Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.04.2011.
12:00
Z. Tmušić - Vesti - Foto: A

Ćuprija pamti i suze i osmehe

Zahvaljujući i čitaocu "Vesti" koji se potpisuje kao "Ljuti Krajišnik", ali i mnogim drugim donatorima od Australije do Kanade, na licu Zorana Miloševića iz sela Prelovo kod Višegrada onomad smo po prvi put videli vedrinu i osmeh. Jedan od četvoro dece Petra Miloševića, ratnog zarobljenika, heroja i velikog humaniste, koji je iznenada preminuo prošle godine, sačekao nas je uoči Uskrsa na čuvenoj višegradskoj ćupriji gde smo mu uručinili donaciju od 1.000 australijskih dolara i preneli lepe želje "Ljutog Krajišnika" iz Zapadne Australije.

 - Hvala i tom čoveku i vašim novinama. Mnogo ste nam svi pomogli. Meni, braći, sestri i majci je mnogo žao što otac nije više sa nama, ali sam siguran da on negde gore zna da mi danas nismo gladni, da smo dobri đaci i da imamo dosta prijatelja - u dahu je rekao šesnaestogodišnji Zoran, koji je i stasom i zrelošću odavno prevazišao vršnjake.

MNOGO ŽELJA: Zoran Milošević i Višegrađani



Istog časa, Zoran je pozvao majku telefonom i preneo joj da su dobili veliki uskršnji poklon od jednog dobrog čoveka iz inostranstva. Tek onda je prihvatio našu ponudu da sednemo i zajedno popijemo piće na najlepšem mestu na Balkanu - na terasi hotela Višegrad, tik pored stare ćuprije i Drine. Jasno, kad dođe kući predaće joj svaki dolar a ona će znati kako da novac najbolje rasporedi. 


Nismo Zorana pitali o teškom životu njegovog oca, o zarobljeničkim danima u hrvatskom logoru, o ratovanju na prvoj liniji fronta, o tome kako je više od 100 puta dao krv i više od hiljadu puta molio za pomoć.

 

Posthumno priznanje

 

Kako to već godinama biva u Bosni, o herojskim i humanim delima nekih ljudi sazna se tek posle njihove smrti. Samo, to je neka druga i duga priča. Zato je i bilo moguće da, što uz pomoć čitalca "Vesti" u dijaspori, što uz pomoć nekih lokalnih medija i lokalnih vlasti u Višegradu, porodica pokojnog Petra Miloševića danas bude materijalno zbrinuta.

Znamo tu priču, kao i mnogi čitaoci "Vesti" koji više od tri godine pomažu porodicu hrabrog Hercegovca iz Konjica, koga je zajedno sa porodicom postdejtonska izbeglička bura odnela sa Neretve i bacila u brda iznad Drine.

Bez zaposlenja, sa svega dvadesetak evra dečjeg dodatka, Miloševići su godinama živeli na ivici gladi. Na kraju, skršen tugom i bolom što sinovima i ćerki ne može da omogući lepše detinjstvo, Petar se predao...

Ovoga puta pričamo o svakidašnjici udovice Milke i njene dece, dobre i vredne, o njihovim nadama i željama.

Zoran kaže da je prošle jeseni dobio svoj prvi bicikl i više ne pešači u školu od Prelova do Višegrada, nego tih dvadesetak kilometara "preleti" biciklom.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Počeo sam da treniram fudbal, pa i na trening idem biciklom. Desi se da dnevno pređem po 50 kilometara. Ako ovako nastavim odoh ja u bicikliste - smeje se beskrajno simpatični dečak, koji nam je, kao starom prijatelju, poverio neke svoje želje:

- Znate, prvo bih voleo da završim ovaj automehaničarski zanat. Treba da znam nešto da radim, da mogu negde da nađem posao, ili sam da nešto čačkam oko auta. Ovde, u Bosni, svaki drugi auto je krš, i tu za dobrog majstora uvek ima posla... A posle, videću, možda upišem nešto vanredno... Ko zna, možda postanem i fudbaler - zasijale su oči dečaku koji je svojih 16 godina proživeo u izbegličkom paklu.

Materijalno zbrinuti: Milka Milošević sa ćerkom Milijanom


Na pitanje šta će da radi kad dođe kući, Zoran je bez razmišljanja odgovorio:
- Sad je raspust zbog Vaskrsa, pa ne učim mnogo, ali ima posla u vrtu. Pomažem majci oko sadnje povrća, uređujem voće, muzem koze, cepam drva... Ma, znam sve da radim, znam i ručak da spremim - hvalio se Zoran, a potom se na ćupriji malo hvalisao i kako ima lepe drugarice...

Kad se popeo na bicikl i krenuo kući, nije propustio da još jednom kaže:
- Molim vas, napišite jedan veliki pozdrav za "Ljutog Krajišnika" i sve čitaoce "Vesti"...
 

Najveća želja

 

Zoran i njegova braća Goran (16), Ratko (18) i sestra Milijana (13) samo su jednom bili na moru.


- Malo me je sramota da to kažem, ali ne znam baš da plivam. Otac nam nije dao na Drinu, a ono, jednom na moru, taman sam malo naučio, kad poče kiša. Padala je deset dana - ispričao je Zoran, priznajući da bi, više od svega, voleo da ponovo ode sa braćom i sestrom na more.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online