Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 02.06.2011.
12:00
M. Ivanović - Vesti - Foto: M. Ivanović A

U novom ruhu i đaci i udžbenici

Učenicima Osnovne škole "Drinka Pavlović" u selu Bogujevac kod Kuršumlije, reporteri "Vesti" i predstavnici lokalne samouprave predali su, povodom kraja ove školske godine, sedam paketa školskog pribora i 1.000 evra koje je prikupila i njima namenila Humanitarna organizacija "Pomoć deci sveta" iz Frankfurta.

- Izražavamo veliku zahvalnost gospođi Pelki Budaković, predsednici Humanitarne organizacije Pomoć deci sveta iz Frankfurta, koja je odabrala našu školu i naše učenike da ih obraduje. Pomoć će dobiti 17 mališana koji nastavu pohađaju od prvog do četvrtog razreda. Većina njih, tačnije njih 14 su romske nacionalnosti i iz jako siromašnih porodica. Njima će novi ranci, u koje će staviti takođe nove olovke, pernice i drugi potrošni materijal, puno značiti jer njihovi roditelji teško uspevaju da im obezbede tri obroka dnevno, pristojnu odeću i obuću, a kamoli

Zahvalnica

 

Predstavnici lokalne samouprave iz Kuršumlije uputili su zahvalnicu predsednici Humanitarne organizacije "Pomoć deci sveta" iz Frankfurta u kojoj se između ostalog navodi:
"Za iskazanu humanost, opština Kuršumlija se zahvaljuje Humanitarnoj organizaciji Pomoć deci sveta iz Frankfurta, gospođi Pelki Budaković na donaciju u školskom priboru i novcu koji je nedavno doniran Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u selu Bogujevac i koja se nalazi na teritoriji opštine Kuršumlija, jedne od najnerazvijenijih u Srbiji čiji se stanovnici svakodnevno bore sa velikim siromaštvom".
Ovu zahvalnicu potpisala je predsednica opštine Vesna Jakovljević u ime svih građana koje predstavlja u nadi da će primer humanista iz Frankfurta slediti i drugi zemljaci okupljeni u klubove, društva ili udruženja.

potreban školski pribor - kazala je učiteljica Zorica Šabanović.


U veoma staroj zgradi, koju je zub vremena vidno nagrizao, nastava se odvija u po dva odeljenja. U učionicama su stare klupe i neizostavna peć bubnjara. Jedino školsko pomagalo koje smo zatekli u prvom i drugom razredu jeste računaljka stara više od 50 godina.


- Za ove male Rome škola je neka vrsta utočišta. Ovde se ugreju, opuste, jer i koleginica i ja na njih veoma retko vičemo. Njima je dosta vike kod kuće. Ovde ne moraju da rade teške poslove, što je gotovo po pravilu slučaj sa svima njima, iako imaju tek sedam, osam godina. Ja ih doživljavam kao svoju decu. U stvari, učiteljice na neki način trebalo bi da budu druge majke svojim učenicima - objašnjava nam učiteljica Sanja Đorđević i ističe da duguje veliku zahvalnost donatorima koji su obezbedili dragocenu pomoć njenim učenicima.


Većina tih učenika živi u nekoliko kilometra udaljenom romskom, takozvanom nehigijenskom naselju u veoma teškim ekonomskim uslovima. Njihovi roditelji zavise od skromne socijalne pomoći. Kuće u kojima odrastaju ovi mališani su straćare, napravljene od blata ili sklepane od limova. U naselju nemaju pijaću vodu već koriste vodu sa reke Toplice. U potrazi za parčetom hleba ovi mališani, zajedno sa roditeljima, nadniče u sezoni kada se na obližnjim poljima okopava kukuruz ili bere voće.


- Volela bih da postanem frizerka - kaže mala Emina, koja pohađa drugi razred dok znatiželjno razgleda stvari koje je dobila.

Transport kroz Srbiju

 

Pomoć iz Frankfurta predala je predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević. Đacima je uručila školski, a nastavnom osoblju novčanu donaciju. Bila je to i prilika da na licu mesta vidi u kakvim uslovima nastavu pohađaju učenici u ovoj školi.
- Pomoć je došla u prave ruke. Mi smo učinili jedino što smo mogli, a to je da se pobrinemo da ona iz Beograda bude dopremljena do Kuršumlije i sada do đaka ove škole - kazala je predsednica kuršumlijske opštine Vesna Jakovljević, zahvalivši se HO Pomoć deci sveta i "Vestima" u kojima se objavljuju izveštaji i iz ovog kraja.


- Ja ću da završim za vulkanizera ili automehaničara, tamo se dobro zarađuje - kaže Darko, učenik trećeg razreda i pregleda školski ranac sa osmehom oduševljenja.


Pristigla pomoć brzo je razgrabljena. Svakom od ovih mališana namenjeno je i po 50 evra. Učiteljice će novac uručiti njihovim roditeljima, a to saznanje na licima ovih mališana osmehe čini još blistavijim. Sad neće morati da knjige i sveske nose u starim, odrpanim torbama već u novim i lepim rančevima kao i druga deca. Osim toga, 50 evra uneće radost u njihove sirotinjske domove. Majka će sva srećna moći da kupi namirnice i skuva ručak, ne razbijajući glavu čime deci da utoli glad, a lice očeva izgledaće manje strogo kada se opusti grč i povuku bore koje se pre vremena pojavljuju od stalne borbe za opstanak i napora da njihova deca žive dostojanstvenije.

Pošiljka Crvenom krstu


Reporteri "Vesti" uručili su Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Kuršumlija tri kutije dečje odeće, obuće i igračaka i desetak kesa garderobe za odrasle oba pola i za sva godišnja doba. Ova pomoć, pisali smo već, stigla je od Ksenije Naumović iz Ciriha i zaposlenih u našoj kući u Frankfurtu i Beogradu. Pomoć će biti odmah podeljena, obećavaju u Crvenom krstu, zahvaljujući se svim humanistima koji su im pomogli posredstvom našeg lista sada, ali i u vreme kada je trebalo donirati sredstva i obnoviti rad narodne kuhinje.

Nastavak saradnje


- Od svog osnivanja, a bilo je to davne 1994. godine, Pomoć deci sveta trudi se da pomogne svim ugroženim mališanima, a to su vrlo često manjinske grupe kao što je romska populacija. U kuršumlijskoj opštini malo je zaposlenih i nikome nije lako i zato smo odlučili da pomoć uputimo školi u kojoj su i srpska i romska deca. Osim ovih 17 koji pohađaju nastavu, po 50 evra dobiće i tri romska đaka iz prethodne generacije, koji su najuspešnije završili četvrti razred osnovne škole. Lično sam u kontaktu sa učiteljicama Zoricom Šabanović i Sanjom Đorđević i nastojaću da ispunim obećanje da jednu ovdašnju školu povežem sa njihovom, što bi imalo koristi i na materijalnom, sociološkom i kulturološkom planu - rekla je za "Vesti" Pelka Budaković.

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobre stvari dolaze nenadano
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online