Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 11.05.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Srce Damnjanovića kuca za nevoljnike

Porodica Damnjanović iz Sidneja nedavno je posredstvom Redakcije "Vesti" poslala donaciju od ukupno 800 australijskih dolara, poželevši da obraduje četvoro štićenika Humanitarnog mosta.

Na kratkom spisku onih kojima su ovi redovni donatori svoju pomoć u jednakim iznosima od po 200 dolara namenili, našli su se samohrana majka šestoro dece Slavica Devidžić iz Zvečana, 31-godišnji kvadriplegičar Danilo Jovanov iz Kraljeva, zatim sedmogodišnji Danilo Gugović iz sela Živica kod Guče i trogodišnji Nikolaj Milenković iz Lapova.
 

PRVOM URUČENA DONACIJA: Danilo Jovanov sa majkom

Prvi deo donacije od 200 australijskih dolara reporteri "Vesti" već su uručili Danilu Jovanovu iz Kraljeva, prikovanom za postelju već 12 godina od posledica saobraćajne nesreće koja je prekinula njegovu sportsku karijeru, odvojila ga od prijatelja i ugasila sve mladićke snove.


O zahvalnosti mladog Kraljevčanina porodici Damnjanović nedavno smo pisali.


Razlog zbog kojeg su ovi dobročinitelji iz daleke Australije poželeli da pomognu upravo ovom mladiću, njegovom mlađem imenjaku i malom Nikolaju nije teško otkriti.

Sva trojica muku muče sa zdravljem, a za ljude velikog srca nema ničeg težeg nego odlučiti kome pomoći od tako teških bolesnika.

BUBREZI UGROŽENI: Danilo Gugović sa majkom

Za razliku od Danila Jovanova, Danila Gugovića iz Živica sudbina je obeležila još pre dolaska na svet. Ovaj mališan rođen je bez analnog otvora.

Zato mu je neophodan hirurški zahvat u Parizu, koji bi mu omogućio da normalno obavlja fiziološke potrebe, samim tim ga oslobodio doživotnog nošenja pelena i svakojakih frustracija i trauma tokom odrastanja.


Slične muke muči i trogodišnji Nikolaj Milenković, rođen sa spinom bifidom, kome je preko potrebna transplantacija matičnih ćelija krvi u Diseldorfu kako ne bi celog života nosio stoma kese na svom trbuhu, niti pelene.

Taj hirurški zahvat, deveti po redu, doveo bi do poboljšanja motorike, jer Nikolaj se još uvek kreće samo uz pomoć dupka.

Za odlazak u Pariz još 12.000 evra

 

Novčani prilog porodice Damnjanović od 200 dolara prosleđen je na kućnu adresu Gugovića u selu Živice kod Guče, kao i prethodno pristigle donacije o kojima smo već pisali, a među kojima su 100 evra anonimne donatorke iz Linca i 50 evra Radovana Ercega iz Diseldorfa.

 

- Ovo je zaista i više nego prijatno iznenađenje za nas, verujte. Posebno što nam se već dugo niko od zemljaka iz dijaspore nije javljao. Istina, zahvaljujući ljudima dobrog srca širom sveta, pa i naših sugrađana, do sada smo uspeli da prikupimo oko 28.000 evra za hirurški zahvat u Parizu, ali kako on košta ukupno 40.000, nedostaje nam još 12.000 evra.

 

To svakako nije mala suma, ali mi se i dalje nadamo da ćemo uspeti i tu golemu prepreku da srušimo i omogućimo našem sinu normalan i zdrav život. Zato hvala beskrajno ovim divnim ljudima koji su se setili našeg Danila i pružili mu pomoć - poručila je majka Persa Gugović.

 

Operacija u Beogradu 24. juna

 

- Kako Danilo Gugović nema osećaj za obavljanje fizioloških potreba, kako velikih tako ni malih, pre odlaska u Pariz moraćemo 24. juna da obavimo hirurški zahvat na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, kako bismo mu sačuvali funkcije bubrege.

 

To prosto pod hitno mora da se uradi, po rečima naših lekara. Šta da vam kažem osim da brigama i nevoljama još nikako da dođe kraj - ispričala je uz veliki uzdah i sasvim tiho našim novinarima majka Persa koja zajedno sa suprugom Stanimirom, osim o Danilu, mora da brine i o potrebama tri ćerke, 18-godišnje Andrijane, petogodišnje Ksenije i trogodišnje Ljubice.

POBEDIĆEMO: Porodica Milenković
 


Jedino se sudbina Slavice Devidžić razlikuje od zlog usuda mališana koji su postali štićenici porodice Damnjanović. Ona je samohrana majka od iznenadne smrti supruga. Sa šestoro dece stanuje u tuđem trošnom kućerku u Zvečanu, stalno strepeći od povratka vlasnika.

Njih sedmoro žive od socijalne pomoć, jedinog mesečnog prihoda koji iznosi desetak hiljada dinara, zbog čega joj je svaka pomoć i te kako dobrodošla. Zato ne čudi što životna borba Slavice Devidžić, koja je postala simbol za žene sa Kosova slične sudbine, ne može da ostaviti ravnodušnim mnoge naše čitaoce, pa ni Damnjanoviće iz Sidneja koji su poželeli da im pripomognu u granicama svojih mogućnosti.

HVALA ŠTO NAS NISTE ZABORAVILI: Slavica Devidžić sa decom

Njihova pažnja i materijalna podrška veoma je obradovala i ove tri porodice, već u času kada su ih naši novinari obavestili o prispeću donacije.
 

- Prosto ne mogu da poverujem da su nas se ti dobri ljudi ponovo setili. Ovo nije prvi put da nam Damnjanovići priređuju više nego prijatno iznenađenje i time je moje poštovanje i zahvalnost toj porodici iz Australije veća. Molim vas da im se mnogo zahvalite u moje ime, kao i u ime moje dečice.

Novčani prilog će preuzeti moj brat iz Kraljeva i doneti mi čim mu to mogućnosti budu dozvolile. To svakako ne umanjuje vrednost i značaj poklona od Damnjanovića, niti našu potrebu za tuđom pomoći, ali nema drugog načina za dostavu novca nama na Kosovu osim da ga lično preuzmemo - kazala je u dahu Slavica Devidžić, izbeglica iz Radiševa u opštini Srbica, gde je ostalo sve što su godinama sticali ona i suprug koji je preminuo nedugo po napuštanju rodnog sela i dolaska u Zvečan.


Duboku zahvalnost svojim dobročiniteljima poželela je da uputi i majka malenog Nikolaja, koja se svim silama bori da svom sinčiću omogući zdraviju i srećniju budućnost.


- Postaje mi sve teže da na pravi način kažem ono što osećam prema čitaocima "Vesti" koji su nam pružili ruku u nevolji, koliko sam im zahvalna na svemu što su do sad učinili za našeg Nikolaja i što nastavljaju da čine, poput porodice Damnjanović. Hvala im do neba što su se odazvali apelu za pomoć našem sinu i što su dali svoj doprinos akciji da bi Nikolaju mogli da obezbedimo sredstva za lečenje u Nemačkoj, koje košta čak 15.000 evra.

Donaciju ćemo preuzeti čim suprug Bojan i ja budemo doveli Nikolaja na kontrolni pregled u Beograd - rekla je 26-godišnja majka Monika Milenković, bez zaposlenja, ali ne i bez nade da će njen sin poći u školu sa svojim vršnjacima i da će fizički razvoj pratiti psihički.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online