Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 22.08.2011.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: A

Biće ova kućica kao kutijica

Donacija od 100 evra, koju je uputila naša redovna čitateljka i dokazana dobrotvorka Cvijeta Hiršmaner iz Beča, izuzetno je obradovala i razveselila Zrenjaninku Tatjanu - Tanju Jovanov. Ona joj je ulila nadu da će uz pomoć ovakvih ljudi, nakon skoro dve godine golgote, konačno biti srećnija sa svojim četrnaestogodišnjim sinom Borisom i bivšim suprugom Borivojem, koji trenutno živi sa njima.

Da podsetimo, Tanja je nakon što je pre dve godine izgubila posao, zbog slabog zdravlja, praktično ostala na ulici i tada joj je u pomoć priskočio bivši suprug, omogućio joj da se skrasi u napuštenoj zgradi nekadašnje benzinske pumpe, gde je on radio kao noćni čuvar.

SVIH 100 EVRA ZA STOLARIJU: Tanja Jovanov

Ostala je Tanja, zajedno sa takođe bolesnim sinom, više od godinu i po dana u njoj i u nemogućim uslovima nekako preživela, bez dinara pomoći i bilo kakvih sredstava da hrani i oblači svog sina i sebe.

Onda se, nakon teksta u rubrici Humanitarni most o majci koja je dobila rok za iseljenje, a bivši suprug čak i otkaz, nenadano pojavilo rešenje. Dobila je na korišćenje opštinski stan, veoma star i zapušten, i sada muku muči da ga renovira i upristoji.


- Baš tako, nisu to nikakvi posebni uslovi, pod je bio od zemlje, pa smo uspeli da ga izbetoniramo zahvaljujući pomoći anonimnog Beograđanina... - kroz plač započinje Tanja, kojoj smo doneli 100 evra i nastavlja:

- Nažalost, nemam za laminat, nemam ni tepison da bar malo ublažim hladnoću betona... Ali da ne bude da samo kukam, izuzetno sam zahvalna gospođi Cvijeti iz Beča i dopisniku "Vesti", koji je munjevito reagovao, doneo novac za koji smo odmah kupili pet prozora i troje vrata, polovnih, ali kvalitetnih, i ovih dana ćemo to ugraditi u trošne zidove kojima takođe treba rekonstrukcija, tj. oblaganje mrežicom i lepkom, pa onda dletovanje.

Ali polako, najvažnije je da smo krenuli i da ćemo zimu dočekati zaštićeni od kiše i vetra, jer su stari prozori i vrata bili potpuno truli. Ukazala se prilika, dobili smo novac i kupili povoljno tu stolariju. Ljudi su nam je čak i besplatno prevezli... E, sad će to Bora natenane da ugradi i biće nam bolje - priča Tanja Jovanov.

Beogradski dobročinitelj

 

Ni ovoga puta nismo zatekli 14-godišnjeg Borisa, ometenog u mentalnom razvoju, kod kuće sa roditeljima, koji su se dok je bio sasvim mali razveli zbog očevog alkoholizma, a koje je briga za sina ponovo ujedinila.


- Boris je otišao sa gospodinom iz Beograda, našim velikim donatorom, koji takođe redovno čita "Vesti" i koji insistira na svojoj anonimnosti. Sada su na bazenu, to je bila Borisova želja, a gospodin je to sa simpatijom prihvatio i odlučio da mu je ispuni i istovremeno ga skloni iz ove prašine i haosa. Inače, on ni ovog puta nije došao praznih ruku, doneo nam je one najosnovnije stvari za ličnu higijenu i hranu. Međutim, on stalno ističe da su to sitnice i ne zavređuju bilo kakvu pažnju novinara - kaže Tanja Jovanov.

 

Pune se kuhinjski ormarići

 

Dok su Tanja i Borivoje ugrađivali vrata i prozore kupljene donacijom Cvijete Hiršmaner iz Beča, u novoj pošiljci Ksenije Naumović iz Ciriha našlo se nekolko stvari kao poručenih za ovu porodicu.


Dve tepih staze, zavese, kutija puna sitnica neopdnoj svakoj kuhinji, nekoliko pakovanja čajeva, blagotvornih u ovim vrelim danima posebno za ljude koji od jutra do mraka rade teške poslove, neseseri sa priborom za ličnu higijenu koji će naći mesto u budućem kupatilu, otpremljeni je u Zrenjanin. Da je bilo više mesta u gepeku kola našeg dopisnika, ovaj vredni par dobio bi i više garderobe da popuni plakar koji čeka da zauzme svoje mesto u sobi kada bude okrečena.

Priča Tanja Jovanov i o izneverenim obećanjima. Bilo je još mnogo njih koji su se nakon teksta u Humanitarnom mostu javljali, najavljivali pomoć, ali se na tome sve završilo. Ona i Bora, na osnovu tih obećanja, dogovorili bi kupovinu nešto od građevinskog materijala, a onda morali da otkažu.


- Da neko ne shvati pogrešno, ja sam i ovako srećna i zadovoljna i ne kukam mnogo, jer praktično do juče moj sin i ja nismo imali ništa, a sada imamo kakav takav krov nad glavom i sigurnost. Maštamo o kupatilu što je prirodno. I dalje se kupamo u starom lavoru, zagrevajući vodu na šporetu. Znam da niko nema nikakvu obavezu, ali bolje je ne javiti se nego obećanje ne ispuniti.

Dopisnik "Vesti" iz Zrenjanina ništa nije obećavao, samo je dovezao i poklonio mi jedan krevet i plakar - kaže zahvalno Tanja Jovanov.

Za humanistu nema dileme

 

Cvijeti Hiršmaner uvek je najteže poslati donaciju jednom nevoljniku sa stranice Humanitarnog mosta jer ne može da se osobodi utiska da je oči nekog drugog molećivo gledaju i da će, kad zatvori novine, ugasiti i poslednji plamičak nade da će i njima biti bolje.
 

Dnevno pije 42 tablete: Dušan Arsić

Zato ne čudi što je i ovog puta poslala 100 evra ne samo Tanji Jovanov iz Zrenjanina, nego i 58-godišnjem srčanom bolesniku i invalidskom penzioneru Dušanu Arsiću iz Malog Zvornika, rekorderu u Podrinju po broju popijenih tableta dnevno, a njih je trenutno 42 i znatan broj medikamenata mora da kupuje, što ne može da pokrije njegova penzija.

 

Marijana Erceg-Mihailović

Prilog u istom iznosu namenjen je 31-godišnjoj Mirjani Erceg-Mihailović iz Beograda, koja boluje od leukemije i jedini način da ostane sa suprugom i četvorogodišnjim blizancima je transplantacija kostne srži u Nemačkoj.

 

Ove donacije preuzeće članovi porodica Dušana i Mirjane, a Cvijeta Hiršmaner pokazala je kako humanista brzo rešava deleme.


Priča i da su Bora i ona planirali, čim dođu do nekog sledećeg dinara, da srede zidove i gipsanom pločom pregrade sobu i tako dobiju dve male. Jedna bi bila Borisova i on bi bio presrećan.


- Za taj posao i kompletno kupatilo treba oko 500 evra, s obzirom na to da radnu snagu ne plaćamo - kaže Tanja, ne skrivajući suze dok se i na rastanku srdačno zahvaljivala Cvijeti Hiršmaner iz Beča.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online