Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 13.05.2011.
12:00
S. S. - Vesti - Foto: A

Vikend sa bakama iz Drenove i Boljkovca

Reporteri "Vesti" posetiće ovog vikenda sestre Dražević i Božidarku Aksentijević, starice koje žive u takovskim selima Drenova i Boljkovci.

Gotovo da nema dana a da se neko od naših čitalaca ne javi pun neverice da danas u Srbiji ima ljudi prepuštenih na milost i nemilost sudbini kakve su 76-godišnja Čedina Dražević, već nekoliko godina nepokretna i njena 68-godišnja sestra Borka, takođe potpuno oronulog zdravlja od tegobnog težačkog života.

U kućerku bez struje i vode, ona nije u stanju ni o sebi da se brine, a kamoli sestri koju je moždani udar trajno vezao za krevet.
 

KAO U SREDNJEM VEKU: Čedina Dražević
 




U neverici je bila i Cvijeta Hiršmaner iz Beča.
- Znala sam da ima siromaha koji život okončaju u svojim udžericama, ali ni slutila nisam da ih je u tako velikom broju - rekla je ova dobrotvorka i istog dana poslala 200 evra sestrama Dražević.

ORONULOG ZDRAVLJA: Borka Dražević

I Angelina Petrović iz Melburna nije mogla da zaboravi ni priču o nesrećnim sestrama ni slike koje starica, za koje bi se u prvi mah pomislilo da su ilustracija nehumanih uslova života iz srednjeg veka, kada nije bilo ni staračkih domova ni gerijatrijskih odeljenja u bolnicama i klinikama.


Zato je u nedostaku reči kojima bi ohrabrila Čedinu i Borku, Angelina Petrović poslala 100 australijskih dolara, a u pismu Redakciji "Vesti" zamolila da se se novac odnese u Drenovu u njeno ime i ime njene porodice.


I familija Jović iz Austrije uputila je na istu adresu donacije od 50 evra. Reporteri "Vesti" odneće sve pristigle donacije posle uskršnjih praznika i uručiti sestrama Dražević u nadi da ćemo ih zateći obe kod kuće i u boljem raspoloženju, jer sada bar imaju novca za hranu i lekove, a znaju da je ima neko kome je stalo da i one žive.

Božidarka Aksentijević


I baka Božidarka Aksentijević dobiće svojih 200 dolara koje joj je, kako smo nedavno pisali, poslala porodica Nikolić iz Sidneja. I ona ima 77 godina i mada deluje krepkije od Borke i Čedine, životni put kojim je prošla nije bio ništa manje trnovit.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Na Borku ima ko da pazi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online