Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 29.07.2011.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: A

Udruženim snagama može se više i bolje

Duboko ganuti sudbinom siromašne petočlane porodice Felbab iz Zrenjanina, koja živi u veoma teškim uslovima i ne vidi nadu u bolje sutra, mnogi plemeniti čitaoci "Vesti" pohitali su im u pomoć.

TEŽAK ŽIVOT UZEO SVOJ DANAK: Porodica Felbab

Među tim ljudima dobre volje je dobrotvor Slavko Vidaković iz Vindzora u Kanadi, koji im je na kućni prag nedavno poslao donaciju od 200 dolara, zatim 19-godišnja Milana Antić iz Švajcarske uputivši im 150 evra, kao i Cvijeta Hiršmaner iz Beča prilog u istom iznosu. Slavoljub Trajković iz Švajcarske poslao je drugi put prilog od 100 švajcarskih franaka.


- Hvala do neba svim ovim divnim ljudima, koji su do sada novčanim donacijama, kao i već pristiglim pošiljkama u odeći, hrani i ostalim stvarima, pomogli i učinili nam život, koliko toliko lagodnijim. Iskren da budem, supruga i ja smo bili veoma iznenađeni i dirnuti brigom i pažnjom Milane Antić.

Retkost je da neko njenih godina i pri tom živi u šestočlanoj porodici, pruži pomoć nekome koga i ne poznaje. Još više to što nam je rekla da iako trenutno nije u mogućnosti da učini više za nas, sigurno ponovo javiti. To je za svako divljenje i poštovanje - rekao je glava porodice, 41-godišnji Nedeljko Felbab.


Ostavši bez posla i obolevši od šećerne bolesti, ovaj nesrećni čovek je, nemajući kud, morao da se zajedno sa suprugom Majom i troje dece, devetogodišnjim Stojanom, dve godine mlađim Nikolom i trogodišnjim Bojanom, nastani u kućerku sa dve sobice bez kupatila, tople vode, kuhinjom koja je u hodniku.

To mesečno plaćaju 70 evra, a jedini mesečni prihod porodice Felbab je 16.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka, što nije dovoljno čak ni za najosnovnije mesečne potrebe. Zato je morao da podnese zahtev za invalidsku penziju.

Hvala svima beskrajno

 

- Vlada iz Beča najavio je pomoć od 100 evra, a pored njega, posetu i donacije su najavili i Pero Kravić i Dragan Mrakić, obojica iz Nemačke. Sve ih je potresla tužna priča o našim mukama. Hvala im unapred i na samoj želji da nam pomognu. Isto tako smo veoma zahvalni svim dobrim ljudima koji su nam već poslali pomoć. Na deviznom računu imamo oko 600 evra. To je, naravno, suviše mala svota da bismo snivali slatke snove o vlastitom domu.

 

Ali, ako se prisetimo da smo pre samo nekoliko meseci bili u potpunom ambisu i da sam razmišljao o onom najgorem, sada sam ipak nekako spokojniji i zadovoljniji jer vidim da na svetu, na svim krajevima zemaljske kugle ima humanih i dobrih ljudi - istakao je otac Nedeljko.

Danas lakše nego juče

 

- Proletos, kad ste nas posetili, čuli za sve naše muke i probleme, nismo imali bukvalno koru hleba u ovoj našoj iznajmljenoj kućici. Danas, par meseci kasnije, još smo tu, ali, hvala Bogu i dobrim ljudima, lakše nam je! Deca uvek imaju šta da pojedu, a pored igračaka dobili su baš pre nekoliko dana i bicikle, pa se non-stop vozikaju po dvorištu - kazao je našim reporterima Nedeljko Felbab.

BICIKLI NAJDRAŽI POKLON: Stojan, nikola i Bojan Felbab

Zahvaljujući gotovo svakodnevnim humanitarnim pošiljkama čitalaca Humanitarnog mosta, njegova porodica više ne gladuje. Na trpezi im se nađu po tri vekne hleba, a ni meso više nije nezamisliva imenica, dok brašna, šećera i ulja uvek imaju u količinama koje zadovoljavaju njihove životne potrebe.


