Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 28.06.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

Kristinino prvo "hvala"

Sedmoipogodišnja Kristina Ristić iz Krševice kod Bujanovca bila je nedavno na kontrolnom pregledu na Očnoj klinici u Beogradu, a potom u Dopisništvu "Vesti". Tu ju je, po već ustaljenoj tradiciji, sačekalo 100 evra njenog dobrotvora iz Francuske.

Kristina Ristić
 

Od prethodnog dolaska, Kristina je izrazito porasla i raskrupnjala se, govor joj je neuporedivo bolji, a ona svesna toga izgovorila je više reči za pola sata u prošli petak nego u protekle tri i po godine kada se našla na stranicama Humanitarnog mosta.


Onaj ko ne zna da je Kristina jedina preživela masakr svog očuha koji joj je ubio majku, baku, brata i sestru, a nju ranio u glavu zbog čega joj je jedno oko amputirano, pomislio bi da je u našu Redakciju došla zdrava i napredna devojčica visoko uzdignute glave jer je uspela da pobedi tešku bolest i sada slavi svaki dan života. Ni veštačko oko više ne deluje kao strano telo. Crvenilo se povuklo, a tamnija boja za nijansu od prirodnog daje posebnu draž obraščićima, jedrim i rumenim kao jabuka.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Naredna kontrola nam je zakazana za tri meseca, što znači da nema infekcija i da je bolje jer smo do sada dolazili na svaka dva meseca... - pričala je Violeta Ristić, Kristinina ujna koja se sa suprugom Goranom vratila iz Beograda u selo posle tragedije kako bi pomogla svekru u njenom odgoju.


Za to vreme, Kristina je otvorila koverat i mašući novčanicama, ushićena prekinula razgovor koji su odrasli vodili.


- Prvo kupujemo sladoled. Jedan meni jedan mami. Ono što ostane ne sme da se troši. Mora da se čuva za dolazak na kontrolu - rekla je Kristina, u prvi mah zbunjenim novinarima.


Majka je za nju ujna Violeta. Shvatamo da je ova devojčica sama izgradila odbrambeni zid od osećaja da je siroče, kao što je uz pomoć logopeda na putu da savlada govornu manu, posledicu pretrpljenog šoka. Zahvaljujući čitaocima "Vesti", ona danas ima svoju sobu u dedinoj renoviranoj kući i sav medicinski tretman koji će pomoći da se razvije u zdravu ličnost.


- Pozdravite čiku. Napišite "hvala" što stalno šalje pare pa možemo da dođemo u Beograd - rekla je Kristina, blago zamuckujući, ali potpuno razgovetno.


Bile su to njene prve reči zahvalnosti donatoru, pouzdan dokaz da mentalni razvoj prati fizički.

Spremna za školu

- Kristina u septembru treba da pođe u školu sa godinom zakašnjenja, po savet pedagoga i psihologa. Smatrali su da je prošle jeseni još bila pod stresom, što mi, laici nismo mogli da vidimo. Međutim, sada znamo koliko je ta odluka bila ispravna. Prošlog leta Kristina školu nije pominjala, a sada je to njena glavna tema. Za poslednjih 10 meseci vežbi kod logopeda rezultati su bolji nego u prethodne dve godine - priča Violeta Ristić.


Ujna postala mama

- Sećam se da me Kristina prvi put nazvala majkom dok je ležala u niškoj bolnici. Mislila sam da je zbunjena, ali tako je ostalo i po povratku kući. Gorana je, međutim, nastavila da zove uja. Pitala sam psihologa kako da se ponašam. Rekao mi je da ostavim da me oslovljava kako želi, da je ona potpuno svesna onog što se dogodilo njenoj majci, a da je ovo način da pokaže koliko me voli i koliko sam joj potrebna - objašnjava Violeta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online