Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 16.04.2011.
12:00
B. Božin - Vesti - Foto: A

Donacije za operaciju umesto poklona slavljeniku

Svoj jubilarni 60. rođendan gospodin Vili Erps iz Berlina rešio je da proslavi na sasvim poseban način. Svoje goste je zamolio da, umesto poklona, uplate novac za teško bolesnog Nikolaja Milenkovića iz Lapova.

OSMEH ZVANICAMA: Nikolaj Milenković

Novac je potreban za operaciju u Diseldorfu, naglasio je gospodin Erps u svojoj pozivnici, na koju je stavio i sliku nasmejanog i milog trogodišnjaka, objavljenu u "Vestima".


Šta imaju zajedničko ove dve naizgled potpuno daleke i nespojive priče, pokušavamo da otkrijemo u razgovoru sa gospodinom Erpsom.


- To je zbog moje balkanske duše - odgovara uz osmeh i na čistom srpskom jeziku.


Tako saznajemo da njegove veze sa Srbijom potiču još iz sedamdesetih godina, kada je ovaj student slavistike jedan semestar boravio u Beogradu i zavoleo ljude, kulturu i naročito - naše narodne pesme!


- U ovim godinama nemam mnogo prohteva; ja sam skroman čovek - nastavlja i dalje na srpskom.


- Ono šta mi je potrebno imam ili mogu sam sebi da priuštim. Mislio sam da je bolje da oni koji hoće nešto da mi poklone, to urade sa posebnim ciljem. Nisam hteo da time pomognem određenu humanitarnu organizaciju, nego baš za neku konkretnu osobu.

Pošto često kupujem "Vesti" i čitam ih na ćirilici, da ne bih zaboravio jezik i pismo, pre par nedelja sam zapazio tekst o dečaku Nikolaju i odmah došao na ovu ideju. Očekujem da će se od novčanih priloga skupiti bar 1.000 evra, pa čak i više od toga", nada se naš sagovornik.


Vili Erps je po poreklu Holanđanin, a odrastao je u jednom malom pograničnom selu na nemačkoj strani. Studirao je u Bonu, Kelnu i Beogradu. Kaže:


-Voleo sam jezike i odlučio se za slovenske, što tada nije bilo uobičajeno. Tada sam savladao samo srpskohrvatski, a danas znam i srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski...- smeje se i priča da je ljubav prema tim prostorima ostala.


Letovao je sa porodicom u Budvi, na Ohridu, a prošle godine je sa Udruženjem prijatelja ikona napravio nostalgično putovanje kroz Srbiju, obišavši najstarije srpske manastire, Studenicu, Sopoćane, Žiču.

Veze sa "Vestima"

 

Zanimanje za balkanske prostore i ljude, gospodina Erpsa često je dovodila u vezu i sa "Vestima". Nekada je u vašim novinama bila reklama za knjigu "100 pesama narodne muzike" ili sličnog naziva. Nazvao sam knjižaru "Vesti" i dobio gospodina Đukića, koji je bio oduševljen da se jedan Nemac interesuje za narodnu muziku. On mi je preporučio odmor u Budvi.

 

Poslušao sam ga i proveo tamo tri divne nedelje. Jednom sam u šetnji sa suprugom video plakat za nastupe Zorana Kalezića, pa sam svake večeri išao da ga slušam. Jedne večeri je Zoran pomenuo kako među gostima ima puno Jugoslovena iz Nemačke, a ja sam mu odgovorio da ima i Nemaca iz Nemačke.

 

Zoran nije mogao da veruje: "To nije moguće! Pa ti sediš ovde svake večeri i pevaš moje pesme!" Bio je toliko oduševljen, da smo zajedno gostovali u Radio Budvi, a posle su i "Vesti" pisale o tome" - jedna je od zanimljivih epizoda "jugoslovenskog" života Vilija Erpsa.


U Beogradu najviše voli da ode na Skadarliju, možda zato što je velika strast ovog srbofila balkanska narodna muzika.


- Imali smo jednu predivnu lektorku za vreme studija, koja nam je otkrila lepote Beograda, Skadarliju, ljubav prema pesmama. Znam puno vaših pesama napamet. Najomiljeniji pevači su mi Zoran Kalezić, Miroslav Ilić, Cune, Tozovac...


Za njegovu suprugu, sina (20) i kćerku (18) sasvim je uobičajeno da se u kući sluša srpska muzika, jer Vili ima zavidnu kolekciju muzičkih CD-ova. Ove subote, na produženoj proslavi rođendana, koji je prošao 18. januara, ipak neće biti srpske muzike U planu je gradska tura po Berlinu i ručak u vili na Migelzeu.


- Doći će oko 35 gostiju, a i oni koji su morali da otkažu zbog obaveza, očekujem da uplate dobrovoljni prilog - nada se ovaj simpatični i vedri 60-godišnjak.


Najvažnije je, kaže, da se skupi dovoljno novca da Nikolaj, rođen sa spidom brifidom, može da dobije potreban medicinski tretman koji će ga osloboditi nošenja sroma kese i poboljšati motoriku. Vili Erps je optimista, kako u pogledu ozdravljenja mališana, tako i u pogledu velikog srca svojih gostiju.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online