takođe odrasli u domovima,a sada formirali svoje porodice i žive za decu koju su dobili. Sve ćemo im odneti. Ja se, iskreno, i radujem. Nemanji i Aleksandru igračke, njihovim rođacima odeća - kaže zadovoljno majka Snežana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online