Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.05.2011.
12:01
Z. Tmušić - Vesti - Foto: Z. Tmušić A

Rešenje za Božiće ni na vidiku

Nekada najmlađi borac Vojske Republike Srpske, 35-godišnji Gordan Božić, njegova tri godine mlađa supruga Desanka i njihovo četvoro maloletne dece dočekali su još jedno proleće u memljivoj spavaonici bivše vojne barake u mestu Vardište kod Višegrada.

Roditelji kod kuće, deca srećna: Porodica Božić

Kada smo im onomad uručili donaciju od 100 evra našeg čitaoca Mlađe Cerovića iz Sindelfingena, Gordan i Desanka priznali su da iz dana u dan sve više tonu u očaj.


- Bolest nas sve više steže, nemamo para, nemamo ni hrane, ni uslova za život. Naš život je kazna da veća ne može biti. Kud god pođemo, koga god pitamo za pomoć svi nam kažu da sačekamo, da ima i gorih slučajeva, da se ne sekiramo. Pa, kako da se ne sekiram kad sam bolestan, kad ne mogu da radim, a četvoro dece mora da jede, mora da ide u školu - kaže Gordan.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dok je pričao, dvanaestogodišnji Slađan, njegova dve godine mlađa sestra Željka, sedmogodišnji brat Srđan i osmogodišnja sestra Mladenka, sedeli su na krevetu i nemo zurili u oca. Uprkos gotovo stravičnim uslovima u kojima žive, četvoro dece su sačuvali vedrinu. Desanka kaže da su joj sinovi i ćerke zdravi i da su dobri đaci.


- Jedino što nas spasava u svoj ovoj nesreći, bolesti i nemaštini jesu deca. Kad vidimo njih da se smeju, sve nam je nekako lakše i imamo želju da živimo... - dodaje Desanka.
Božići žive od svega stotinak evra dečjeg dodatka. Veći deo tog novca potroše za lekove. Njihov život u memljivoj baraci nakraj Bosne piše istinsku dramu na koju, za sada, reaguju jedino čitaoci "Vesti" koji više od dve godine pomažu Božiće.


- Sve što imamo to su neki dobri ljudi u inostranstvu. Da nije njih, plašim se da bi ovaj naš brod odavno potonuo - kaže Gordan.


Gordan i Desanka boluju od istih bolesti koje zovu raznim imenima, a koje obično banu posle rata. Teške fizičke i psihičke traume, život u siromaštvu i svakodnevna borba za lek i koru hleba, učinili su da dvoje supružnika danas budu česti pacijenti Psihijatrijske klinike na Sokocu.


- Bolesni smo i svesni smo toga. Ne znamo šta da radimo? Ne znamo kuda ćemo sa decom, ne znamo kako ćemo u ovoj truleži dočekati još jednu zimu. Ne znamo ni od koga da tražimo pomoć, ali ne kratkoročnu. Plašim se da su nas ovde svi ostavili da crknemo ko miševi - očajnim glasom priča Gordan i priznaje da, umesto nekih lekova, često dohvati flašu sa rakijom.
 

Decu ne damo!

U Centru za socijalni rad u Višegradu kažu da su svesni težine svih probema sa kojima se susreću Božići, ali da osim povremene pomoći u hrani i odeći nemaju drugih mogućnosti, a na predlog o preuzimanja staranja o deci, i upućivanju roditelja na duže lečenje, Gordan burno reaguje:
- Dok sam ja živ, niko mi decu neće uzeti. I to je kraj svih priča na tu temu. Ako neko slučajno pokuša da to učini, veoma loše će se provesti!

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ispisnike spojile godine
HUMANITARNI MOST Malo za Ranka, malo za Marka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online