Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 27.07.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Podrška iz dana u dan veća

Kada se na stranici Humanitarnog mosta našla priča o nevoljama 16-godišnjih sestara Monike, Milijane i Milice Rančić iz Pirota, rođenih istog dana i obolelih od iste bolesti, cerebralne paralize, dobrotvor Duško Pavlović iz Čikaga poželeo je da im pomogne. Pošto je doputovao u otadžbinu kako bi se susreo sa svojom rodbinom u obližnjem selu kod Pirota, odlučio je da poseti porodicu Rančić, upozna sestrice i lično im uruči pomoć od 200 američkih dolara.

PREZAHVALNA: Milica Rančić sa komšinicom

- Nažalost, ni suprug Ivica, kao ni ja, nismo bili kod kuće kada je ovaj plemeniti čovek došao u posetu. Kažem nažalost, jer nismo dobili priliku da ga upoznamo i ugostimo.

U to vreme sam bila na poslu, a i Ivica je otišao da uradi neki posao za nadnicu.

Umesto nas, Monika, Milijana i Milica su se potrudile da ga usluže kao najdražeg gosta.

Vreme im je brzo proletelo u prijatnom ćaskanju. Rekle su mi da ih je oduševio i da im je tom prilikom rekao da će nastaviti da im pomaže, dokle god se ne budu prikupila sredstva za Miličina električna kolica.

Želimo da mu se i posredstvom "Vesti" zahvalimo od srca, na ukazanoj pažnji i pomoći, koja nam mnogo znači - ispričala je majka Olgica Rančić, na čija je pleća pao težak teret onog trenutka kada je njen suprug Ivica ostao bez posla, pošto je njegova firma otišla u stečaj. Tako ona sada sa skromnom platom higijeničarke u Narodnoj biblioteci u Pirotu od 15.000 dinara izdržava celu porodicu.


Upravo zato su se Rančići i našli u nevolji, jer želja njihovih ćerki da upišu srednju školu znači da njih tri svakog dana moraju da odlaze na časove. To ne bi bio problem da je lečenje sestrica obolelih od cerebralne paralize istim metodama ruskih specijalista, dalo isti učinak. Nažalost, to se nije dogodilo. Monika je uspela da prohoda, Milijana da se kreće uz pomoć štaka, ali Milica je ostala vezana za invalidska kolica.

Odgovarajuća kolica 3.500 evra

 

- Nedavno sam kontaktirala sa jednom radnjom u Nišu koja prodaje ortopedska pomagala i saznala da nova elektonska invalidska kolica za Milicu, sa pratećom opremom i ortopedskim jastučićima, koštaju čak 3.500 evra.

 

Do sada smo zahvaljujući plemenitim čitaocima "Vesti" širom sveta prikupili oko 1.840 evra računajući novopristiglu donacije iz Amerike i Australije.

 

To znači da bi Milici kupili elektronska invalidska kolica kako bi mogla sa sestrama u školu, potrebno je još 1.660 evra, što je za nas ogromna suma. Ipak, ne gubimo nadu da ćemo uz pomoć ovako dobrih ljudi uspeti da prikupimo nedostajući novac i usrećimo našu Milicu - rekla je majka Olgica.

Samim tim, Rančići su se našli u velikom problemu, jer da bi Milica mogla zajedno sa sestrama u školu potrebna su joj električna kolica. U međuvremenu, Monika i Milijana su uspele da upišu srednju ekonomsku školu, dok Milica čeka avgust da bi saznala gde će biti raspoređena i strepi da li će do septembra biti obezbeđena sredstva za kolica jer bez njih neće moći da ide u školu! Bračni par Ivica i Olgica, nemaju novca, niti mogućnosti, da ih sami nabave.


U nastavku razgovora sa ovom nesrećnom majkom, naši reporteri imali su imali lepu vest, pošto je posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja, stigla donacija od 300 australijskih dolara anonimnog donatora iz Mirande, redovnog učesnika u mnogim akcijama Humanitarnog mosta.


- Ovo je zaista veoma divna novost. Sve mi je teže da pronađem prave reči, kojima bih uputila svoju zahvalnost ovako dobrim ljudima poput dobrotvora iz Australije. Reći samo hvala, osećam, nije dovoljno, ali šta ću kad ni sama ne znam kako bih opisala sve što mi leži na srcu. Nadam se da mi neće zameriti - kazala je majka Olgica, kojoj će dar uskoro biti prosleđen na kućnu adresu.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online