Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 04.06.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

I u srednju školu krenuće u isto vreme

Zemljaci iz dijaspore odlučni su u nameri da pomognu sestrama Rančić iz Pirota, obolelim od cerebralne paralize.

RAZLIČITI STEPENI INVALIDITETA: Sestre Rančić
 


Saznavši posredstvom "Vesti" o nevoljama porodice Rančić iz Pirota, čije tri ćerke, istog dana rođene, boluju od cerebralne paralize, anonimni penzioner iz Australije, poreklom iz Sarajeva, poželeo je da im pomogne.


Ovaj čovek dobrog srca je zajedno sa svojim brojnim prijateljima iz Kanbere prikupio sumu od 2.500 australijskih dolara kako bi kupio električna invalidska kolica 16-godišnjoj Milici Rančić, koja za razliku od svojih sestara nije uspela da se pridigne na svoje noge upornim vežbanjem i rehabilitacijom. Monika se kreće samostalno, a Milijana uz pomoć štaka, dok je Milica potpuno zavisna od tuđe pomoći.


- Želja mi je pre svega da Milici kupimo nova invalidska kolica. Možda će biti i skuplja od onoga koliko smo mi do sad prikupili zbog carine. Bez obzira na to, potrudićemo se da i te troškove pokrijemo. Ono što će nam predstavljati problem jeste pre svega transport ortopedskog pomagala do Srbije.

Moraću još malo da razmotrim koja bi opcija bila najbolja za to i iskreno se nadam da ćemo taj problem što pre rešiti - rekao je u telefonskom razgovoru sa našim novinarima dobrotvor iz Kanbere.

Veliki izazov

 

I pored bolesti i invaliditeta 16-godišnjakinja Monike, Milijane i Milice Rančić, koje nikada neće moći sve što i njihove vršnjakinje, su završile svih osam razreda osnovne škole sa odličnim uspehom.

 

Za osnovce-invalide određeni su patronažni nastavnici koji nastavu izvode u kući učenika, pa im je školovanje veoma olakšano. Sada žele da upišu srednju školu, a kako na ovom nivou obrazovanja nema patronažne nastave, to bi njih tri svakog dana morale da odlaze na časove. Samim tim, Rančići su se našli u velikom problemu, jer da bi Milica mogla zajedno sa sestrama u školu potrebna su joj električna kolica.

 

Bračni par Ivica i Olgica, osim što nemaju novca da ih nabave, ne mogu ćerke ni da voze do škole, jer su im kola prestara i stoje pokvarena, ali i da mogu da se poprave, oni nemaju novaca da to plate.


U međuvremenu, svoju pomoć je najavio i porodici Rančić, koja se veoma obradovala.
- Kada nam je ovaj divni čovek javio da će Milici kupiti nova kolica i da će nam ih uskoro poslati, malo je reći da smo bili prijatno iznenađeni. Verujte nam da smo se sasvim iskreno obradovali i bukvalno ostali bez reči.

Ni sami ne znamo kako ćemo ikad moći da mu se zahvalimo na tome, jer vrlo dobro znamo da danas nikome nije lako da odvoji od sebe da bi pomogao nekome koga čak i ne poznaje. Još jednom hvala mu veliko od srca i na samoj želji da nam pruži ruku u nevolji, kao i svim njegovim prijateljima.

Skinuće nam veliki teret sa pleća - rekla je pomalo uzbuđena majka Olgica koja skromnom platom higijeničarke u Narodnoj biblioteci u Pirotu izdržava celu porodicu.

Planovi

 

- Ukoliko anonimni donator iz Kanbere uspe da pošalje Milici električna kolica, u tom slučaju svaki prilog koji nam je do sada stigao i koji ubuduće stigne, utrošićemo na kupovinu polovnog automobila. Uopšte nije važno koje marke je i godišta. Bitno je samo da ne košta mnogo i da služi svrsi, a to je da devojčice vozimo do škole, kako bi bezbedno stigle na svoje odredište.

 

Niko ne zna kako je roditeljima koji ispraćaju i dočekuju invalidnu decu u školu. Zato želim da se svesrdno zahvalim svim ljudima dobre volje koji su nam već svoju pomoć ukazali, ali i unapred svima onima koji nam u ovoj nameri budu pomogli - poručila je majka Olgica.

Ono što je ovog puta anonimne prijatelje iz Kanbere ganulo i navelo da se uključe u akciju za pomoć sestrama Rančić, jeste očita nemogućnost bračnog para Olgice i Ivice da svojoj devojčici omoguće ortopedsko pomagalo. Milica silno želi da nastavi školovanje zajedno sa svojim sestrama.

Bez odgovarajućih kolica to ne može kao što to ne može da joj priušti otac Ivica koji je ostao bez posla kada je njegova firma otišla u stečaj, a majka Olgica je nedavno morala da podigne kredit kako bi popravili krov svoje kuće. Polovina njene i više nego skromne plate, koja iznosi svega 15.000 dinara (oko 150) evra, svakog meseca ide na otplaćivanje duga.


Sve ove gorke činjenice bile su dovoljne da u pomoć pritekne i Goran Milutinović iz Sidneja, koji je posredstvom Redakcije "Vesti" poslao Rančićima donaciju od 300 australijskih dolara, kao i Duško iz Australije poslavši dar od 50 dolara. Istu želju imao je i Slobodan Nedeljković, takođe iz ove daleke zemlje, koji je na kućnu adresu porodice Rančić poslao 70 evra.


- Sve ovo je zaista više nego što smo mogli i da sanjamo. Hvala svim tim divnim ljudima iz Australije do neba za svaku paru koji su nam poslali. Njihova iskrena briga i pažnja, pokazali su nam i dokazali da nismo sami u svojoj nevolji i da smo se za pomoć obratili na pravu adresu. Želimo da im Bog dragi podari dobro zdravlje, sreću i da ih samo lepe stvari u životu prate - kazala je uzbuđena majka Olgica, koja će narednih dana preuzeti novopristigle priloge iz Australije u beogradskom Dopisništvu "Vesti".
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online