- Pre neki dan nas je obradovala gospođa Helena iz Frankfurta, veoma ljubazna i prijatna dama. Ona nam je donela velike količine namirnica i ostalih stvari neophodnih za kuću, a kad je saslušala priču o ideji da sakupimo novac i otkupimo ovaj naš kućerak, obećala je da će se uključiti i sigurno pomoći. I pored toga što je konstatovala da ova kuća baš i nema dobrih uslova za život, ukoliko je nama dobro, podržaće nas - započeo je Nedeljko, a potom se u razgovor uključila i njegova supruga Maja:


- Mališani su dobili mnogo garderobe, odeće, trenerica, patika i bezbrižna sam pred zimu, a sve stvari koje smo dobili, iako nisu nove, vrlo su kvalitetne i dobro će poslužiti. Ima i nekih novih stvari, naročito obuće, koja će dečacima značiti kada na jesen ponovo krenu u školu i vrtić.


Stojana, Nikolu i Bojana posebno je obradovala gospođa iz Zrenjanina, koja im je donela na poklon nove bicikle, a želela je da se njeno ime nigde ne spominje. Smatra da je to suviše malo da bi se eksponirala i da će svoje ime reći tek kada obezbedi značajnu sumu za kupovinu kuće. Baš kao i Mirjana Šimun iz Hercegovine, koja je takođe obećala organizovanje humanitarne pomoći za nas u kraju gde živi.

 

I humani sugrađani u akciji

 

Porodicu Felbab je veoma iznenadio i obradovao gest mladog Zrenjaninca Nenada Ninkovića, koji je došao kod njih i saopštio im da će uz pomoć svojih prijatelja muzičara, 4. avgusta, u zrenjaninskom Kulturnom centru organizovati humanitarni koncert i da će kompletan prihod otići u njihove ruke.

 

- Zaista lep gest. Ovaj dobri mladić je došao i upoznao nas sa svojom idejom o koncertu, a mi ćemo biti počasni gosti. Vodićemo i mališane, iako se oni baš i ne razumeju u rep muziku. Nenada moramo da ispoštujemo kompletni, važno je da budemo tamo - ispričala Maja Felbab.

 

Prilog penzionerke iz Zemuna

 

Pre nedelju dana, na račun porodice Felbab, starija gospođa iz Zemuna Snežana Petrović uplatila je iznos od 5.000 dinara. Ispostavilo se da je bila greška i da je Snežana imala nameru da uplati skromnu pomoć od 500 dinara, jer je i sama u nezavidnom materijalnom položaju i nema mnogo novca.

 

- Bilo joj je izuzetno nelagodno, saopštila mi je da je nehotice pogrešila, a ja sam joj istog trena obećao povraćaj novca i to sam i učinio, poštujući njeno insistiranje da nama ipak ostane 1.000 dinara. Istog dana gospođa Petrović je na svom računu ponovo imala 4.000 dinara, ostavši nam svima u srcu, jer je zaista humana i od svoje jadne penzije je rešila da nam koliko-toliko pomogne - ističe Nedeljko Felbab.

Problemi sa zdravljem dečice

Bračni par Felbab ovih dana veoma brine o zdravlju dečice. Najstariji sin Stojan, koji bi od jeseni trebao da krene u treći razred specijalne škole "9. maj" u Zrenjaninu, moraće da propustiti početak školske godine jer ga uskoro očekuje operacija očiju.


- Stojan ima velike probleme s očima. Nosi preveliku dioptriju za svoj uzrast i, iskren da budem, veoma se plašim operacije koju treba da urade ruski lekari u Beogradu.

Najmlađi Bojan, koji ima pune tri godine, još uvek ne priča, osim poneke reči kao što su mama i tata. Srednji sin Nikola,ima najvećih zdravstvenih problema. Psiholozi, neurolozi i ostali lekari koji su ga pregledali utvrdili su da je na nivou deteta od dve godine, devet meseci i 27 dana, a uskoro bi trebalo da napuni sedam godina! To je zvaničan izveštaj lekarskog konzilijuma, koji nas je veoma uznemirio.

Uz to, otkrili su da ima uvećanu slezinu i da ga usled velikih bolova i stalno nadutog stomaka očekuje neizbežna operacija, najverovatnije na VMA u Beogradu. Kako ćemo se snaći i platiti neophodne operacije, ni sam ne znam. Ipak, sve ćemo učiniti da našim sinovima bude bolje i da dočekaju lepše i bolje sutra - objasnio je suznih očiju i vidno uznemiren Nedeljko Felbab, napomenuvši da Nikola još mora da nosi pelene.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online