Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Daleko od očiju, ali blizu srca

Donaciju od 6.615 australijskih dolara, koju su, kako saznajemo, Zorica i Dragan Ristić, zajedno sa Mirjanom i Dragoslavom Milankovićem, prikupili od zemljaka, svojih prijatelja i poznanika u Australiji, novinari Humanitarnog mosta uručili su nepokrenoj samohranoj majci, 25-godišnjoj Svjetlani Kljaić iz Sključana kod Kozarske Dubice.

Neguje ćerku i odgaja unuku: Milka Kljaić i Jovana

Svjetlana je reportere "Vesti", svoje stare znance dočekala u krevetu kao i obično, ali ovoga puta znatno mršavija i iscrpljenija nego do sada zbog teških prehlada koje se ređaju jedna za drugom u poslednjih pet-šest meseci. Lekari to objašnjavaju posledicom oslabljenog imuniteta.

Zbog poslednje prehlade primala je i infuziju. Danima su kola hitne pomoći dolazila u Sključane i lekari čekali dok tečnost iz boce ne utekne u njene vene.

Jedino na Svetlani što se nije promenilo je iskrenost u pokazivanju emocija. Za one koji su je bar jednom videli mogli su da se uvere da su njene oči kao otvorena knjiga. Neverica s kojom nas je gledala dok se gomila uredno složenih novčanica nije našla ispred nje, bio je pokazatelj da je ova mlada žena počela da sumnja da će najavljena donacija uopšte stići do nje. Petnaestak dana iščekivanja bili su joj dugi kao meseci, a nevericu je stvarao i podatak da je u pitanju najveća suma dobijena do sada. Činilo joj se mogućim da su komšije koje su je obavestile pograšno razumele svoju rodbinu iz Australije.

Osim toga, iako su Svjetlani Kljaić čitaoci "Vesti" nebrojeno puta do sada i najviše pomogli, bilo je i lažnih obećanja o posetama i donacijama, čak i namerno ili ne, provokativnih i neukusnih poruka. Stoga je njena sumnjičavost bila zasnovana na neprijatnim iskustvima, a kako ljudima koje tresu groznica i temperatura češće padaju crne misli, to Svjetlana nije bila izuzetak.

Oslabila 10 kilograma: Svjetlana Kljajić
 


Iako mršavija 10 kilograma, njen osmeh je dalje širok i vedar i ostaje na licu sve dok razgovaramo. Priča počinje o načinu kako je saznala za ovu donaciju.


"Bila sam iznenađena kada su me posetili Milka i Mirko Ristić iz susednog sela Bjelajci, roditelji Zoričinog muža. Doneli su mi pismo od Zorice. Uprkos tome, nisam se nadala da će suma biti ovako velika. Nisam vam ranije pričala, ali događalo se da me pozovu neki ljudi, kažu da je prikupljena ogromna suma i da će neko doći i doneti, a onda od toga ne bude ništa. Oni koji najave manje donacije, uglavnom održe obećanje - priča nam Svjetlana, bleda i iscrpljena, pomalo postiđena što je pristala da joj crv sumnje pomuti radost iščekivanja, ali i srećna što nije izneverana, a nadasve zahvalna svojim zemljacima i svim drugim priložnicima koji su izdvojili i vreme i teško zarađeni novac za nju i njenu ćerkicu.


Potom nam pokazuje pismo od kojeg se do sada nije odvajala.

"Beo-eksport" na usluzi

Poštujući napor donatora koji su uspeli da prikupe 6.615 australijskih dolara firma "Beo-eksport" iz Liverpula kod Sidneja preuzela je na sebe obavezu da novac, kao i mnogo puta ranije, u najkraćem roku i bez provizije, dopremi do beogradskog Dopisništva "Vesti". Dan kasnije, dopisnik iz Prijedora preuzeo je novac a posle nepuna 24 časa, paket uredno složenih novčanica vraćao je sigurnost u kuću Kljaića.


