Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 26.04.2011.
12:01
K. Savić - Vesti - Foto: M. Karović A

Na Vaskrs je radost glasnija od plača

Svake godine, u doba kada tajanstvena sila života budi obamrlu prirodu, dočekujemo i u jednakoj radosti proslavljamo vaskrsenje Hrista Spasitelja.

Hvala, dobrotvori: Majka Dijana sa ćerkom Milicom

Da bi ovaj praznik nad praznicima u hrišćanskom svetu sa istinskom srećom dočekali i oni koji nisu u mogućnosti da ga slave u svojim toplim domovima, pobrinuo se dobrotvor Ilija - Miki Vujović iz Pariza, zajedno sa svojim brojnim prijateljima.


I tako već punu deceniju. Naši čitaoci, čim počne uskršnji post, obilaze prodavnice i pripremaju slatke darove znajući da im se raduju sva deca, pa i ona obolela od najtežih malignih oboljenja na Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

Želja ovih dobrotvora je da upravo tim mališanima, čije lečenje najduže traje i o čijem se ishodu lekari najčešće ne izjašnjavaju, učine bar taj dan drugačijim od ostalih dok traje njihovo lečenje. Koliko to uspešno čine, pokazuje decenija iza nas, ali i ovogodišnja podela uskršnjih paketića.


Kako je za razliku od prošle godine Ilija - Miki Vujović, penzionisani zdravstveni radnik, bio sprečen da dođe i sam podeli slatke darove, to su umesto njega sa zadovoljstvom učinili novinari Humanitarnog mosta. Dva dana pred Uskrs, reporteri "Vesti" uputili su se s ogromnom torbom prepunom slasnih i raznovrsnih đakonija u znaku uskršnjih motiva, teške oko 40 kilograma, na renovirano Odeljenje hematoonkologije novobeogradskog Instituta za majku i dete. Dobrodošlicu nam je poželeo je dr Dragomir Đokić, kao i svih ranijih godina, tako da se stiče utisak da je ovo uistinu njegova kuća i da su on i osmoro malih pacijenata zapravo jedna porodica, istina, samo malo drugačija od one s kojom smo proslavljali novogodišnje praznike.

Pretpraznično veselje: Lekari, sestre, mališani i njihove majke
 


Dečica koja su radoznalo izvirivala iz svojih soba, dok su neka polupospano trljali oči, sanjiva i malaksala od terapije, nisu ona koju poznajemo. Zato i nisu znali šta im to donosimo.


- Molimo vas da mnogo pozdravite i da se u ime celog našeg Odeljenja zahvalite Iliji Vujoviću i njegovim prijateljima na ovako lepim darovima. Žao nam je što nije tu da sa nama podeli radost. Druženje i pažnja ovoj dečici zaista mnogo znače. Ovo što se danas događa pričaće sve vreme dok su u bolnici na lečenju, ali i kad izađu ostaće im u sećanju. Bolnica za njih neće biti samo asocijacija na bolove, gorke lekove i špriceve i igle, bele mantile, uplakana i zabrinuta lica majki - rekao je dr Đokić.

Odmerili snage: Marijana i Dragan
 


Dok smo razgovarali sa doktorom, klinci i klinceze širili su oči od iznenađenja gledajući kako se u njihovom novom dnevnom boravku sto puni čokoladnim jajima i zekama, bombonama, keksićima, raznim grickalicama... Tom slatkom "švedskom stolu" prišli su veseli i nasmejani, ali tek na poziv lekara. Gledajući ta mala i bolešću namučena lica, glavice bez ijedne vlasi kose zbog jakog dejstva citostatika, čovek ne može a da se ne zapita zašto život ponekad zna da bude tako okrutan. Istina, od našeg prošlog dolaska nismo zatekli nijednog pacijenta. Neki su ozdravili, a neki lečenje nastavili u svojima kućama.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dobro raspoloženje vladalo je sve vreme naše posete. Opraštajući se od naših domaćina i poželevši im da sve naredne Uskrse poslavljaju u svojima kućama, zaustavila nas je jedna mlada žena. Bila je to majka Dijana iz Bara, čiju smo četvorogodišnju ćerkicu Milicu već upoznali. Dočekala nas je svečano obučena. Za razliku od drugara koji su bili u pižamicama i trenerkama, ona je gordo nosila svoju haljinicu roze boje, kakvi će biti i njeni obrazi kad pobedi bolest.


- Hvala vam što ste došli. Mnogo ste nas i dečicu obradovali, to vam sa sigurnošću mogu reći. Isto tako, veliko hvala tim dobrim ljudima iz Pariza što su im poslali ove divne đakonije i na taj način učinili da se i mi i naša deca osećamo manje tužni usmaljeni u danima praznika - kazala je majka Dijana, ne znajući da dok je "Vesti" i naših čitalaca tradicija darivanja bolesne dece neće biti prekidana.
 

Tucanje čokoladnim jajima

Šarena jaja, simbol Uskrsa, privukla su najviše dečjih pogleda i ručica. Ubrzo je započelo tucanje čokoladnim jajima, kao uvod za ona prava, koja su se tog dana kuvala i farbala.
Šestogodišnji Dragan iz Banjaluke i petoipogodišnja Marijana iz Kanjiže prvi su odmerili snage.
Dragan, još pod utiskom neuobičajene atmosfere koja je zavladala, nije ni stigao da zamahne ka "suparničkom" jajetu, usledilo je jasno i glasno pitanje njegove male nestrpljive drugarice Marijane:
- 'Ajde, šta čekaš više?
Začuo se smeh, Dragan je naglo spustio ručicu i zdrobio protivničko jaje, a onda postiđen provokacijom drugarice i smehom koji se orio, demonstrativno vratio u svoju sobu, ne čekajući pobednički trofej.


Imena zaslužnih

Pored Ilije - Mikija Vujovića, za veliku radost teško bolesnih mališana na renoviranom Odeljenju hematoonkologije Instituta za majku i dete u Novom Beogradu zaslužni su i mnogi zemljaci koji žive i rade u glavnom gradu Francuske, a među kojima su: Dušan Cvejin, Rose Lončar, Gordana Golubović, Mira Josipović, Aca Marković, Mira Vasić, Pauna Stojšić,Vojkan Simić, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Mića Aleksić, Marko Jokić, Slobodanka Radovanović, Mila Maravić, Novka Milošević, Ljubo Nikolić kao i firma Fudeks, koja je uvek na usluzi za besplatan prevoz pošiljke do otadžbine.

 

Medikamenti za "Svetog Luku"

Pošto je Ilija Miki Vujović ceo radni vek proveo negujući bolesne, vrlo dobro zna koliko je hroničnim bolesnicima važno da terapiju uzimaju kontinuirano. Zato ni ovog puta nije propustio priliku da pošalje lekove opšte namene, a naročito potrošni materijal za dijabetičare. I ovu pošiljku, kao i mnoge prethodne novinari Humanitarnog mosta uručiće narednih dana Ambulanti milosrđa "Sveti Luka" iz Beograda, gde besplatne preglede i medikamente za terapiju dobijaju socijalno najugroženiji slojevi stanovništva našeg glavnog grada, ali i u unutrašnjosti Srbije.
U ovoj pošiljci bilo je dečje odeće i obuće koja će takođe biti uručena onima koji zdravstvenu pomoć dobijaju u Ambulanti milosrđa.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala svima do neba
HUMANITARNI MOST Bitka za svaki novi dan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online