Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 06.06.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Pomoć živima za mir duše preminuloga

Dešavalo se i u godinama koje su za nama da ljudi, čija se imena s poštovanjem izgovaraju među štićenicima Humanitarnog mosta, za proslave rođendana, venčanja, godišnjice brakova, zamole zvanice da umesto poklona daju prilog za nekog od nevoljnika zbog koga im je suza kanula na stranicu iz naših novina.

OLIČENJE HUMANOSTI: Dosta Miki Bauer

Prvi put se, međutim, događa da za samo mesec dana tri verna čitaoca "Vesti" rođendanska slavlja pretvaraju u dobrotvorne zabave. Poslednja među njima je Dosta Miki Bauer, jedan od osnivača i najagilnijih članova Srpskog humanitarnog fonda u gradu na Majni, ali i učesnica u mnogim akcijama Humanitarnog mosta.


Ipak, donacija Miki Bauer, vredna 700 evra, ima jednu posebnu nit koja je čini drugačijom od dve prethodno pomenute.

- Pred moj 70. rođendan saznala sam za tragičnu smrt našeg Bate... Bio je golobradi mladić kada je u onim teškim godinama rata i sankcija došao u Nemačku. Moj suprug, koga takođe više nema, i ja pružili smo mu utočište dok se ne snađe, što smo i ranije činili kao članovi Srpskog humanitarnog fonda. Međutim, taj momčić toliko nam je prirastao za srce da smo ga počeli doživljavati kao sina. Taj odnos se nije promenio ni kada se vratio u Kostojeviće, da brine o svojoj staroj majci - priča Dosta Miki Bauer grcajući u suzama.


Uverena da nije vreme za slavlja, otišla je u rodno selo svog mezimica da majci Milici Novaković izjavi saučešće, zapali sveće i položi cveće na njegov grob. Da li u sirotinjskom domu izgubljenog prijatelja ili na njegovoj svežoj humci, naša čitateljka je shvatila da će za mir njegove duše najviše uraditi ako na sebe preuzme brigu o njegovoj majci.

Istina, penzija od koje živi u Nemačkoj jeste mala, rashodi veliki, gladnih i bolesnih toliko da ne može usniti ako im ne pomogne - misli su koje su kao munje sevale kroz glavu naše čitateljke. A onda se setila svog rođendana i odlučila da ga zbog svog Bate, svog nerođenog sina koga je s materinskim bolom na večni počinak ispratila, organizuje proslavu koja će biti dan sećanja na njegov život u njenom domu, gradu i srcu.

- To sam napisala u pozivnicima. Zamolila sam da umesto poklona meni donesu novčani prilog za Batinu majku i komšinicu koja se o njoj stara. Zove se Mira Čugurović. To je mlada žena, sva posvećena nezi fizički i psihički skrhane starice. Svaki dinar nosi svojoj porodici, kao da ona nema nikakvih potreba - nastavlja Dosta Miki Bauer.

Na dan kada je napunila 70 godina, kroz dom ove dobrotvorke prošlo je 58 prijatelja i poznanika, na obraz joj je spušteno 58 poljubaca, a kada je ostala sama i povadila novac iz poklon-čestitki izbrojala je 700 evra.

Dugo je razmišljala kako priloge da podeli. Još od marta oseća moralnu obavezu da pomogne svojim zemljacima u Republici Srpskoj, a ne bi htela ni da uskrati mnogo od pomoći prijateljima u okolini Bajine Bašte.

- Pošto ću tokom leta ponovo otići kod Milice Novaković i odneti joj donaciju, sada joj posredstvom "Vesti" šaljem 150 evra i punu kesu lekova. Miri Čugurović, u znak zahvalnosti, spakovala sam 200 evra sa izričitim zahtevom da napravi zubnu protezu. Ona toliko novca nikad ne bi na sebe potrošila. Još je mlada i ne shvata koliko joj je zdravlje ugroženo jer hranu jede krezubim vilicama - kaže Miki Bauer, zadovoljna što je našla način da se lakše izbori sa gubitkom prijatelja.
 

Zov zvičaja


 

OSTALI BEZ KUĆE: Miodranka Jeftić
 

Dosta Miki Bauer rodom je iz Omarske i mada je u Nemačkoj provela više od polovine života ostavila je duboke korene u zavičaju. Zato svaka tragična priča u "Vestima" o ljudima iz tog kraja u njoj izaziva nemir i ona ga se oslobađa tek kada nekom od tih nevoljnika pošalje pomoć u granicama svojih mogućnosti.


- U martu su "Vesti" pisale o požaru u kojem je izgorelo sve što je imala 45-godišnja Miodranka Jeftić iz Gornje Resavice kod Prijedora, samohrana majka šestoro dece. Za tu nesrećnicu odvojila sam od rođendanskog "kolača" 200 evra, dok sam 150 evra namenila Ranku Majstoroviću iz Omarske. Čula sam od familije da je star, bolestan, da živi u kući bez struje, a kauč na kome leži drže dve cigle. Jad i beda. Kako to znati, a ne pomoći - pita se Dosta Miki Bauer.

 


Uručenja

 

Lekove i novčanu pomoć Milici Novaković i Milji Čugurović odnela je na kućni prag Stana Tadić, zajednička prijateljica donatorke i njenih štićenica, dok će donacije namenjene samohranoj majci Miodranki Jeftić i bolesnom starcu Ranku Majstoroviću uručiti dopisnik "Vesti" narednih dana. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online