Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.08.2011.
12:01
K. Savić - Vesti - Foto: Vesti A

Nadomak velikog cilja

Gledajući milo i nasmejano lice trogodišnjeg Nikolaja Milenkovića iz Lapova, rođenog sa spinom bifidom, koje se iz dana u dan pojavljuje na stranici Humanitarnog mosta, mnogi čitaoci "Vesti" ne mogu da ostanu ravnodušni. To je jedan od razloga što odlučuju da mu i po nekoliko puta pošalju svoju pomoć kako bi što pre otišao na transplantaciju matičnih ćelija u Diseldorf.

Nikolaj Milenković
 

Među ovim ljudima dobrog srca je i anonimna donatorka iz Ženeve, koja je nedavno, zajedno sa porodicom, posredstvom naše Redakcije uputila Nikolaju donaciju od 500 švajcarskih franaka i 200 američkih dolara, što već po drugi put čini. Pored donacija, pripremila je i paket sa obućom, odećom i slatkišima kako bi ovog mališana obradovala.

Roditeljska očekivanja

Porodica Milenković duboko veruje da će nemački lekari matičnim ćelijama Nikolaju obnoviti tkivo debelog creva i anusa kako bi kasnije naši lekari mogli da povežu ova dva organa i Nikolaj konačno dobije osećaj za obavljanje fizioloških potreba. Pored toga, velika verovatnoća je da će doći i do poboljšanja njegove motorike, što bi omogućilo da ovaj lepi mališan bude siguran na svojim nogama. Upravo zato su sve snage usmerili u to da njihov sinčić bude što pre operisan. Razlog za to je i bojazan da će, što više vreme bude odmicalo, efekti hirurškog zahvata biti manji.

Želju da Nikolaj što pre krene na lečenje imala je i Milka iz Australije, koja mu je takođe poslala novčani prilog, i to u vrednosti od 50 dolara. Stiglo je i toplo pismo u kome između ostalog piše:


"Dragi Nikolaju, nadam se da će što pre biti ostvarena želja tvojih roditelja da se uspešno izlečiš i da i dalje budeš nasmejan i radostan. Isto tako želim vam da istrajete na tom putu koji vas vodi do Nemačke i tvog potpunog ozdravljenja..."
Reporteri "Vesti" obavestili su roditelje ovog bistrog i radoznalog dečaka, Moniku i Bojana Milenkovića, o pristiglim donacijama, što ih je veoma obradovalo.


- Beskrajno smo zahvalni na ovako vrednoj pomoći jer smo njihovim prispećem napravili veliki korak ka Diseldorfu, a to mnogo znači i ohrabruje. Iako je Nikolaj od rođenja prošao kroz mnoge nevolje, a suprug Bojan i ja zajedno sa njim, jer je čak osam puta operisan, on je nasmejan i lepo raspoložen, što prenosi i na nas. Veoma je radoznao i voljan da nauči nešto novo. Međutim, da bi ostao takav, svesni smo da hirurškim zahvatom u Nemačkoj mora da bude oslobođen mnogih tegoba kojih postaje svestan kako raste. Nikolaj ne može da prati svoje vršnjake u igri koja iziskuje samostalno kretanje u prostoru, što on veoma dobro primećuje i zbog čega se rastuži. Kao talas, taj osećaj bespomoćnosti se prenese na mene i zadaje mi ogromnu bol - kazala je Monika Milenković.


U nastavku razgovora sa ovom hrabrom majkom, koja pamti mnoge besane noći svaki put kad bi njen sinčić morao na operacioni sto, saznali smo o prispeću novčanih priloga i na njihov kućni prag. Miljan Ivezić iz Švajcarske, rodom iz Kraljeva, darovao je 200 evra, baš kao što je i najavio da će učiniti kada krene put otadžbine, o čemu smo već pisali.


- Znamo da nikada nećemo moći dovoljno da se zahvalimo svim ovim dobrim ljudima koji nam svesrdno pomažu da sina odvedemo na lečenje. Želimo da ih u životu uvek i svuda zdravlje i sreća prate. Zahvaljujući novopristiglim donacijama iz Švajcarske i Australije, kao i svim prethodnim, uspeli smo do sada da prikupimo 11.645 evra od ukupno 15.000 evra koliko košta lečenje u Nemačkoj. Samim tim, nedostaje nam još 3.355 evra, što u suštini nikako nije mala suma. Ipak, mi se i dalje nadamo da ćemo uz pomoć ovako divnih ljudi uskoro savladati i ovu prepreku, kako bi naš sin konačno otišao na lečenje i dobio šansu da odraste u zdravog i srećnog čoveka. Neće biti srećnijih roditelja od nas kada se to bude dogodilo.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Podrška malom Aleksandru
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online