Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 04.05.2011.
12:01
B. Božin - Vesti - Foto: Vesti A

Nikolaju 1.600 evra na dar

Šezdeseti rođendan Vilija Erpsa iz Berlina ostaće zauvek u sećanju, kako samom slavljeniku, njegovoj rodbini i prijateljima, tako i porodici trogodišnjeg Nikolaja iz Lapova. Iako prostorno udaljeni hiljadama kilometara od nemačke prestonice, Milenkovići su tog dana bili u duši i srcima svih prisutnih na slavlju.

Vili Erps (drugi zdesna) sa kćerkom (u sredini) i rođacima

Kako su "Vesti" pre nekoliko nedelja najavile, gospodin Erps je u pozivnici za jubilarni rođendan zamolio svoje goste da umesto poklona uplate novac za bolesnog dečaka.

Za uzvrat je planirao da im se oduži jednim nezaboravnim danom u Berlinu, koji je njega samog koštao dosta vremena, truda i novca. Toliko dobročinstvo ovog Nemca ima svoju pozadinu: Gospodin Erps je slavista po struci, studirao je sedamdesetih godina pola semestra u Beogradu i strastveni je ljubitelj balkanske kulture i dobre narodne muzike. Rado čita "Vesti", pa je tako saznao i za Nikolaja, a ideja o donatorstvu se rodila sasvim spontano.


Njegova želja je naišla na plodno tle. Preko 30 Erpsovih rođaka i prijatelja iz Margburga, Frankfurta, Kelna, Majnca, Diseldorfa, Hamburga i još nekih mesta u Nemačkoj doputovalo je na rođendansku proslavu u Berlin, ali bez poklona za slavljenika. Umesto toga, oni su velikodušno uplatili novac za Nikolaja, i to čudotvornih 1. 600 evra, koji su veliki pomak u akciji prikupljanja novca za transplantaciju matičnih ćelija. Kao nagradu za svoju humanost, gosti su dobili predivan izlet u nemačkoj prestonici.


- Zborno mesto je bilo na Aleksander placu, odakle smo krenuli u tročasovnu vožnju autobusom, sa težištem na obilasku istočnog dela grada. Većina mojih gostiju živi na zapadu zemlje i nisu imali mnogo prilike da vide Istočni Berlin. Od vodiča smo čuli mnoštvo zanimljivih detalja, što se svima izuzetno dopalo. Autobus nas je zatim odvezao direktno do "Bele vile" u Fridrihshagenu, gde nas je dočekao šampanjac i pogled na jezero Mugelze. Dan je bio izvanredan, sunce je sijalo, a onda smo ručali i razgovarali do kasnih popodnevnih sati - opisuje naš sagovornik detalje tog nezaboravnog 16. aprila.

Nikolaj je bio u centru pažnje
 


Gospodin Erps ne krije zadovoljstvo zbog svog uspelog poduhvata. Za njega je, naravno, potpuno nevažno ko je poklonio više, a ko manje novca.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Svako je dao prema svojim mogućnostima. U pozivnici sam rekao da bi me radovalo da i oni koji ne mogu da dođu, ipak pomognu dečaku iz Srbije. Jedna gošća mi je poslala divnu poruku, u kojoj je rekla da, pošto već ne može da dođe, samim tim štedi na karti za avion i za prenoćište, tako da može da izdvoji još više novca. Mislim da je to bio izuzetno lep gest s njene strane - ističe ovaj plemeniti Nemac, koji je jednim potezom spojio lepo i korisno.


Na slavlju je svojim gostima pokazao i prepričao tekst objavljen u "Vestima", što je naišlo na opšte dopadanje. Obećao im je, naravno, nastavak priče i informaciju o tome koliko je prikupljeno novca. Usput, skromno komentariše kako nije očekivao da se nađe na naslovnoj strani naših novina. Mi, međutim, mislimo da je to minimum zahvalnosti za ono što je učinio za malog Nikolaja.
 

Specijalni aranžman

Brat gospodina Erpsa je oduševio sve prisutne kada se pojavio sa cvetnim aranžmanom, u čijem je centru stajala Nikolajeva slika, a "ukrasni detalji" su bile novčanice evra. Tako je izgledalo da je pravi slavljenik zapravo dečak iz Srbije.
Iako je Vili Erps prebacio novac odmah posle rođendana, pri toj transakciji se potkrala greška u broju konta, tako da je novac vraćen, a onda ponovo poslat. Drugi put je sve funkcionisalo kako treba.

 

Putem nostalgije

- Planiram da na jesen putujem za Beograd, "stazama mog detinjstva", kako to kaže u svojoj pesmi Zvonko Bogdan - otkriva gospodin Erps. - Hteo bih da obiđem sva mesta koja sam redovno posećivao za vreme studija, da vidim šta je ostalo od moje stare menze, od kafana i kako danas izgleda Beograd. Nadam se da ću zadovoljiti svoju nostalgiju, a voleo bih da tada upoznam i porodicu Milenković.

 

Tri svećice, jedna želja

Devet dana pre rođendanske proslave Vilija Erpsa, tačnije 9. aprila, njegov mali štićenik slavio je treći rođendan. Koje je želje šaputao Nikolaj dok je gasio svećice ne znamo, ali znamo da su majka Monika i otac Bojan poželeli da iduće godine njihov sin zajedno proslavi rođendan i uspešno obavljenu transplantaciju matičnih ćelija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online