Kao u romanu

"Na internetu sam našla priču i saznala od početka do kraja kako su se stvari dešavale u tvom životu. Nadam se svim srcem da će ti Bog dati da staneš na svoje noge. I sveću sam u crkvi palila za tvoje zdravlje i da nastavi da živiš kao i svi drugi ljudi... Žao mi je što nije ranije znala za ovu bolnu sudbinu, jer bih i ranije organizovala slične akcije. Takođe se nadam da će ti ovaj novac pomoći u lečenju, ali i za svakodnevni život, jer još uvek nisi u u stanju da sama zarađuješ.... Prenosim ti pozdrave i želje za brz oporavak svih prijatelja i poznanika koji su učestvovali u prikupljanju pomoći..." napisala je na kraju pisma Zorica Ristić.


Svaka para isplanirana

Dok je iščekivala najavljenu donaciju, Svjetlana je sastavila listu prioriteta. Od dobijenog novca kupiće sebi udoban krevet sa anatomskim ulošcima i jastukom. Jovana će dobiti dugo željeni plastični bazen u dvorištu. Platiće dug za struju od 2.000 KM, pa će majci Milki pasti kamen sa srca. Ostalo će čuvati za mesečne fizikalne terapije i lekove, jer često se pokaže potreba za nekim novim, a on ne bude na pozitivnoj listi i mora da se plati.
Svjetlana je bila primorana da zbog prehlada poslednjih meseci proredi svoje svakodnevne vežbe, a već 10 dana gori u visokoj temperaturi, trpi jake glavobolje i malaksalost. Sve to utiče na ionako spor oporavak ove uporne mlade žene za koju lekari tvrde da će sigurno prohodati. Ne čine to bez osnova, jer ona je ne samo preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja nego je u stanju kome donela na svet zdavo dete i uvrstila se u listu medicinskih fenomena.

Zorica Ristić, koja je sa mužem Draganom prikupila više od pola poslate sume, Svjetlani je objasnila kako je do ove akcije uopšte došlo i šta je ona za nju lično značila. Za svoju mladu zemljakinju prvi put je čula od svojih prijatelja Mirjane i Dragoslava Milankovića koji su poreklom iz Vlaškovaca kod Dubice i odmah se dogovorila da zajedno s njima organizuje prikupljanje novčanih sredstava.


- Kod prijatelja Milankovića u Sidneju bile su "Vesti", a u njima jedna od priča u sudbini mlade majke. Priča me je baš dirnula duboko u srce i prijateljica Mirjana me je pitala šta mislim o tome da pomognemo Svjetlani i pošaljemo joj nešto novca, a ja sam rekla nećemo samo poslati svoje priloge nego ćemo sakupiti novca što više možemo. Tako smo se bacile u akciju.... Novac smo sakupljale kod svakog koga poznajemo, ona u svom mestu, a ja u mestu 100 kilometara dalje. Ja sam svakodnevno kucala redom na vrata svih koje poznajem, a ovde ih, hvala Bogu, ima dosta baš iz Dubice i tako sam sakupila 3.760AUD, ostalo je sakupila Mirjana i to smo sastavile i Mirjana je to poslala preko firme Beo-eksport iz Liverpula", piše u svom pismu Zorica.


Pismo zavšava rečima da duboko žali što su se Svjetlani tako teške stvari dogodile na početku života, u dobu koje se pamti kao najlepše i najbezbrižnije, a Svjetlana na to odgovara:


- Ko zna što je tako. Neko sreću dobije, kako se kaže, na tacni, a neko se za nju mora dugo boriti. Moja sreća su Jovana, majka Milka, puna nežnosti i razumevanja i čitaoci "Vesti", najhumaniji ljudi i najpožrtvovaniji prijatelji. Možda je moje zdravlje bilo cena za tu ljubav i naklonost. Sigurna sam da ću prohodati, jer toliko dobrih duša moli Boga da bude milostiv i nagradi moj napor da svojoj ćerki budem oslonac, a ne teret...

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prezimenjacima u srcu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online