Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 28.06.2011.
12:01
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Dobro dobrim vraća

Poznato je da niko u životu nema sve, ali i da je život prema jednima pun milosti, a prema drugima do kraja nemilosrdan. To je dobro poznato i Dosti Miki Bauer iz Omarske, koja već nekoliko decenija živi u Frankfurtu i koja je čitaocima "Vesti" odavno poznata po svojoj humanosti.

Bez struje godinu dana: Ranko Majstorović sa ćerkom i unukom
 

Saznavši za težak život i neimaštinu 70-godišnjeg Ranka Majstorovića iz Omarske, koji od rođenja trpi šamare života, Dosta Miki Bauer mu je poslala 150 evra, a ekipa "Vesti" uručila i pričala o zemljakinji koja hoće da mu bar malo ublaži oskudicu.

Nevolja za nevoljom

Rankova supruga umrla je pre devet godina. Kćerka Božana je 17 godina bez posla sa završenom školom za keramičara. Zbog njene obolele psihe muž je napustio i ne brine ni za nju ni za dete, kaže Ranko:
- Kćerka mi je bolesna a i ja sam bio oslepio i morao sam operisati oči dva puta. Tako ti je kad beda udari sa svih strana, a smrti nema da me uzme i da se odmorim.


Dosti ispunjena rođendanska želja

Uručenjem priloga Ranku Majstoroviću, reporteri "Vesti" ispunili su rođendansku želju Doste Bauer da novcem dobijenim umesto pokona pomogne bar nekim unesrećenim zemljacima. Pre Majstorovića, 150 evra uručeno je Milici Novaković iz Kostojevića kod Bajine Bašte, koja je nedavno izgubila sina, 200 evra Mitri Čugurović, ženi koja vodi brigu o ovoj ucveljenoj starici. Donaciju u istom iznosu dobila je Miodranka Jeftić iz Gornje Resavice kod Prijedora, samohrana majka, zaostala u mentalnom razvoju kao i njenih četvoro dece, a kojima je kuća izgorela.

- Nedavno za moj 70. rođendan nisam dozvolila da mi kupuju poklone nego sam sakupila novac da pomognem nemoćnima, bolesnima i siromašnima, među kojima je i Ranko Majstorović iz Omarske čija je majka meni nekada pomogla da odem u Nemačku. U znak zahvalnosti, ja sam joj podigla spomenik - kaže Dosta i dodaje da joj tim više teško pada što ova porodica jako teško živi.


Ranko Majstorović je 40 godina proživeo u drvenoj kolibi sve dok mu brat koji je radio u Nemačkoj nije napravio kuću u kojoj je i danas. Ali, sa malim primanjima, penzijom od 150 konvertibilnih maraka, od koje izdržava i bolesnu kćerku Božanu i unuka Marka od 12 godina, koliko toliko uslovan životni prostor postao je neuslovan jer mu je pre godinu dana isključena struja zbog 3.000 KM duga. Taj dug je zbog uračunatih kamata porastao do sada na 5.200 KM.


- Hvala Dosti na pomoći i neka je Bog čuva kuda god se kretala. Unuk mi ide u školu i teško je, preteško izaći na kraj... Imam nekoliko kokoški, prodam jaja na pijaci i kupim mu pribor za školu, tako se snalazimo, da dete ne bude kod očiju ćoravo, da završi makar osmogodišnju školu, jer ja neću duže živeti da ga dalje školujem - kaže Ranko.


Zemlje nema da obrađuje, samo dunum na kojem mu je kuća. Operisao je dva puta oči, jednom žuč i čeka ga operacija bubrega, ali kaže da neće otići jer nema novca.


Već godinu dana Ranko leže u osam sati uveče, dok se vidi.


- Perem se, presvlačim i u osam sati idem u krevet i pokušavam da zaspim. Iako mi je struja isključena, svakog meseca mi dolazi rešenje da je mesečna kamata 220 KM na dug. Ja im kažem da nemam ništa drugo svoje nego ovo kolibe i da uzmu i to, jer ja struju nemam čime da platim. Ne činim to iz besa, ko voli da bude u mraku? Niko, pa ni ja - jada se Ranko.


Unuk piše domaće zadatke kod Rankove snahe Stojanke, čija je kuća do njegove.


- Mali kod mene piše zadaću i uči, pogotovo zimi kad se smrkava u četiri sata popodne. Moramo tom detetu svi pomoći - kaže Stojanka, čiji je muž Ranku napravio kuću a ona mu dala dunum zemlje da posadi baštu i kukuruz.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Boluje, nikom ne kazuje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online