Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 18.06.2011.
12:01
K. Savić - Vesti - Foto: Vesti A

Kad se deda umori, unuk će da nastavi

Svake godine, pre velikih letnjih žega, svoj rodni Beograd poseti 77-godišnji penzioner Ilija Klobučar iz švedskog grada Sedertelja. I svakegodine on obavezno dođe i do Dopisništva "Vesti" kako bi ostavio novčani dar svojoj maloj štićenici, petoipogodišnjoj Nikolini Petković, rođenoj u Boru bez oba oka.

I milosrđe se uči: Ilija Klobučar sa unukom Alfredom

Izuzetka, dakle, nema ni ovog leta, jer je ovaj čovek dobrog srca za slepu devojčicu doneo donaciju od 1.000 švedskih kruna, ali i 2.000 dinara za njenu stariju sestru 12-godišnju Branku i 15-godišnjeg brata Mladena, što takođe uvek čini.


Kao i svih prethodnih godina, Ilija Klobučar darivao je Nikolinu u ime svog petogodišnjeg unuka Alfreda Klobučara Jansena, koji je samo četiri meseca stariji od nje. Raspitujući se kod naših novinara kako je Nikolina i ostali članovi njena porodica, i pored lepih vesti koje smo imali da mu saopštimo, ovaj čovek dobrog srca nije mogao a da ne pusti suzu.

Upravo zbog toga je i ovog puta Ilija Klobučar želeo je da izbegne susret sa devojčicom i njenim roditeljima kako ih ne bi uznemirio svojim suzama i tugom što se priroda tako surovo poigrala sa vršnjakinjom njegovog unuka.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- I pored toga što su se Petkovići lepo snašli zahvaljujući dobroti mnogih humanista i započeli srećniju životnu etapu, Nikolina će uvek u mom srcu ostati rana. Razlog je, pre svega, to što mi mnogo teško pada i dan-danas saznanje da je sudbina tako surovo obeležila od samog rođenja i da će ceo svoj život provesti u mraku. Iskreno se nadam da će moj i unukov dar bar malo obradovati, jer za dečji osmeh na licu treba živeti, on je neprocenjiv i nema ničeg lepšeg nego obradovati dete. Deca su naše najveće blago i blagoslov - rekao je novinarima Humanitarnog mosta dobrotvor Ilija Klobučar, penzionisani livac, koji već 46 godina živi u Švedskoj.

Nikolina Petković

Istina, rođen je u Slavoniji, ali mu je, kako kaže, srce zauvek ostalo vezano za Beograd i Čuburu, gde je učio školu, zaradio prvu platu, doživeo prve ljubavi i stekao najiskrenije prijatelje.


Reporteri "Vesti" obavestili su porodicu Petković o pristiglom daru dobrotvora iz Švedske. Odmah sutradan u naše beogradsko Dopisništvo došao je otac Jugoslav Petković kako bi preuzeo dar.


- Svaka čast Iliji i njegovom unuku Alfredu, beskrajno smo im zahvalni. Pre svega na tome što nas ne zaboravljaju, to nam zaista mnogo, mnogo znači. Iliji želim dug i zdrav život, njegovoj porodici takođe. Isto tako se iskreno nadamo da ćemo jednog dana imati priliku da upoznamo njegovog unuka Alfreda, a naša deca iskrenog prijatelja iz daleke Švedske - rekao je Jugoslav Petković, izbeglica sa Kosova, koji sada sa porodicom živi u kući koju im je kupila HO "Božur" iz Čikaga u Smederevskoj Palanci.
 

Uskoro u školskoj klupi

Iako zdravstveno dobro, mala Nikolina ovih dana nema mira i često menja raspoloženja.
- Veoma je nervozna u poslednje vreme i teško ju je umiriti. Posebno je pogađa priča o tome da uskoro treba da krene u školu, pošto se nikad nije ni na tren odvajala od nas. Jedina prava škola za nju je Škola za slepu i slabovidu decu u Zemunu, ali kako bi tada morala da bude u internatu odvojena od nas, za to neće ni da čuje. Stalno nam priča kako hoće da ide sa ostalom decom iz komšiluka u školu, tako da ćemo imati težak posao da je pripremimo za sve što joj sledi - kazao je Jugoslav Petković, koji je u Palanci dobio i posao, uz angažovanje dopisnika "Vesti" iz ovog grada.

 

Mladenu za rođendan

- I ove godine, baš kao i prošle, novčani dar dede i unuka Klobučar stigao je dan uoči 15-rođendana mog najstarijeg sina Mladena, pa će samim tim uveličati njegovo slavlje. On se sad priprema za prijemni u srednju školu i nadamo se da će upasti u onu koju bude želeo, jer se dvoumi između dve, tačnije između zanimanja kuvara ili mehaničara. Na kraju će, verujem, izabrati ono što mu najviše bude odgovaralo, a meni i supruzi ostaje da opremimo za polazak u školu dva prvaka, jednog u osnovnu, drugog u srednju školu - rekao je Jugoslav Petković, ne propustivši da istakne da je zahvaljujući čitaocima "Vesti" njegova porodica prebrodila najgore i uspela da stane na svoje noge.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online