Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 31.08.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Nikolaj nadomak Diseldorfa

Ni dva meseca nisu prošla od poslednje donacije Vilija Erpsa iz Berlina, a već je poslata nova za njegovog malog štićenika, trogodišnjeg Nikolaja Milenkovića iz Lapova, rođenog sa spinom bifidom, kome je preko potrebna transplantacija matičnih ćelija krvi u Diseldorfu. U pitanju je prilog od čak 600 evra, dok su prethodne dve iznosile ukupno 2.100 evra.

MILJENIK DOBRIH LJUDI: Nikolaj Milenković

"Redovno pratim rubriku Humanitarni most i, naravno, izveštaje o toku akcije za Nikolaja Milenkovića. Tako sam i saznao da je već pređen dobar deo puta ka Nemačkoj što me zaista raduje.

Velika mi je želja da Nikolaj može otići na lečenje što pre. Zbog toga sam pre neki dan uplatio sumu od 600 evra na račun porodice Milenković za Nikolaja. Nadam se da će brzo stići do njih...

Molim vas da pozdravite porodicu Milenković...", pisalo je u pismu pristiglom u beogradsko Dopisništvo "Vesti", ovog nemačkog humaniste na besprekornom srpskom jeziku.

Nedugo potom javio nam se otac malog Nikolaja i obavestio nas da je novac već na računu njegovog sina.


- Ni sami ne znamo kako da se ovom dobrom čoveku zahvalimo, zadužio nas je za čitav život. Pre svega nas je višestruko iznenadio. Darovati nekome koga ne poznajete ukupno 2.700 evra u kraćim vremenskim intervalima, zaista je za svako poštovanje i divljenje. Način na koji se javio i prvu donaciju poslao je nešto najoriginalnije što smo tokom akcije doživeli. Naš sin našao se na njegovoj rođendanskoj pozivnici...

Poslaćemo pismo putem elektronske pošte i pokušati da izrazimo svoju zahvalnost tom dobrom čoveku koji je toliko učinio za našeg sina. Isto tako, pokušaćemo rečima da opišemo ono što nam leži na srcu, što je najteže učiniti - kazao je Bojan Milenković.


U nastavku razgovora sa ovim brižnim roditeljem, naši reporteri su imali da mu saopšte lepu vest o prispeću novčanih priloga na adresu naše Redakcije iz daleke Australije i bliže nam Nemačke. Darodavci su porodice Damnjanović iz Sidneja, koja je lepuškastom Nikolaju uputila 500 dolara, i Novaković iz istog grada koja je poslala 200 dolara. Samo par dana nakon prispeća već pomenutih donacija, za Nikolaja Milenkovića stigao je i novčani prilog Biljane i Stevana iz nemačkog grada St. Vendela od 50 evra.


- Ponekad mi je teško da poverujem da se sve ovo događa i da je toliko dobrih ljudi poput Vilija Erpsa i porodica Damnjanović i Novaković priskočilo našoj porodici u pomoć sa istinskom željom da Nikolaja odvedemo u Diseldorf.

Zato je toliko teško pronaći prave reči za te izuzetne ljude i zato stalno ponavljamo hvala svima do neba, ostaćemo njihovi večiti dužnici.

Donacije iz Australije preuzećemo čim budemo mogli da dođemo u prestonicu - rekao je vidno uzbuđen Bojan, koji se zajedno sa suprugom Monikom svim silama bori da svom sinčiću omogući zdraviju i srećniju budućnost.

Nedostaje 2.120 evra

 

- Zahvaljujući novopristiglim donacijama iz Nemačke i Australije, kao i svim prethodnim, uspeli smo do sada da prikupimo 12.880 evra od ukupno 15.000 evra koliko košta lečenje u Nemačkoj. Samim tim, nedostaje nam još 2.120 evra, o čemu smo doskora samo sanjali.

 

Koliko nam to olakšava brige, ne može se rečima opisati, jer je to mala suma u odnosu na to kada krećete od same nule. Zato ćemo gledati da u narednih par nedelja kontaktiramo kliniku i pokušamo da zakažemo transplantaciju matičnim ćelijama u Diseldorfu. Veoma smo uzbuđeni i ubeđeni da će se rešiti i ova mala prepreka do našeg konačnog odlaska - ispričao je Bojan Milenković.

 

Na dva dela 1.000 dolara

 

Porodica Damnjanović iz Sidneja poslala je ukupno 1.000 australijskih dolara. Osim već ponenute donacije od 500 dolara Nikolaju Milenkoviću, prilog u istom iznosu namenili su petogodišnjoj Karolini Janićević iz Berevca kod Štrpca, kojoj je ugrađen kohlearni implantat u jedno uho za tronedeljne logopedske vežbe.

 

One se izvode u Beogradu u Dečjoj kući u KBC Zvezdara o trošku zdravstvenog fonda, ali roditelji nemaju novca za pokrivanje životnih i putnih troškova.


Ovaj mladi bračni par duboko je uveren da će nemački lekari matičnim ćelijama Nikolaju obnoviti tkivo debelog creva i anusa kako bi kasnije naši lekari mogli da povežu ova dva organa i Nikolaj konačno dobije osećaj za obavljanje fizioloških potreba.

Isto toliko imaju vere i u to da će doći i do poboljšanja njegove motorike, što bi omogućilo ovom bistrom dečaku da bude siguran na svojim nogama. Upravo zato su sve snage usmerili u to da njihov sinčić bude što pre operisan. Razlog za to je i bojazan da će, što više vreme bude odmicalo, efekti hirurškog zahvata biti manji.

Nemajući kud, obratili su se humanim zemljacima u dijaspori koji su ih zdušno podržali u njihovoj želji i samim tim dokazali da za dobročinstva ne postoje granice i da su se za pomoć obratili na pravu adresu, jer je Nikolajev put izlečenja svakim danom i darom izvesniji.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online