Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 21.06.2011.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: A

Sve počasti bolesnoj devojčici

Osmogodišnjoj Stojanki Borenović, učenici drugog razreda područne Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Koprivne kod Oštre Luke uručena ja nagrada Eufora za likovni rad na temu "Mi smo deca Evropske unije".

NAGRADA URUČENA U ŠKOLI: Stojanka Borenović sa ambasadorom Francuske u BiH i komandant Eufora

Zbog dijabetesa od kojeg boluje već četiri godine, Stojanka nije mogla da otputuje u Sarajevo da primi ovo značajno priznanje. A koliko je značajno govori činjenica da su ga lično doneli komandant Eufora i francuski ambasador u BiH i uručili maloj dijabetičarki.
 

- Bilo mi je žao što nisam mogla da putujem u Sarajevo, ali sada sam srećna jer su mi doneli nagradu u školu što nikako nisam očekivala - kaže Stojanka.
 

Kaže ova devojčica da nije mnogo razmišljala šta će da nacrta. Svojim crtežom htela je da pokaže da se ona i njeni drugari ni po čemu ne razlikuju od vršnjaka iz zemalja koje pripadaju evropskoj zajednici naroda, želela je da pošalje poruku mira.

- Nacrtala sam decu i zvezde i unutra, kao u suncu, golub koji drži maslinovu grančicu - objašnjava svoju sliku Stojanka koja je učenik za primer.

Kada su čuli da ne može doći na zvaničnu dodelu nagrada u Sarajevo, organizatori konkursa "Mi smo deca Evropske unije" odlučili su da dođu u Koprivnu i lično joj predaju nagradu. To su učinili Berhar Bajer, komandant Eufora u BiH i Žil Roland, ambasador Francuske u BiH.

- Što se tiče malih sredina i malih škola ne smemo ih zaboraviti, treba ih posetiti i ja mogu samo da čestitam direktoru i nastavnom osoblju ove male škole na onome što oni rade. Njihov posao je nešto najvažnije jer oni odgajaju mlade ljudi koji će sutra ovu zemlju povesti prema Evropskoj uniji - rekao je komandant Eufora Berhar Bajer.

- Deca su budućnost i zadovoljan sam što sam ovde - rekao je francuski ambasador u BiH Žil Roland.

Čestitke maloj Stojanki uputili su Zdravko Budimir, direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Oštre Luke i Drena Kuridža, načelnik ove opštine. Ne kriju zadovoljstvo što je upravo učenik iz Koprivne dobitnik jedne od nagrada na konkursu na koji je pristiglo više od 3.000 radova dece iz cele BiH.

- Stojanka ima zdravstvenih problema, konkretno sa dijabetesom i to je najveći problem sa kojim se ona suočava od četvrte godine svog života. Pokušavamo svi da je razumemo i da joj pomognemo. Visoka delegacija iz Sarajeva pokazala je human gest i razumevanje što Stojanka nije mogla da dođe u Sarajevo da preuzme nagradu - rekao je Budimir.

- Ja sam jako srećna i zadovoljna i u ime opštine i svoje lično devojčici čestitam sa željom da razvija svoj talenat i da još dugo vremena radi i osvaja nagrade - rekla je Kuridža.

Eufor svake godine organizuje školska takmičenja koja za temu imaju EU. Ove godine u projektu je učestvovalo više od 250 škola iz BiH. Tim je uspeh male Stojanke još veći. Područna Osnovna škola u Koprivni broji 28 učenika od prvog do petog razreda.
 

Đak pešak

 

Stojanka Borenović ipak se razlikuje od većine svojih vršnjaka iz Evrope kojima je crtežom poslala poruku. Ona svaki dan pešači u školu četiri kilometra iz sela Dževar u Federaciji BiH. Nažalost, već četiri godine boluje od dijabetesa i prima insulin četiri puta dnevno. Kako joj sve to polazi zarukom, teško je shvatiti i deci i odraslima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dragana obradovala Nikolu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online