Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 12.07.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
- Foto: D. N. Petrović A

Prvo dom sagraditi, pa stanare odrediti

Humani Novopazarci iz Berlina, na čelu sa po dobročinstvu od ranije poznatim Nedžadom Dragolovčaninom, grade dve kuće u Novom Pazaru u koje će se useliti porodice kojima je 23. i 24. maja ove godine nabujala Trnavica odnela sve što su imali.

Zemljaci daju pare, oni sami grade: Novi dom porodice Rašljanin

O tome smo u "Vestima" već pisali, a danas dodajemo toj listi humanih još jedno ime. Ismet Izberović, Novopazarac koji godinama živi i radi u Frankfurtu, gradi još jednu kuću za beskućnike, voljom prirode napravljene.

Kuća za osam ukućana: Džemail Mujović

- Za sada sve ide po planu, zadovoljan sam dinamikom radova, u kuće koje gradimo useliće se osmočlana porodica Mujović i sedmočlana porodica Rašljanin kojima je poplava odnela kuće, pokućstvo, pomoćne objekte, bašte... Sami nisu mogli da saniraju štetu. Uz našu pomoć ponovo će imati krov nad glavom. Do sada smo uložili više od 30.000 evra, računamo da ćemo ih kompletno zbrinuti sa oko 40.000-50.000 evra. Ako bude trebalo, prikupićemo još, pomoći ćemo im da kupe i nešto od nameštaja i aparata za domaćinstvo - kaže Nedžad Dragolovčanin i dodaje: - Moramo se pomagati u ovim teškim vremenima, pogotovo kad smo u nevolji. Domovi ove dve porodice biće ukrovljeni do 1. avgusta, a potom slede unuturašnji radovi i useljenje. Sve bi trebalo da se završi pre jesenjih kiša i hladnih dana.


- I do sada smo pomagali mnogim Novopazarcima, učestvovali smo i u drugim humanitarnim akcijama u Srbiji i u Nemačkoj, radujemo se što će ovoga puta iza nas ostati nešto konkretno. Ja ću graditi jednu kuću, od temelja do krova, koliko god da košta, završiću je do kraja i u nju će se useliti jedna porodica - ističe Ismet Izberović, Novopazarac na radu u Frankfurtu.


A oni koji su imali sreću da im u nesreći ruku pruže tako humani ljudi, takođe imaju mnogo toga da kažu.


- Hvala ovim divnim ljudima. Čim su čuli za naše nevolje odmah su došli iz daleke Nemačke i doneli nam "prvu pomoć", a sada nam grade i kuće. Trude se oko nas kao da su nam rođena braća. Nikada, nikada im se ne možemo odužiti i uvek ćemo im biti zahvalni - kaže Džemail Mujović.


On i njegova porodica, posle divljanja Trnavice, ostali su u gomili blata i mulja, bez igde ičega, a ponajmanje nade da će se do zime useliti u nove kuće.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Oduševljeni smo gestom naših Novopazaraca koji su odlučili da deo teško stečenog novca u Nemačkoj ulože u izgradnju kuća za poplavljene sugrađane. U vreme ekonomske krize i besparice, ovaj potez je za svaku pohvalu i za divljenje, ovo je pravi primer humanosti na delu. Uvek ćemo im biti zahvalni, jer su nam pritekli u pomoć kada nam je najteže - ističe gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović i naglašava da je, u jednom danu, osam porodica ostalo bez krova nad glavom.


- Još tri kuće gradiće lokalna samouprava, dve montažne kuće poslaće nam nemačka humanitarna organizacija Help, nadamo se da zimu niko neće dočekati bez toplog doma - dodaje Mahmutović.
 

Duša u rodnom kraju

- Porodica Rašljanin dobiće kuću od 150, a porodica Mujović od 120 kvadrata. I treća kuća imaće više od stotinu kvadrata. Nismo išli ma obezbeđivanje samo nužnog smeštaja. Pošto se radi o višečlanim porodicama, namera nam je da ih trajno i udobno zbrinemo. Ako Gradska uprava od nas zatraži još neku pomoć, tu smo da pomognemo. Iako smo dugo u inostranstvu, uvek smo mislima i dušom u rodnom kraju u koji ćemo se, pre ili kasnije, svi vratiti - priča Nedžad Dragolovčanin.


Uređenje korita - prioritet

- Sva pomoć i sva ulaganja mogu biti brzo poništeni ako se trajno ne reguliše korito reke Trnavice, koja svake zime i proleća podivlja i ostavlja pustoš na prilazima Novom Pazaru. Za regulaciju korita ove reke potrebno je 1,2 miliona evra. Iz Vlade Srbije imamo obećanje da će obezbediti gro potrebnih sredstava i da će oziđivanje Trnavice početi još ovoga leta - kaže gradonačelnik Mahmutović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online