Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 01.04.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Na prava smo vrata pokucali, sine!

Posle apela oca Dragana Ivankovića, 17-godišnjem Milošu stiglo 200 evra iz Frankfurta, 150 iz Beča i 350 AUD iz Sidneja

Na pregled kasni mesec dana: Miloš Ivanković

Jedna od najtežih dilema za policijskog inspektora MUP-a Srbije Dragana Ivankovića iz Lazarevca bila je da li svoju muku da izlije na stranice "Vesti" i zamoli nepoznate ljude da pomognu da se prikupi 2.000 evra kako bi 17-godišnjeg sina Miloša odveo na pregled u Italiju, i to mesec dana posle zakazanog termina.


Miloš je oboleo od aplastične anemije avgusta 2007. i godinu dana u životu su ga održavale transfuzije.

Krv je dobijao od davalaca, a kako je otac uspevao svakodnevno da ih pronađe i vodi do bolnice, samo on zna.

Nije bilo lako ni dobiti uput za bolnicu u Rimu gde se deci iz Srbije besplatno obavlja transplantacija kostne srži, a još teže platiti troškove svog boravka u glavnom gradu Italije.

Država plaća pratioca za jedan mesec, a Miloš je u Italiji boravio od maja 2008. do avgusta 2009. godine. Kako je Dragan sinu i mlađoj ćerki i otac i majka, kroz ovaj pakao morao je da prođe sam. Uz Miloša je bio u svim fazama lečenja i oporavljenog ga vratio u Lazarevac, u njihov iznajmljeni stan.

Od prošle nedelje više nije tako. Armija humanih čitalaca našeg lista ostala je zadivljena borbom oca da spase sina, razumela njegov očaj što dani prolaze, a oni u Rim ne odlaze, iako po protokolu tamošnje bolnice imaju obavezu da se javljaju na kontrolne preglede svaka tri meseca dok ne prođe pet godina od transplantacije.

Već su stigle i tri donacije i obezbeđena skoro trećina potrebnih sredstava. Ranko Davidović iz Frankfurta poslao je na kućnu adresu Ivankovića 200 evra, a Cvijeta Hiršmaner iz Beča 150 evra, dok je posredstvom Redakcije "Vesti" stiglo 350 australijskih dolara od porodice Stevanović iz Sidneja.

Nedostaje 1.395 evra

 

Za nedelju dana akcije za odlazak Miloša Ivankovića u Rim na kontrolni pregled prikupljeno je 605 evra, računajući sve donacije u ovoj valuti. Nedostajuća suma je 1.395 evra.


- U poslednje tri i po godine podigao sam kredite gde god je to bilo moguće, prodao sve što se moglo prodati, pozajmio od svih koje poznajem i došao do zida. Ovo je prvi propušteni pregled, a Milošu godišnje zakazuju četiri, što sve zajedno košta oko 10.000 evra.

 

Troškovi zavise od dužine boravka i primenjene terapije. Sada, međutim, nisam u stanju da razmišljam o narednim pregledima niti da brinem o dugovima. Opsednut sam sumom od 2.000 evra i nadom da će prvi rezultati pregleda biti dobri i da ćemo se u Rimu zadržati nedelju dana i sve troškove pokriti.


- Prvo moram da se zahvalim ljudima koji su poslali donacije, ali i svim drugima koji su se javili i pokazali gotovo roditeljsku želju da pomognu nastavak Miloševog lečenja - rekao je Dragan Ivanković, koga smo pozvali dok je bio na sastanku.
I kratki razgovor bio je dovoljan da u glasu ovog čoveka prepoznamo olakšanje, toliko puta viđeno kod roditelja bolesne dece kada njihovu borbu sa bolešću podrže naši čitaoci.
Dragan Ivanković zna da biti bolestan nije sramota, niti biti u dugovima do guše da bi se lečilo dete. Pa ipak, sve do trenutka kad je Miloševo zdravlje postalo ugroženo, pokušavao je da ga poštedi medijske humanitarne akcije.

Kontakt adresa

 

Ljudi dobre volje koji žele da pomognu Milošu Ivankoviću mogu da pozovu telefonom njegovog oca Dragana i dogovore se o načinu slanja donacije.

 

Brojevi telefona su: ++381 64 1333 410 ili ++381 787 1600.

 

Adresa porodice Ivanković je: Ul. Predraga Stefanovića 23, 11.550 Lazarevac, Srbija.


Budućim donatorima, kao i uvek do sada, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Mnogo bi srećniji bio da se o njemu pisalo kao izuzetnom đaku koji je uspeo dva završna razreda osnovne škole da položi iako je gradivo savladavao u bolesničkoj postelji umesto u učionici, da se piše o Milošu kao najboljem reprezentativcu jer se sportom aktivno bavio pre nego što se razboleo.


Ova očeva želja je prirodna i ostaje i dalje, ali više nema preispitivanja ispavanosti odluke o upućivanju apela. I ona je doneta zbog Miloša, a obojica su u čitaocima "Vesti" neočekivano otkrili ne samo donatore nego ljude koji im nude ruku prijateljstva i pokazuju spremnost da deo njihovih problema preuzmu na svoja pleća.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online