Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 04.08.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Manje od pola puta do zdravlja

Za trogodišnjeg Nikolaja Milenkovića iz Lapova, rođenog sa spinom bifidom, kome je neophodna transplantacija matičnih ćelija u Nemačkoj, nedavno je stigla donacija L. P. iz Ženeve od 200 švajcarskih franaka. Ovaj dar u beogradsko Dopisništvo "Vesti" doneo je prijatelj anonimne dobrotvorke, 89-godišnji Beograđanin gospodin Lazarević.

NIKAD BEZ OSMEHA: Nikolaj Milenković

O prispeću ovog novčanog priloga, novinari Humanitarnog mosta obavestili su telefonom porodicu Milenković.


- Od srca hvala toj dobroj dami iz Švajcarske koja je poželela da da doprinos akciji prikupljanja sredstava za hirurški zahvat našem sinu kod nemačkih specijalista. Svakim novopristiglim prilogom Nikolaj je bliže odlasku u Diseldorf i sumi od 15.000 evra koliko košta transplantacija, što Bojanu i meni zaista mnogo znači. Donaciju ćemo preuzeti prvom prilikom kada budemo dolazili u Beograd - rekla je majka Monika Milenković, a potom nastavila:


- Samo zahvaljujući pomoći plemenitih čitalaca "Vesti" za našeg sina je do sada prikupljeno ukupno 8.775 evra računajući i novopristiglu donaciju u ovoj valuti. Samim tim, prešli smo više od polovine puta naše borbe. To je zaista za svako poštovanje i divljenje. Hvala svima do neba. Naša celokupna porodica, zajedno sa Bojanovim i mojim roditeljima, ne bi u tome uspela i pored sveg truda i odricanja. Vreme, nažalost, ne radi u našu korist. Najsrećniji bismo bili kada bismo Nikolaja što pre odveli u Nemačku. Strah me je da će, što duže vremena bude prolazilo, efekti hirurškog zahvata biti manji, nego što bi bili kada bismo ga sada odveli.
 

Uprkos bolesti koja ga je od samog rođenja surovo obeležila, zbog čega je čak osam puta operisan, Nikolaj je uglavnom vedar, nasmejan i lepo raspoložen. Da sačuva svoju blagorodnu narav, svim silama bore se njegovi roditelji, koji ga danonoćno neguju, daju neizmernu podršku i obasipaju neizmernom ljubavlju. Koliko želje, volje i snage ulažu u to da njihov sinčić izraste u zdravog momka bez kompleksa, govore i njihovo nastojanje da svim mogućim sredstvima koje medicina pruža, Nikolaja osposobe da bude samostalan.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Pored svakodnevnih fizikalnih vežbi, vode ga i na dodatne terapije, kao što je jahanje konja, kako bi dobio što bolji osećaj za ravnotežu. Da mu je to neizmerno prijalo, više od hiljadu reči, govorio je njegov konstantni osmeh na licu. Pri tom, postao je mnogo otvoreniji i spremniji za komunikaciju čak i sa ljudima koje ne poznaje.

Ipak, svesni su Milenkovići da samo hirurškim zahvatom u Nemačkoj, lekari mogu da ga oslobode mnogih muka koje ga sada tište. To će, između ostalog, učiniti tako što će matičnim ćelijama obnoviti tkivo debelog creva i anusa, kako bi kasnije naši lekari mogli da povežu ova dva organa i Nikolaj konačno dobije osećaj za obavljanje fizioloških potreba. Pored toga, velika verovatnoća je da će da dođe i do poboljšanja njegove motorike, što bi omogućilo da ovaj bistrooki mališan bude siguran na svojim nogama.
 

Najava pomoći iz Ciriha

 

Ni Zoran Patrićević iz Ciriha, poreklom iz Aranđelovca, nije mogao da ostane ravnodušan na zlehudu sudbinu malog Nikolaja Milenkovića.

 

- Kada sam u "Vestima" pročitao priču o ovom dečaku, bilo mi je teško, posebno jer sam i sam otac devojčice njegovih godina. Ne mogu ni da zamislim kako je tek njegovim roditeljima. Verujte, kada bih mogao, svakom bih pomogao - rekao je našim novinarima Zoran Patrićević, najavivši pomoć Milenkovićima.


Nedostaje još oko 5.225 evra

 

- Svojski smo se trudili da i sami uštedimo nešto novca za Nikolajevo lečenje u Diseldorfu, tačnije 1.000 evra, pa smo tako uspeli da dođemo do ukupne sume od 9.775 evra. Samim tim, nedostaje nam još 5.225 evra. Iskrena da budem, uspeli bismo da prikupimo i više, ali kako smo nedavno kupili Nikolaju specijalnu hodalicu i plaćali dodatne terapije, što iziskuje mnogo novca, to smo nažalost uštedeli samo toliko. Zato se i dalje iskreno nadamo da ćemo uskoro uz pomoć dobrih ljudi širom sveta uspeti da savladamo i tu golemu prepreku, kako bi Nikolaj što pre bio podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija, što je veoma važno - ispričala je majka Monika, srećna što joj je suprug Bojan počeo da radi pa i oni mogu da ubrzaju sinovljev odlazak u Nemačku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online