Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 29.04.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Uz Miloša do konačnog izlečenja

Za razliku od svojih vršnjaka koji opušteno uživaju u igri, 17-godišnji Miloš Ivanković uskršnji raspust provodi uglavnom u kući, a po glavi mu se roje pitanja na koja će, uvereni smo, odgovore sam pronaći. Ovaj dečak boluje od aplastične anemije.

ČEKA POZIV SA KLINIKE: Miloš Ivanković

Pre dve i po godine podvrgnut je transplantaciji kostne srži u Rimu i od tada je tromesečno odlazio u večni grad na kontrolne preglede, budući da pod jakom terapijom mora biti pet godina, koliko traje kritični period za one koji su se izvukli iz okova te opake bolesti.


I tako sve do februara ove godine, kada njegov samohrani otac Dragan, 43-godišnji policijski inspektor iz Lazarevca, nije uspeo da skupi minimalnih 2.000 evra za pokrivanje osnovnih troškova sinovljevog i svog boravka u Italiji.

Miloš je zbunjen jer čitaocima "Vesti" nije trebalo više od tri nedelje da obezbede ovu sumu, čak i više, ukupno 2.285 evra, a još više kada su donacije nastavile da stižu i kasnije.


Prvo je saznao da je u Redakciju "Vesti" stiglo 100 evra od anonimne donatorke iz Frankfurta i isto toliko iz Linca. Ni ova čitateljka ne želi da joj ime bude objavljeno. Miloš se pita zašto ljudi koji treba da se diče onim što čine ostaju u senci onih koji su toliko obećavali a nikada ništa za njegovo lečenje nisu učinili, iako znaju da je 46.000 očeve plate dovoljno samo za plaćanje stanarine, hranu i školovanje njega i sestre.

Prikupljeno 3.000 evra

 

U akciji Humanitarnog mosta za odlazak Miloša Ivankovića na kontrolni pregled u Rim prikupljeno je ukupno 3.000 evra, računajući sve donacije u ovoj valuti. Koliko će biti potrošeno zavisi od prvih analiza. Svi pregledi su besplatni, ali porodica snosi troškove puta i smeštaja jer dečaku se pregledi obavljaju u dnevnoj bolnici.


- Kada je sve u redu, ostanemo nedelju dana, ali se desilo i da smo morali da budemo tri meseca dok se nije videlo dejstvo nove terapije koja je uvedena jer su nalazi pokazali da bolest još nije sasvim pobeđena - priča otac Dragan.


Ništa manje iznenađen dobročinstvom zemljaka iz dijaspore nije ni Dragan Ivanović, koji se od leta 2007. godine nadčovečanskom snagom bori za sinovljevo zdravlje.


- Vaš čitalac koji živi u Pertu poslao nam je 200 evra po svom rođaku iz Lazarevca. Naš sugrađanin Petar Krstović, na radu u Minhenu, posetio nas je tokom uskršnjih praznika i doneo Milošu 50 evra.

To su situacije koje bude najdublje emocije. Neko ko za vaš problem sazna čitajući novine pokušava da ga reši zajedno sa vama, kao da je to nešto što se podrazumeva.

Rekao sam našem gostu, kao i Zoranu Iličiću iz Regenzburga pre nego što će poslati 300 evra, da je skupljeno dovoljno novca za odlazak na kontrolni pregled.

Odgovorili su da znaju, ali da je novac namenjen Milošu i da mu ga daje, sugurni da neće biti višak - priča Dragan Ivanković i dodaje da je smatrao akciju završenom onog časa kada je skupljeno 2.000 evra i da svaka naredna donacija stvara kod njega utisak da uskraćuje pomoć nekom detetu čija je sudbina takođe u rukama zemljaka iz dijaspore.

Kad ima para, nema termina

 

Miloš i otac će krenuti u Rim već narednog dana kada stigne obaveštenje o Miloševom novom terminu pregleda sa Klinike San Canilo-Forlanini.

 

- Predosećaj me nije prevario. Propušteni termin teško je ponovo dobiti. Kad smo njega imali, nismo imali para, sad je obrnuto - kaže Dragan Ivanković, neizmerno zahvalan čitaocima "Vesti" na pomoći i razumevanju.


Čitoci "Vesti" ne misle tako. Oni znaju da će Miloš morati do kraja ove godine najmanje još dva puta da ode u Rim na kontrolu i da se do tada situacija u kućnom budžetu Ivankovića neće popraviti.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online